Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Het magische jaar

8 oktober 2019
Het magische jaar

Een jaar, 365 dagen oftewel 52 weken. Het klinkt als een lange tijd! Maar heb je weleens een jaar gewerkt aan één van je doelen? Een doel wat heel belangrijk voor je was en waarmee je jouw leven flinke stappen vooruit bracht. Misschien wilde je wel een marathon kunnen lopen of meedoen met een zwem4daagse. Of misschien droom je ervan om eindelijk eens dat streefgewicht te halen of te kunnen zwemmen als een zwemkampioen. Wat kan jij allemaal in een jaar bereiken?

Dromen, we hebben ze allemaal. Wat die dromen zijn, is voor iedereen anders. Maar of ze nu groot of klein zijn, je moet er wel wat aan doen! Om een doel of droom te bereiken moet je hier energie in steken. Het kost tijd en misschien wel geld. Daarnaast zorgt het voor frustraties en vraag het om een flinke dosis doorzettingsvermogen. Je zult dus moeten investeren in hetgeen je dolgraag wilt bereiken, maar dat hoeft niet perse een martelgang te worden. Het kan ook een stuk positiever, zodat het einddoel steeds sneller in zicht komt.

Heb je een mooi doel voor ogen, dan is het belangrijk dat je jezelf hiervoor wel de tijd geeft. Een jaar is een mooie periode om je sportdoelen te bereiken, je voedingspatroon aan te passen of te leren mediteren. En misschien klinkt een jaar wel heel lang, maar het kost nu eenmaal tijd om nieuwe gewoontes in je systeem te zetten. Maar lukt het je om dat hele jaar met je doelen en nieuwe gewoontes bezig te zijn, dan hoef je hier op den duur nauwelijks meer over na te denken.

Bedenk dat iets wat snel stijgt, ook weer snel daalt. Snel wat kilootjes afvallen is leuk, maar dit resultaat behouden is een stuk moeilijker. Want in het begin gaat alles goed, ben je super gemotiveerd en boek je mooie resultaten. Krijg je het echter drukker, voel je jezelf niet lekker of zijn er andere dingen aan de hand, dan zul je waarschijnlijk je sportpogingen of nieuwe voedingspatroon niet vol kunnen houden. Spreid je het afvallen over een heel jaar, dan komen de resultaten geleidelijker en zul je minder snel terugvallen in je oude gewoontjes.

Hou focus op je einddoel

Laat je niet afleiden en twijfel niet om je gewoontes te veranderen

Ga jij dus voor een magische jaar? Een jaar waarbij je van te voren een doel hebt bedacht en waar je aan het einde dolblij mee bent. En wat je in dat magische jaar wilt bereiken, maakt eigenlijk niet uit. Als het maar persoonlijke waarde voor je heeft en waar je 365 dagen lang op gefocust kunt blijven. En je hoeft niet elke dag jezelf tot het uiterste te drijven om je einddoel te behalen, maar het is wel belangrijk om constant zicht te houden op hetgeen te wilt bereiken.

Wordt je afgeleid door tijdsgebrek, je sociale omgeving, een nieuwe baan of wat dan ook, dan blijf je het einddoel nog steeds in zicht houden. Ben je bijvoorbeeld met een nieuw voedingspatroon bezig, dan heeft dat het komende jaar je volledige aandacht. Afleidingen zet je aan de kant of pak je snel aan, zodat je direct weer gefocust ben op je gezonde maaltijden. Want doe je eenmaal niets aan je voedingspatroon, dan gaat de tweede keer spijbelen een stuk gemakkelijker. De derde keer dat je twijfelt, is je focus helemaal verloren en wordt de kans heel groot dat je niet meer met je einddoel bezig bent.

Focus is dus ontzettend belangrijk voor het behalen van je einddoel en als je (ondanks je twijfels) toch die gezonde maaltijd neemt is dat een grote overwinning. Je hebt van het negatieve en twijfelende stemmetje in je hoofd gewonnen, wat een succesbeleving is voor de volgende keer dat je weer twijfelt. En geef je jezelf de tijd, dan hoef je misschien een jaar lang maar 10 minuutjes per dag na te denken over je einddoel. Ondanks voor- en tegenspoed verdwijnen je oude gewoontes en komen er nieuwe (en betere) voor in de plaats.

Twijfel is dan ook je grootste valkuil. Want in dat hele jaar zul je meerdere twijfelmomentjes hebben. Wij mensen houden niet zo van veranderingen en onze lichaam en geest gaan protesteren als iemand uit zijn of haar comfortzone stapt. En dan is de vraag wat je met die twijfel doet. Ga je erin mee en laat je de twijfel steeds sterker worden? Of onderneem je actie zoals de slogan van een groot sportmerk: “Just do it”. Niet teveel nadenken dus, maar vooral doen! Geef het twijfelende stemmetje geen kans om sterker te worden.

Succesbelevingen door doelen te behalen

Elke week een nieuwe blog schrijven

Mijn einddoel voor 2019 komt steeds dichterbij

Ook ik ben in 2019 met een doel begonnen. Want elke maandag wilde ik een nieuwe blog schrijven over sport, voeding en leefstijl en dat was voor een mij een pittige opgave. Een blog klinkt namelijk zo suf en daarmee begon al gelijk te twijfel. Maar al snel had ik de knoop doorgehakt en is mijn focus komen te liggen op het bloggen. En zoals altijd gaat dat in het begin heel goed en ben je ontzettend gemotiveerd. Maar dan komen er andere dingen op je pad en raakt je einddoel een beetje uit zicht.

Alhoewel de eerste 20 blogberichten heel gemakkelijk gingen, werd het schrijven gaandeweg moeilijker. Ik kreeg het drukker, op maandag had ik andere verplichtingen en de motivatie was steeds minder aanwezig. Hierdoor begon de twijfel toe te slaan en konden die nieuwe blogberichten me gestolen worden. Maar “just do it” werkt voor mij heel goed. Ik heb mezelf (en mijn lezers) een belofte gedaan en die moet ik gewoon nakomen. Al het andere is voor mij minder relevant; kom na wat je jezelf hebt belooft en geef die twijfel geen kans.

Dat klink allemaal gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Want bij gaat het behalen van doelen vrij gemakkelijk en ik kan heel goed mijn focus houden en afleidingen negeren. Maar dit moet je wel oefenen en houdt altijd de zin ‘Heb geduld, wees positief en blijf proberen’ in je achterhoofd. Er kunnen altijd problemen optreden of bekende valkuilen zich aandienen. Maar blijf je gefocust op wat je het allerliefste wilt bereiken, dan weet je waar je het voor doet en al die energie in steekt. En een jaar klinkt lang, maar is dat wel echt zo?

Bedenk wat je heel graag wilt bereiken en je in wilt investeren. Stel dit (lange termijn) doel duidelijk voor jezelf op en deel het jaar op in korte stukken. Die stukken zijn je korte termijn doelen en moet je bijvoorbeeld na 2 maanden behaald hebben. Lukt dit een keer niet, dan (want je blijft focus houden) kun je altijd de volgende periode een tandje bij zetten. Gaandeweg zul je merken dat het focussen steeds gemakkelijker gaat en je hier minder over na hoeft te denken. Het magische jaar en je nieuwe gewoontes gaan steeds meer in je systeem zitten. Terugvallen zal zo minder snel gebeuren.

Succes met de start van je magische jaar. Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Wat wil jij in een jaar bereiken? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”