Afvallen, bijna iedereen kent het wel…. Of je het nu zelf hebt gedaan in het verleden, er nu mee bezig bent of andere mensen ziet worstelen met hun gewicht; het blijft voor de meeste mensen een ellende! Je begint super, valt flink wat kilo’s af en ziet jezelf al in de toekomst een feestje vieren. Maar dat feestje komt eigenlijk nooit en die goed bedoelde voornemens eindigen meestal in een ware ergernis. En terwijl er duizend en één methodes zijn om af te vallen, is er geen één die je super gemakkelijk gewicht laat verliezen. Bij de meeste methodes kom je gewoon meer aan dan toen je begon!
Veel mensen die met sport of voeding bezig zijn, doen dit om wat gewicht kwijt te raken. Alhoewel het belangrijker is om het vetpercentage gezonder te krijgen, zijn veel mensen nog steeds gefixeerd op het getal dat de weegschaal aangeeft. En dat vinden aanbieders van afvalmethoden erg interessant. Want met hun product val je in korte tijd veel kilo’s af. Dat dit vaak alleen maar vocht is, vertellen ze er natuurlijk niet bij.
De beste manier blijft natuurlijk om jezelf gewoon te richten op meer bewegen en wat gezonder te eten. Als je weet hoe je dit doet en wat simpele trucjes gebruikt, kun je veel winst bij het afvallen behalen. En om jezelf toch te wapenen tegen aanbieders van wonderdiëten en je betweterige buurvrouw, laten we je met deze blog zien welke afvalmethoden er zijn. En waarom de meeste afvalmethodes in bijna alle gevallen niet werken.
Tip: Eigenlijk geldt voor bijna elk dieet dat er geen verbeterde voedingsgewoonten plaatsvinden. En dat is juist dé methode om verantwoord af te vallen. Hou het afvallen simpel en richt jezelf dus hierop.
Zoveel verschillende afvalmethodes...
Nul-dieet:
Dit dieet is ontstaan in de jaren 60 en was vrij populair onder afvallers. Tijdens het volgen van dit dieet mag er niets gegeten en gedronken worden wat energie levert. Dus eigenlijk was dit bijna niets. Het gevolg was dan ook dat mensen wel gewicht verloren, maar dat het dieet gewoon niet vol te houden was. Het lichaam kon niet meer functioneren en brak steeds verder af. Door het ontbreken van voedingsstoffen (vitamines, mineralen, bouw- en brandstoffen), was dit dieet dan ook zeer gevaarlijk. Of men hield het niet meer vol en begon weer gewoon te eten (waarbij er het jojo-effect optrad) of men kon zelfs overlijden.
Gaandeweg zijn er aanpassingen aan het nul-dieet gekomen, die net aan de eisen van de gezondheidsraad voldoen. Maaltijdvervangers zijn hier een goed voorbeeld van: ze leveren de minimale hoeveelheid aan goede voedingsstoffen en hebben een laag energiegehalte. En alhoewel je hier wel van afvalt, zijn deze producten simpelweg niet lang vol te houden. Daarnaast heb je bijna geen energie in je lichaam om dingen te ondernemen, te gaan sporten of jezelf gewoon goed te voelen. Stop je met deze producten (ze zijn immers erg duur) en ga je weer normaal eten, dan zul je weer aankomen en zal het jojo-effect optreden. Je bent meer aangekomen, dan je bent afgevallen.
Fruitkuur:
Tijdens dit dieet mag er op bepaalde dagen normaal worden gegeten en op de andere dagen alleen maar fruit. De verklaring hiervan zou zijn, dat op de fruitdagen men weinig energie binnenkrijgt en dus zal afvallen. Maar wat er eigenlijk gebeurt is dat men vocht verliest en geen vet. Dus vult men het vocht weer aan, dan zitten de kilo’s er ook zo weer aan.
Naast het feit dat men bij dit dieet nauwelijks afvalt, is het ook voor vele mensen niet geschikt. Zo kan er door tekort aan zuivel een vitamine A en calciumtekort ontstaan. Ook kan het bloedsuikergehalte bij sommige mensen gaan schommelen en ervoor zorgen dat ze zich ziek voelen.
