Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Goede voornemens, het blijft een dingetje…

31 december 2018
Goede voornemens, het blijft een dingetje…

Elk jaar beginnen we er weer braaf aan: goede voornemens! De meeste mensen doen dit bij het begin van het nieuwe jaar, terwijl anderen hier na de zomervakantie mee beginnen. Want na een tijd van slechte gewoontes, is het nu weer tijd om aan de gezondheid te werken. En daarmee zijn ook de goede voornemens weer geboren.

Maar het nadeel van goede voornemens is wel dat deze vaak moeizaam gaan! In het begin ben je flink gemotiveerd en lijkt alles vanzelf te gaan. Maar dan raakt het doel langzaam uit zicht en komen er drukke en stressvolle tijden aan. Het doel zakt steeds verder naar de achtergrond en de slechte gewoontes komen steeds vaker boven drijven. Uiteindelijk ben je niet meer met je doel bezig en probeer je het later wel weer opnieuw.

Herkenbaar? Je bent niet de enige! Want elk jaar start 80% van de Nederlanders met goede voornemens en ongeveer 20% weet deze ook daadwerkelijk te halen. Hoe komt het toch dat deze voornemens zo moeilijk te halen zijn en dat dit meer een kwelling wordt dan een positieve verandering? Het antwoord is waarschijnlijk oude gewoontes, ook wel gedragspatronen genoemd.

Uit de comfortzone stappen

Kan jij het?

Wij mensen zijn gek op gewoontes, want dat doen we al ons gehele leven. Wanneer we zo’n gewoonte als stoppen met roken, afvallen of stressvrijer door het leven willen gaan, willen aanpakken, merken we pas hoe moeilijk dat is. Uit de comfortzone stappen is in het begin nog wel leuk, maar na verloop van tijd kiezen we liever voor gedrag dat we al kennen.

Bij mij werken goede voornemens ook niet echt. Tenminste niet zoals bij anderen, die het wel lukt om deze te bereiken. Ik heb inmiddels zo mijn eigen aanpak en daarmee bereik ik mijn sport-, voeding of leefstijldoelen eigenlijk altijd. Tenminste als het iets is wat ik echt wil! Want als ik voor iets kies omdat anderen het me aanpraten, of ik het nog niet wil, dan is het bereiken ervan gedoemd om te mislukken.

Om iets te bereiken, bereid ik me eerst goed voor. Want een goede voorbereiding is het halve werk!  Voor mijn voornemens maak ik eerst een plan van aanpak en bedenk ik me waar ik het allemaal voor doe. Ik heb mezelf aangeleerd om op mijn doel te mediteren en rekening te houden met problemen die ik zeker weten ga tegenkomen.

Hoe bereik je die goede voornemens?

Met vallen en opstaan

Na een perfecte voorbereiding, hoef ik bij mijn aanpak alleen te letten op het vallen en opstaan. Hierbij gebruik ik ook mijn favoriete lijfspreuk “heb geduld, wees positief en blijf proberen”. Gaandeweg blijf ik zo gefocust op mijn einddoel en na ongeveer 6 maanden heb ik mijn ‘oude gewoonte’ doorbroken. Ik heb me een nieuw gedragspatroon eigen gemaakt, waardoor de nieuwe gewoonte in mijn systeem is gaan zitten.

Welke goede voornemens je ook gaat kiezen en op welke manier je deze ook gaat nastreven, weet dat dit veel van je vraagt. En dat dit focus vereist. Zorg dat je goed voorbereidt ben en hou het principe van ‘Keep it Simple Stupid’ in de gaten. 80% probeer je je aan je doelen te houden en 20% mag je spijbelen. Klinkt simpel toch?

Ik wens je veel succes met het bereiken van je goede voornemens!

Ondertekening Michael

“Binnenkort start het nieuwe jaar en zullen veel mensen weer goede voornemens hebben. Wat zijn jou goede voornemens en hoe ga je deze aanpakken? Laat het weten in de reacties.”