Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Boost je zelfvertrouwen

15 juli 2019
Boost je zelfvertrouwen

Hoe zie jij jezelf? Ben jij het stralende middelpunt als je ergens binnenstapt? Of verstop je jezelf liever in een hoekje? Kijk je mensen recht in de ogen tijdens een gesprek of voel jezelf minderwaardig ten opzichte van de ander? Waar de ene blaakt van het zelfvertrouwen, voelt de ander zich een lelijk eendje. Maar die zelfverzekerde persoon, is die wel echt zo zeker van zichzelf? Of verbloemt hij of zij de onzekerheid door te doen alsof alles perfect gaat?

Als je goed om je heen kijkt, zie je overal onzekerheid. Op straat kijken mensen naar beneden in plaats van naar de wereld om hen heen. Ze lopen helemaal aan de zijkant van het voetpad in plaats van het pad zich toe te eigenen. Vrouwen in het zwembad lopen vaak met de hand voor de buik. En veel mensen mijden de sportschool omdat ze denken dat iedereen naar hen kijkt. Maar kloppen deze onzekere gedachten of zouden meer mensen hier last van hebben? Of zouden mensen niet veel meer aan hun hoofd hebben dan hoe jij eruit ziet?

Hoe iemand naar zichzelf kijkt, heeft te maken met het referentiekader waarin ze zich bevinden. Hoe ze de wereld zien, en hierop reageren, hebben ze van jongs af aan al aangeleerd gekregen. Normen, waarden en daarmee hun kijk op de wereld, hebben ze zich hun gehele leven gevormd. Maar het gras is altijd groener bij de buren en iemand die weinig zelfvertrouwen in zijn of haar leven heeft ontwikkeld, zal hier veel heftiger op reageren dan anderen. Vaak zullen ze de behoefte hebben om steeds iets te willen wat iemand anders ook heeft.

Dus voel jij je onzeker? Ja, dan ben je echt niet de enige! Dat is sowieso al fijn om te weten, maar je wilt natuurlijk wel iets aan je onzekerheid doen. Acceptatie van je mindere kanten, goed zijn voor jezelf, een flinke portie zelfspot en het creëren van  succesbevingen zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen zal toenemen. Maar daar moet je wel zelf wat aan doen, want niemand anders kan dit dan jijzelf! Wees dus proactief en geef je zelfvertrouwen een boost!

Niet alles is wat het lijkt

Weinig zelfvertrouwen uit zich in verschillende vormen

Als sportinstructeur en coach kom je zoveel verschillende mensen tegen, met elk hun eigen sterke en zwakke punten. En dat niet alleen, je leert deze mensen door de vele gesprekken ook steeds beter kennen. Je weet na enkele contactmomenten dat Truus veel te maken heeft met spanningsklachten en Jan regelmatig door zijn rug heen gaat. En Chantal die krijgt binnenkort een nieuwe heup. Allemaal dingen die voor jou als lezer niet interessant zijn, maar voor een gezondheidscoach of instructeur wel.

Op het eerste gezicht vorm je dus een bepaalde indruk van iemand. Maar na enkele gesprekken merk je dat het hokje waarin je deze persoon hebt gestopt, eigenlijk helemaal niet klopt. Zo kom je er achter dat niet alleen stille en verlegen mensen onzeker zijn (en dat hoeft ook niet altijd), maar ook degene waarvan je het totaal niet verwacht. Want die praatgrage baas die doet alsof hij alles geweldig kan, heeft misschien het zelfvertrouwen van een beukennootje. En dat zou je in eerste instantie niet verwachten.

In de praktijk ben ik zoveel verschillende mensen tegengekomen en dat heeft me de ogen wel geopend. Want die stoere vrachtwagenchauffeur bleek ontzettend onzeker te zijn over zijn gezondheid. Die bodybuilder waar iedereen voor opzij ging, bleef zichzelf zien als een mager iel mannetje in de spiegel. En die strakke Bootcamp mevrouw bleef zichzelf te dik vinden en hongerde zichzelf volledig uit. Zo zie je maar.. Dingen zijn niet altijd zoals ze lijken.