Yoghurtkuur:
Ook bij dit dieet worden dagen van normaal eten afgewisseld met dagen van alleen maar yoghurt. Het dieet is door de eenduidigheid (je eet alleen maar yoghurt) dan ook niet lang vol te houden. Daarnaast wil men vaak ook wat warms in de maag hebben en niet alleen maar yoghurt.
Citroensapkuur:
Het idee bij dit product is dat citroensap een vetoplossende werking heeft; wat natuurlijk grote onzin is. Want vet zul je hier niet mee oplossen en je mist de benodigde voedingsstoffen voor het goed laten functioneren van het lichaam. Dit dieet werd dan ook aangevuld met ahornsiroop wat deze voedingsstoffen zogenaamd wel zou bevatten. Maar ook dit is weer een broodje aap verhaal. Het moge duidelijk zijn dat dit dieet niet vol te houden is en absoluut niet werkt.
Sherrykuur
Voor mensen die erg van alcohol houden zou dit een prettig dieet moeten zijn. Elke dag mogen er 2 á 3 glazen sherry en vooral veel zwarte koffie worden gedronken. Maar alcohol levert ontzettend veel loze calorieën, waardoor men eigenlijk nog steeds niet afvalt en nauwelijks goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast zorgt de koffie voor veel onrust in het lichaam en ligt een alcoholverslaving bij dit dieet op de loer.
Het brooddieet:
Het brooddieet was erg populair en hield in dat men op sommige dagen ‘normaal’ mocht eten en op andere dagen uitsluitend volkorenbrood. Daarbij was het toegestaan om op brooddagen water, koffie of thee (zonder suiker) te nuttigen.
Op zich vielen mensen hier wel mee af, maar dan moest het dieet wel een langere tijd worden volgehouden. En waren mensen het zat, dan kwamen de verloren kilo’s er ook zo weer. Het dieet leidde immers niet tot verbeterde voedingsgewoonten. Daarnaast zorgde het langdurig gebruik van veel volkorenproducten dat er te weinig zuivel werd genuttigd. Hierdoor ontstond er een tekort aan vitamine A en calcium.
Laxeermiddelen:
Het gebruik van laxeermiddelen is een zeer domme manier om af te vallen. Natuurlijk verliest men door een verhoogd aantal wc-bezoeken gewicht, maar dit is puur en alleen maar vocht. Drinkt men wat meer dan zitten de kilo’s er ook zo weer aan.
Helaas zijn er wel mensen die laxeermiddelen voor het afvallen gebruiken. Het zijn dan ook veelgebruikte middelen door mensen die snel resultaat willen zijn. Echter is het veelvuldig gebruik hiervan zeer gevaarlijk aangezien de darmwand geen voedingsstoffen kan opnemen. En het tekort aan bijvoorbeeld vitamines en mineralen kan erg schadelijk zijn voor het lichaam.
Vochtafdrijvende middelen / plastabletten:
Sommige afvallers zoeken hun heil in vochtafdrijvende middelen. Maar zoals de naam al zegt verliest men hierbij alleen maar vocht en geen grammetje vet. Meer drinken zal dus het afvalresultaat teniet doen.
Een gevaar van deze middelen is dat het veelvuldig plassen ervoor zorgt dat mineralen als natrium en kalium uit het lichaam verdwijnen. Ook is uitdroging een groot gevaar! Want door een tekort aan vocht zal er veel schade aan het lichaam kunnen ontstaan.
Schildklierpreparaten:
De schildklier zorgt voor de stofwisseling en daarbij voor de verbranding van calorieën. Het idee achter deze preparaten is om de schildklier te stimuleren en dus ook een snelle verbranding van de energie. Maar door deze op hol te jagen ben je zeer gevaarlijk bezig en kunnen hartkloppingen, hoofdpijn, diarree en vele andere klachten optreden. En wanneer dit het geval is, is het lichaam steeds meer aan het aftakelen en zal afvallen natuurlijk ook niet meer lukken.
