Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Bekende valkuilen – Trap jij erin?

19 augustus 2019
Bekende valkuilen – Trap jij erin?

Stel je eens voor… Je bent fantastisch bezig met je goede voornemens. De kilo’s vliegen eraf, met je super conditie ren je zo je kinderen eruit en ‘s avonds ben je helemaal ontspannen door je Zen-moment. Je voelt je geweldig en voor je gevoel kun je de hele wereld aan. Niets kan jou nog stoppen! Tenminste in het begin dan, want gaandeweg ga je valkuilen tegenkomen die ieders pad kruisen. En op dat punt is het volledig aan jou! Trap je erin of ben je voorbereid?

Ben jij in het verleden weleens in een valkuil getrapt? Je was lekker bezig met je goede voornemens en de wereld was van jou. Maar toen kwam het moment dat je de motivatie niet meer kon opbrengen. Gaan sporten kon je gestolen worden, de snackbar werd de vervanging voor je nieuwe voedingspatroon of je kon de stress niet meer de baas. Op dit punt kon het 2 kanten op: Of je bleef het  (ondanks de moeilijke periode) steeds opnieuw proberen, of je stopte helemaal.

Ook al wil je het niet, een aantal van onderschreven valkuilen zul je zeker tijdens je goede voornemens gaan tegenkomen. Je reactie daarop is sterk afhankelijk van je zelfvertrouwen en je eerder behaalde succesbelevingen. Want wat doe jij als het even tegenzit? Ben je een knokker, proactief en zoek je naar oplossingen? Of ga je anderen de schuld geven voor het mislukken en verstop je jezelf in een hoekje? Je eigen keuzes bepalen dan ook in grote mate het resultaat van je goede voornemens.

Hoe je ook reageert op deze valkuilen, het zou niet eens nodig moeten zijn. Want als je weet dat die valkuilen zich sowieso gaan indien, waarom zou je er vooraf dan geen rekening mee houden? Dat betekent dat je vooraf aan je goede voornemens al direct nadenkt over welke problemen zich gaan indien. En natuurlijk wat je doet als die valkuil zich gaat aandienen. Wees dus goed voorbereid op de veelvoorkomende valkuilen.

Hou vooraf rekening met deze bekende valkuilen

Want bij sport, voeding of leefstijl gaat het vaak op dezelfde manier fout

Iedereen is anders en heeft andere wensen om vooruit te komen in het leven. En gaat dan om een bepaald sport, voeding of leefstijldoel, dan gaat het vaak wel op een zelfde manier. In het begin gaat het super goed met je goede voornemens, maar naar verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om jezelf gemotiveerd te houden. Tijdens deze moeilijke momenten kom je vaak een aantal valkuilen tegen, waar het verstandig is om je tegen te wapenen.

Alhoewel je de volgende valkuilen waarschijnlijk gaat tegenkomen, zijn dit ze natuurlijk niet allemaal. Want in je leven kan er nogal wat gebeuren. Misschien heb je een bepaalde periode minder tijd of gaat er iets groots (als een bruiloft of verhuizing) gebeuren. Maar als je dat van te voren weet, probeer hier dan echt een reactie op te bedenken. Want vertoon je struisvogelgedrag en doe je niks, dan zullen je goede voornemens hoogstwaarschijnlijk op een fiasco uitlopen. En dat is zonde, want je was juist zo goed bezig.

 

 

VALKUIL 1: ONHAALBARE DOELEN STELLEN (TEVEEL WILLEN IN EEN TE KORTE TIJD)

Het grootste gevaar om te falen tijdens je goede voornemens, is dat je jezelf laat leiden door slechte resultaten of verkeerd gestelde doelen. Hoe hoger de eisen zijn die je aan jezelf gaat stellen, des te meer energie dit zal kosten en des te eerder je teleurgesteld zult raken wanneer het bereiken van de doelen niet lukt.

Maar dit kan anders en een stuk positiever: kiest iemand zijn doelen zorgvuldig en is dit ook haalbaar voor de persoon, dan zijn er veel minder negatieve momenten tijdens de eerste maanden. Sport men 2 keer per week, dan staat men ook 2 keer per week voor de keuze om wel of niet te gaan sporten. De rest van de week hoeft deze persoon hier niet mee bezig te zijn.