Die onzekere mensen heb ik wel een tijd geleden leren kennen. Dus dat was vroeger, zonder tv-programma’s met verleiders, Instagram berichten van prachtige modellen en films waarin iedereen perfect lijkt. En al die perfecte mensen, maakt tegenwoordig veel mensen helemaal gek. Want waarom lukt het ontzwangeren jou niet in 6 weken, terwijl die ‘new born mummy’s’ het wel lukt? En waarom heb jij niet zo wasbordje als Brad Pitt? Is er iets mis met je?

Succesbelevingen door doelen te behalen

Vergroot je zelfvertrouwen helemaal zelf

Met sport, voeding en leefstijl wordt je een stuk zelfverzekerder...

Om je zelfvertrouwen een boost te geven, kun je gebruik maken van sport, voeding, leefstijl en schoonheid. Want elke pijler maakt je lichamelijk gezonder en geestelijk weerbaarder. Maar je moet er wel wat voor doen en het boosten van je zelfvertrouwen kost wel tijd en energie. Gelukkig is dat het zeker waard, want je gaat jezelf beter voelen dan ooit tevoren. En het mooie is dat je veel positiever naar andere bent en daardoor hen helpt met het zelfverzekerder maken.

Heb je weleens een pittige sporttraining afgerond? En hoe ging je toen naar huis? Jezelf uitdagen door sporten is een goede stap om je zelfvertrouwen te laten toenemen. Sowieso voel je jezelf zo sterk als de Hulk wanneer je na het sporten naar de auto loopt of naar huis fietst. Maar dit is je zelfvertrouwen boosten op korte termijn. Wanneer je het sporten langer vol houdt, moet je jezelf eens in de spiegel zien. Je wordt slanker, sterker, krijgt een mooiere houding en gaat blaken van het zelfvertrouwen.

Voor veel mensen is sporten helaas niet genoeg om zelfverzekerd te blijven. Want je kan wel regelmatig in de spiegel kijken, maar zie je dan de resultaten of vindt je altijd wel iets negatiefs over je lichaam? Al vaker hebben we in onze blogs geschreven over een belangrijke regel van leefstijl: “gedachten zijn geen feiten”. Misschien dat je gedachten te negatief blijven, waardoor je zelfvertrouwen nooit kan toenemen. Je zult dus ‘oude denkbeelden’ en ‘oude gedragspatronen’ moeten loslaten, want deze houden je tegen om een betere versie van jezelf te worden.

Meer te weten komen over meditatie, mindfulness of andere vormen van stresshantering is dan de volgende stap. Want zo ga je beter over jezelf denken en interesseert het je minder wat andere mensen over je zeggen. Je kunt die vervelende negatieve gedachten loslaten en deze omdraaien naar het positieve. Want die neerbuigende collega worstelt eigenlijk met zichzelf en probeert zichzelf zekerder te maken door jou af te kraken. Straks interesseert dat je niet meer en blijf je gefocust op je eigen zelfvertrouwen.

Jezelf gezond en sterk voelen gaat sowieso beter door ook op je voedingspatroon te letten. Je energiegehalte wordt hoger, waardoor je meer weerstand kan bieden tegen het negatieve en twijfelende stemmetje in je hoofd. En waarschijnlijk zul je snel merken dat je er door gezonde voeding ook veel mooier uit gaat zien. Je huid begint te glanzen, je kan een vollere bos haar krijgen en hebt veel minder last van plekken die je onzeker kunnen maken.

Uiteraard kun je al deze positieve aspecten van sport, voeding en leefstijl versterken door de ultieme boost: doelen bereiken! Want door voor jezelf doelen op te stellen die je graag wilt bereiken, ga je succesbelevingen creëren. En elk bereikt doel zorgt dus voor een ‘gevoel van succes’ en laat je zelfvertrouwen weer een stukje toenemen. Gaandeweg wordt elk doel voor jou een makkie, zul je angsten overwinnen en blaak je van het zelfvertrouwen. En daarmee loop je waarschijnlijk niet te koop, maar gebruikt het om anderen te helpen.

Geef je zelfvertrouwen dus een flinke boost. Dan hoor je volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Hoe zit het met jou zelfvertrouwen? Ben je zeker van jezelf of laat het stemmetje in je hoofd je regelmatig twijfelen? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”