Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

De aanhouder wint

14 oktober 2019
De aanhouder wint

“Hou d’r maar mee op, want het gaat je toch niet lukken”. Hoe vaak heb je dat in je leven te horen gekregen? Maar belangrijker nog… Wat heb je met dit geniale advies gedaan? Simpelgezegd heb je maar 2 mogelijkheden: want of je luistert naar de persoon die je adviseert en je houdt er echt mee op. Maar hopelijk kies je voor de tweede optie en sla je het advies in de wind.

Lekker veilig is stoppen wel! Je hoeft er namelijk geen energie meer in te steken. Daarnaast hoef je ook geen verantwoording aan anderen af te leggen als je plannetje mislukt. Je blijft dus lekker in je comfortzone, waar het warm en veilig is. Maar het maakt je leven en je eigenwaarde niet heel veel beter. Daarvoor zul je de strijd met moeilijke dingen moeten aangaan.

Sla je het advies in de wind, dan is dat een hele moedige keuze en zeker één om trots op te zijn. Je maakt het jezelf alleen wel een stuk moeilijker en dat is niet iets waar iedereen blij mee is. Want de kans is aanwezig dat je niet meer op de steun van anderen kunt rekenen en je alleen moet doorgaan. En je krijgt het advies niet voor niets, want de meeste mensen houden het graag veilig en simpel. Ze willen niet teveel energie verspillen als het (in hun ogen) nergens toe leidt.

Iets moeilijks voor elkaar krijgen, of je persoonlijke doelen bereiken, lukt alleen met vallen en opstaan. Je zult ervoor moeten strijden en fouten durven maken. Want alleen zo zul je echt iets moeilijks met succes behalen. Zeker als anderen denken en zeggen dat iets niet mogelijk is. Maar laat je nooit door anderen vertellen dat je iets niet kunt. Want als lezer van deze blog weet je inmiddels dat stilstaan achteruitgang betekent en je door succesbelevingen kunt blijven groeien.

Kies jij altijd de moeilijke weg?

Je ziet en leert wel veel meer dan bij de makkelijke manier!

De aanhouder wint… Tenminste als je in jezelf blijft geloven en niet opgeeft. Vooral voor hetgeen wat belangrijk voor je is, moet je voor strijden. Want het zijn jou persoonlijke wensen of doelen en wat anderen daarover denken zou niet uit moeten maken. Want afvallen doe je toch voor jezelf? Leer je mediteren om anderen te plezieren of wordt je eigen leven daar beter van? Ga je met je voeding aan de slag, dan doe je dat om zelf gezonder te worden. Uiteindelijk kunnen de andere gezinsleden daar ook van profiteren.

Wanneer je dus iets hebt gevonden dat je echt wil bereiken, gaat je strijd beginnen. Want je kan het allemaal wel mooi uitgedacht hebben (wat een goed iets is), het gaat nooit precies zoals je wilt. Gaat het allemaal goed, weet dan dat er momenten gaan komen die al je inspanningen teniet kunnen doen. En dan is de vraag wat je doet bij die problemen. Want ben je proactief, laat je jezelf niet uit het veld slaan en ga je oplossingsgericht te werk, dan kun je (bijna) elk probleem de baas.

Als ondernemer en iemand die bijna altijd de moeilijke weg kiest, kom ik zo vaak problemen tegen. En aangezien ik regelmatig de opmerkingen krijg “ik snap het niet“, “stop er toch mee“, “accepteer dat je het niet kunt veranderen“, “dat gaat echt niet lukken” enz. heb ik mezelf aangeleerd om niet naar deze negatieve en nutteloze adviezen te luisteren. Ik heb vertrouwen in mezelf en mijn eigen kunnen. Daarnaast wil ik vechten voor de dingen die ik belangrijk vind.

Door constant een positieve houding aan te nemen en niet te denken in problemen, ben ik nu ontzettend oplossingsgericht. Geen probleem is mij te gek en ik weet dat er altijd meerdere oplossingen mogelijk zijn. Alleen komen die oplossingen niet altijd gelijk naar boven. Want soms kan het even duren voor deze zich aandienen. En zelfs dan zullen de bedachte oplossingen allemaal hun voor- en nadelen hebben, die ik moet afwegen. Maar niets doen en het probleem negeren is voor mij geen oplossing.

Een sportieve krasse knar

Hoe bekijk jij de wereld?

Zie je overal problemen of ben je heel oplossingsgericht?

Natuurlijk ligt het een beetje aan je karakter en referentiekader (hoe je de wereld bekijkt) in welke mate je het probleem te lijf gaat. Maar oplossingsgerichtheid is voor een groot deel aan te leren. En een rustige geest om betere beslissingen te nemen of het doorzettingsvermogen om te blijven knokken ook. Het begint met het creëren van succesbelevingen, waarbij je zoveel mogelijk problemen gaat aanpakken. Dat gaat je dan ook helpen bij het bereiken van je doel of persoonlijke wensen.

Misschien ben je wel iemand die heel goed weet wat je wilt. Je weet hoe je jouw doelen moet bereiken en wat voor energie dat van je gaat vragen. Ook ga je er al van uit dat problemen zich gaan indienen, al weet je niet precies welke dit dan zijn. En die mening en adviezen van anderen gaan ‘het ene oor in en het andere oor uit‘. Je bent strijdbaar en zal niet opgeven voordat je hebt bereikt wat je wilt.

Het kan alleen nog extremer…. Sommige mensen zoeken die problemen juist vaak op. Ze willen meer bereiken in het leven en daar moeten ze natuurlijk wel wat voor doen. Andere mensen zijn juist op hun best als problemen optreden. Ze zijn zo oplossingsgericht en strijdbaar, dat ze hier hun beroep van hebben gemaakt, zoals ondernemers, managers etc. Zij vinden het (onbewust) heerlijk als iets niet gaat zoals ze willen en zijn helemaal in hun element wanneer ze problemen kunnen oplossen.

Hoe dan ook; als je iets wilt bereiken, zul je er echt iets voor moeten doen. Maar uit ervaring kan ik zeggen dat het zeker de moeite waard is. Je zult alleen in oplossingen moeten denken en soms is hulp vragen ook zo’n oplossing. Geef in ieder geval nooit op, want “what doesn’t kill you makes you stronger“. Wat je ook wilt bereiken, het is de moeite waard! En vergeet niet ons motto: heb geduld, wees positief en blijf proberen. Want de aanhouder wint!

Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Zoek jij problemen op of ga je ze liever uit de weg? En hoe strijdbaar ben jij? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”