VALKUIL 2: VERANDERING IS VOOR VEEL MENSEN ENG

Goede voornemens zijn niet zo moeilijk te verzinnen. De een wil afvallen, de ander conditie opbouwen en nog iemand anders wil gewoon voor zijn of haar plezier sporten. Heb je al een erg actief bestaan en ga je bijvoorbeeld regelmatig wandelen of fietsend naar je werk, dan zul je waarschijnlijk niet veel hinder ondervinden van de verandering van leefstijl. Maar heb je zittend werk en doe je thuis eigenlijk niet zoveel, dan kan het voor veel mensen best eng zijn om te gaan sporten of met een nieuw voedingspatroon bezig zijn.

Het uitproberen van een nieuwe sport, het gaan naar de een kookclub of het ontmoeten van medesporters is al stressvol op zich. Maak het daardoor niet moeilijker door teveel van uzelf te eisen in een te korte tijd. Geef jezelf daarom de tijd om aan je nieuwe actieve leven te wennen. Naar verloop van tijd wen je aan je nieuwe leefstijl en zit het steeds meer in je systeem.

VALKUIL 3: lichaam en geest kunnen protesteren

Als je eerlijk naar je huidige situatie kijkt; bent je erg actief? Hoe ga je naar je werk? Eet je vaak junkfood of afhaalmaaltijden? En hoeveel tijd spendeer je achter de computer of kijk je tv? Bedenk goed dat wanneer je momenteel niet zo actief bent, het lichaam deze nieuwe gezonde leefstijl niet altijd even leuk vind. Want de opgebouwde stress komt er langzaam uit, de spieren, pezen, organen etc. moeten harder werken en door te gaan sporten raakt je lichaam uit balans en is dus minder belastbaar.

Daarnaast is de geest het meestal ook niet eens met deze nieuwe leefstijl en zal je regelmatig aan het twijfelen brengen om weer te kiezen voor het thuis blijven of de makkelijke ongezonde maaltijd. Maar onthoudt dat hoe vaker je op een positieve manier weerstand biedt tegen het twijfelende stemmetje in je hoofd; des te makkelijker zal dit in de toekomst gaan. Des te minder zul je gaan twijfelen en des te sterker wordt je wilskracht.

VALKUIL 4: SOCIALE OMGEVING

De sociale omgeving kan van zeer grote invloed zijn op het behalen van uw gestelde korte en lange termijn doelen. Je partner, familie, collega’s, vrienden of buren hebben meer invloed op je gemoedstoestand dan je wellicht zult denken. Deze sociale omgeving kan je sterkste motiverende factor zijn, zoals het geval is bij een steunende partner of familielid, maar ook een gigantische valkuil.

Het gevaar is dan ook dat je jezelf veel van hun mening aantrekt en jezelf hierdoor laat demotiveren. Het is mogelijk dat wanneer je een vriendin wilt vertellen over je sport of een behaald resultaat, deze anders reageert dan je wellicht hoopte. Misschien dat deze jaloers is op het behaalde resultaat of dat ze gewoon een slechte dag heeft, maar de impact die dit kan hebben op uw eigen gemoedstoestand is groot. Wees dus vooral trots op jezelf en laat je niet afleiden door anderen.

VALKUIL 5: DE MOTIVATIE

De moeilijkste valkuil die je gaat tegenkomen is je eigen weerstand. Had je een relatief gezond leven, dan kun je in 1e instantie te maken krijgen met de bovenstaande valkuilen. Met deze valkuilen kan het dan ook 2 kanten op gaan: een valkuil kan je zeer gedemotiveerd maken en je doen besluiten om te stoppen met gezonder gaan leven. Maar het is ook mogelijk dat u de valkuilen gebruikt om jezelf te motiveren. Je weet immers wat er kan gaan gebeuren en kunt hier vooraf een reactie op bedenken.

Lukt het dan toch om te winnen van een bekende valkuil, dan kan dit zeer motiverend werken. Juist de dingen die moeilijk zijn, zoals weerstand bieden aan het twijfelende stemmetje in je hoofd, verbeteren je positieve gevoel, creëren succesbelevingen en de daarbij behorende motivatie. Zorg er dus voor dat je goede voornemens leuk zijn en veel persoonlijke waarde hebben. Want dan weet je waar je het voor doet.

