Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

(on) gezond op vakantie

5 augustus 2019
(on) gezond op vakantie

Het einde van het seizoen is weer aangekomen en waarschijnlijk ben jij ook uitgeblust van al die verplichtingen. Maar dat betekent ook vakantie en tijd om op te laden! Dus wat ga jij allemaal doen deze vakantie? Ga je lekker weg of blijf je thuis? Ga je echt genieten van alle rust of gebruik je die vrije tijd om achterstallige dingen in te halen? Welke keuze je ook maakt, het is volledig aan jou! Je hebt het verdient en maak er dan ook het beste van. Of je nu gezond of ongezond bezig bent…

Zoveel mensen met zoveel verschillende wensen. Zo maakt de ene persoon verre reizen en gaat de ander bakken in de zon. Daarnaast zijn er ook mensen die zoveel mogelijk toeristische trekpleisters willen bezoeken, een sportieve vakantie boeken of juist hun hotel niet uitkomen. En het mooie is, het is allemaal prima! Een gevaar is alleen wel dat er zoveel (ongezonde) verleidingen zijn, dat al je inspanningen van afgelopen jaar teniet worden gedaan…

Maar eerst moeten we natuurlijk wel op onze plek van bestemming komen. Zwarte zaterdag is dan ook net geweest en dat heeft bij veel mensen waarschijnlijk veel stress opgeleverd. Maar aan al die stressmomenten komt ook een einde en hopelijk is het geboekte hotel, huis, bungalow of camping wat je ervan verwacht. Zo nee, dan gaat die stress nog een tijdje door en stopt deze als het probleem is opgelost. Ben je wel tevreden, dan kan je vakantie eindelijk beginnen!

Ontspannen en genieten doe je alleen niet zomaar. Want sommige mensen (waaronder ik) voelen zich de eerste dagen hondsberoerd of kunnen hun rust niet snel vinden. Ze moet eerst iets nuttigs doen of iets creëren voordat ze daadwerkelijk kunnen genieten. Doen ze dat niet, dan blijft er de hele dag een onrustig gevoel opborrelen. En alhoewel de mensen vaak de opmerking krijgen dat ze meer moeten ontspannen, blijft het de aard van het beestje.

Sport, voeding en leefstijl op vakantie...

Maak jij gebruik van de verschillende mogelijkheden?

Wat je ook gaat doen deze zomervakantie, het zal totaal anders zijn dan in Nederland. Want waar je hier een bepaalde structuur hebt en waarschijnlijk een to do-lijstje, zal dat op vakantie anders zijn. Je hebt misschien helemaal geen zin om te gaan sporten en al helemaal niet in al die gezonde maaltijden. En waarschijnlijk kunnen nog meer dingen je gestolen worden, want het is toch vakantie! Maar mocht je met simpele tips toch wat voor je gezondheid kunnen doen, zou je ze dan toepassen?

Gaan sporten op vakantie is niet gelijk het eerste waar je aan denkt. Of misschien toch wel… Want veel mensen nemen zich voor om elke dag even een paar baantjes te zwemmen. Er is toch een zwembad. Andere mensen wandelen of gaan zelfs hardlopen om de locatie verder te verkennen. En sommige hotels, vakantieparken en campings bieden extra mogelijkheden zoals een trainingszaaltje, een Aquarobicsles of een yoga-uurtje. Het zou helpen als je daar 2 á 3 keer gebruik van maakt. Maar doe je dat ook of kan het sporten je even gestolen worden?

Letten op je (gezonde) voedingspatroon is vaak wel een dingetje. Want al die heerlijke vleesgerechten, lokale proeverijen en alcoholische versnaperingen; de verleiding is overal om je heen. Je moet dan ook sterk in je schoenen staan om tegen al die lekkere dingen weerstand te bieden! Maar als je vooraf nadenkt over wat je ‘s avonds wilt eten of wat dieper op de menukaart ingaat, zul je zien dat er ook zat gezonde alternatieven zijn. Een gezonde vis in plaats van een groot vleesgerecht. Of kies een lekkere fruitsalade als toetje en ijs of gebak. De keuze is vaak reuze!

En dan het stukje leefstijl op vakantie. Daar hoef je eigenlijk weinig voor te doen. Ga vooral genieten en laat de stress van het afgelopen seizoen zich uit je lichaam verwijderen. En wil je dat versnellen, neem dan een sauna, laat je masseren, luister naar je favoriete muziek of dobber urenlang op je luchtbedje. En misschien heb je nog wel wat tijd over om te mediteren of op een andere manier ‘ultiem te relaxen’. Want zo kun je straks weer relax het jaar door.

Geen stress en relax het jaar door

Aan al het leuks komt een eind...

Welke goede voornemens heb jij weer na je vakantie?

Natuurlijk willen we de pret niet bederven, maar aan al het leuks komt ook weer een einde. En na de vakantie beginnen dan ook de goede voornemens vaak weer. Want we hebben teveel gegeten, alcohol genuttigd of gerookt. Of alles tezamen natuurlijk! Het nieuwe seizoen is dan weer een uitstekend moment om met een gezonde leefstijl te beginnen. Maar neem eerst wel een pas op de plaats en zorg dat je goed bent voorbereid op hetgeen je wilt gaan doen.

Ben je eenmaal zover, dan is het tijd om aan de slag te gaan. En of je nu weer je conditie wilt gaan opbouwen, die vakantie kilo’s wilt kwijtraken of meer aan je spiermassa gaat doen, het gaat je zeker lukken! Want je hebt niet alleen weer een flinke dosis energie van je vakantie gekregen, maar je kunt natuurlijk ook onze Wekelijkse Supertips nog eens nalezen 😉 Zo ga je weer fantastisch van start en haal je weer jouw favoriete sport, voeding en leefstijldoelen.

Blijf in ieder geval wel het Keep it simple stupid (KISS) principe gebruiken. Probeer jezelf dus 80% van de tijd aan je nieuwe goede voornemens te houden. De overige 20% mag je spijbelen of vervangende doelen gebruiken; en dat gaat zeker een (aantal) keer gebeuren. Het belangrijkste is dat je weet wat je doet bij je sport naar keuze, met je voedingpatroon of je vernieuwde leefstijl. En dat je natuurlijk de goede voornemens op lange termijn kunt volhouden. Het KISS-principe helpt je dan ook om je motivatie hoger te houden.

Ik wens je een fijne vakantie en ga vooral veel genieten. Tot volgende week weer!

Ondertekening Michael

“Eindelijk vakantie! Hoe vier jij dat? Ben je heel gezond bezig of kan het je allemaal even gestolen worden? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”