Eetlustremmende middelen
Zwelmiddelen, algen en inuline-preparaten, zijn middelen die erop gericht zijn om de eetlust te verminderen. Zo wordt er gebruik gemaakt van veel vezels, die in combinatie met veel vocht, gaan opzwellen in de maag. Hierdoor wordt de voeding minder snel verteerd en is er minder snel een hongergevoel.
De middelen kunnen helpen, maar zijn niet lekker. Het is dus weer een dieet dat nauwelijks is vol te houden en niet leidt tot betere voedingsgewoonten. Daarnaast kan er obstipatie en een verminderde opname van mineralen ontstaan.
Kruiden:
Volgens de kruidengeneeskunde kunnen kruiden, in de vorm van thee of tabletten, zorgen voor veel gewichtsverlies. Maar niet elke kruid werkt hetzelfde: zo werkt de ene laxerend, de ander vochtafdrijvend en weer een ander vetverbrandend. Het is maar net wat voor marketingslogan de fabrikant op de verpakking zet!
Het gebruik van kruiden is dan ook onderzocht en is nooit wetenschappelijk bewezen. Trap dus niet in de marketingcampagnes, want er is dus geen goede onderbouwing. Daarbij hebben ze ook weer de eerder genoemde nadelen als vochttekort, te weinig voedingsstoffen en lichamelijke klachten.
Enzymen:
Een veelgebruikt afvalmiddel zijn enzympreparaten. Want deze zouden volgende de fabrikant een vetoplossende of vetverbrandende werking hebben. Ook dit is onzin en nooit wetenschappelijk aangetoond. Enzymen die we binnenkrijgen worden door het lichaam gewoon herkend als eiwit en in de maag onwerkbaar gemaakt. Vet zullen ze dus niet verbranden.
Dr. Atkins:
Deze hartspecialist heeft dit dieet ontwikkeld in de jaren 70 en was immens populair. Het dieet kenmerkt zich door een kleine inname van koolhydraten en een relatief hoge inname van eiwit en vet. Het idee hierachter is dat het lichaam vet als brandstof gaat gebruiken en de vetvoorraad wordt aangesproken. Maar door te weinig koolhydraten vindt er een onvolledige verbranding plaats en ontstaat er een tekort aan vitamines en mineralen. Het is dus niet goed vol te houden.
Sonja bakker:
Deze gewichtsconsulent was erg populair in Nederland en verkocht dan ook vele boeken met haar afvalmethode. Het is een methode die bestaat uit 9 weken van voorgeschreven dagmenu’s met vaste hoeveelheden aan voedingsmiddelen.
Men valt door de lage calorie-inname inderdaad wel wat af, maar krijgt niet alle voedingsstoffen op een goede manier binnen. Het dieet is daarnaast erg streng en hierdoor moeilijk vol te houden. Uiteindelijk hunkert men weer naar het normale eten en zal men dus weer met het jojo-effect te maken krijgen.
Sport, voeding & leefstijl is de beste methode!
Alternatieve geneeswijzen:
Bepaalde alternatieve geneeswijze, zoals acupunctuur, reiki, guasha en massage, kunnen gebruikt worden bij het afvallen. Het zijn echter geen methoden om gelijk gewicht te verliezen, maar ze kunnen wel degelijk helpen. Zo helpen ze om beter met stress om te kunnen gaan en meer gefocust te blijven. En dat kan natuurlijk handig zijn wanneer je wilt gaan afvallen. Een ontspannen geest behaald immers de beste resultaten.
Voorgeschreven menu’s:
Voorgeschreven dag- of weekmenu’s kunnen goed helpen bij het afvallen, maar er kleven ook nadelen aan. De meeste menu’s richten zich op een lagere calorie-inname, maar zijn wel op groepen mensen gebaseerd. Hierdoor kan het zijn dat de menu’s erg duur zijn of totaal niet op je huidige voedingspatroon zijn gebaseerd. Dit maakt het moeilijk om vol te houden en leidt er niet toe dat je jouw eigen (persoonlijke) voedingspatroon hebt aangepast.