Als laatste moet je oppassen voor het zogenaamde zwarte gat: Door drukke periodes, vakanties of door ziekte zal het niet altijd mogelijk zijn om jezelf met je goede voornemens bezig te houden. Wanneer je 1 á 2 keer niet gaat sporten is dit geen probleem, want je richt jezelf immers op het KISS-principe waarbij je 20% van de tijd mag spijbelen of zondigen. Maar gebeurt het steeds vaker dat je niet gaat trainen, dan bestaat de kans dat u in het zwarte gat terechtkomt en des te moeilijker zal het zijn om jezelf te motiveren om weer te gaan sporten of gezonder te gaan eten.

 

VALKUIL 6: WET VERMINDERDE MEEROPBRENGST

Deze wet komt iedereen tegen wanneer hij of zij vooruitgang wilt boeken. Of dit nu bij je goede voornemens is of bij belangrijke taken op je werk; In het begin gaat het goed en boekt je veel voordelen, maar naar verloop van tijd wordt het steeds moeilijker om vooruitgang te boeken. Men komt de wet van de verminderde meeropbrengst tegen.

Of je nu wilt of niet, iedereen met goede voornemens gaat tegen deze wet aanlopen. Bij sporten is het namelijk een vaste regel dat het lichaam went aan een bepaalde beweging. Door de gewenning zal het lichaam niets meer hebben aan de training en zal daardoor ook niet hoeven te groeien. Je zult dus (meestal tussen de 6 en 8 weken) moeten blijven variëren om het lichaam uit balans te halen. Maar juist door deze variatie zal je vooruitgang blijven boeken.

Voor afvallen is geen standaard methode

Hoe wapen jij jezelf tegen die bekende valkuilen?

Met het Kiss-principe en vervangende doelen lukt het wel...

Iedereen heeft sterke punten waar je gebruik van kunt maken en zwakke punten waarmee je moet leren omgaan. En bij goede voornemens heb je aan beide punten een heleboel. Je gebruikt je goede kanten om je doelen te behalen en houdt rekening met je zwakke punten. En daar ligt het punt bij de veelvoorkomende valkuilen die je bij je sport, voeding of leefstijldoelen gaat tegenkomen. Zorgen jou zwakke punten dat je goede voornemens op een fiasco uitdraaien? Of ga je jezelf daar op voorbereiden?

Vooraf nadenken over je goede voornemens is dan ook van groot belang. Want als het tegenzit is het verstandig om bij voorbaat al te weten hoe je daar op gaat reageren. Hoe blijf je zo positief mogelijk en hoe blijf je de motivatie hoog houden? Naast een aanpak volgens het Keep it simple principe kun je ook heel goed van vervangende doelen gebruik maken. Je stelt jezelf dan de volgende vraag:

Als dit gebeurt…… dan doe ik het volgende:

 

Als dit gebeurt…. dan doe ik het volgende…
Ik heb geen zin in mijn gezonde maaltijd, In plaats van maak ik een goede wandeling.
Ik kies toch dat gebakje op die verjaardag, In plaats van weigeren, doe ik morgen 2 huishoudelijke klusjes.
Ik heb deze week andere afspraken, In plaats van sporten, ga ik morgen voetballen met de kinderen.
Ik heb een calorierijke zakenlunch, Ik ga een keer extra sporten of tuinieren.

 

 

Zonder een goede focus zijn je goede voornemens gedoemd om te mislukken. Tenminste als je deze gaat nastreven op basis van vage wensen en zonder goede doelen op te stellen. Voor de rest zijn het omgaan met de valkuilen vooral gericht op het maken van keuzes. En om de keuzes toch wat lichter te maken kun je dus van een vervangend doel gebruik maken. Maar wees hierbij wel eerlijk naar jezelf en voer deze ook echt uit. Hou het positief, denk aan je einddoel en geef jezelf een compliment dat je toch die snacks hebt laten staan of dat je toch aan het bewegen bent geweest.

En heb je toch een moeilijk moment, denk dan aan de volgende zin: heb geduld, wees positief en blijf opnieuw proberen.

Pas op voor die valkuilen, want je kent ze nu! Tot volgende week weer!

Ondertekening Michael

“Ben je de bekende valkuilen al eens tegengekomen of zijn ze helemaal nieuw voor jou? En hoe ga jezelf wapenen hiertegen? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”