Lichaamsbeweging:
Meer bewegen is natuurlijk een uitstekende manier om af te vallen, maar moet wel gecombineerd worden met een bewust en gezonder voedingspatroon. Het is dan ook belangrijk om meer calorieën te verbranden, dan je binnenkrijgt. En dat is niet zomaar even gedaan.
Meer bewegen doet wonderen voor je gezondheid en gaan sporten zorgt ervoor dat je extra calorieën gaat verbranden. Matig intensieve sporten als zwemmen, hardlopen, wandelen en fietsen zorgen ervoor dat je op korte termijn een flink aantal calorieën kunt verbranden. Maar wil je ook op lange termijn blijven afvallen, dan zult je de spiermassa moeten vergroten. Een sport als fitness zorgt ervoor dat je grondstofwisseling verhoogd. Want meer spiermassa vraagt ook om meer energie. Hierdoor zul je dagelijks meer calorieën gaan verbranden, zonder dat je daar veel voor hoeft te doen. Je lichaam herstelt daarnaast van de trainingen waardoor je nog meer verbrandt. Een combinatie van cardio met krachttraining is dus ideaal om af te vallen.
Gedragstherapie:
Afvallen heeft natuurlijk ook met gedrag te maken. Want hoe ga je om met goede en slechte voeding en hoe lukt het je om je doelen te behalen? Dat oude gedragspatronen niet gemakkelijk te veranderen zijn, blijkt wel uit de vele mislukte afvalpogingen. Want zou iedereen zijn of haar gedrag snel kunnen aanpassen, dan zouden er van goede voornemens ook geen sprake meer zijn. Als alles in een keer zou lukken, zou je een perfect leven hebben.
Gedragstherapieën zijn er dan ook in verschillende vormen. Zo kan een psycholoog helpen bij het afvallen of kunnen andere specialisten je gedragspatronen veranderen. Maar je kunt ook zelf aan de slag gaan door te leren mediteren, aan mindfulness of andere cursusgroepen meedoen.
Maagverkleining:
Een maagverkleining is een vergaande methode om af te vallen en moet natuurlijk onder specialistisch toezicht gebeuren. Het is een dure ingreep, waarbij het belangrijk is dat je zelf al bezig bent met gewicht verliezen. Want je moet wel al op de goede weg zijn, voordat de arts met een operatie begint.
Het doel is dan ook om de reservoir-functie van de maag te verminderen, zodat er per maaltijd minder kan worden gegeten. Hiervoor zijn er verschillende manieren, zoals een maagverkleining, een maagbypass en het plaatsen van een maagband.
Medicijnen:
Alhoewel vele fabrikanten van pillen, kuren en supplementen beweren dat hun middel de manier is om snel af te vallen, is dit gewoon niet waar. Er is geen magische pil die je op wonderbaarlijke wijze laat afvallen. Anders zou er ook geen overgewicht meer in de wereld bestaan!
Alleen op doktersvoorschrift zijn er bepaalde medicijnen te verkrijgen die kunnen helpen bij het afvallen. De eetlustremmende medicijnen en medicijnen die de opname van voedingsstoffen belemmeren, kunnen dan ook worden gecombineerd met lichaamsbeweging en een aangepast voedingsdieet. Maar dit mag alleen onder specialistisch advies gebeuren en de arts zal dit niet heel gemakkelijk voorschrijven.
Kortom, er zijn dus vele methodes om gewicht kwijt te raken. Maar bij het overgrote deel kom je vrij snel weer aan. En vaak is dit meer dan voordat je aan het afvallen begon. Probeer jezelf dus vooral te richten op sport, voeding of leefstijl. Of nog beter…. Een combinatie daarvan! Wil je meer informatie lees dan ook eens onze blog ‘afvallen doe je zo‘.
Je hoort volgende week weer van mij!
“Hoe ga jij om met afvallen? Wil het allemaal lukken en welke methode heb je daarvoor gebruikt? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”