Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Zo goed mogelijk door een slechte periode

16 december 2019
Zo goed mogelijk door een slechte periode

Donkere wolken, chagerijnige mensen, niets gaat zoals het zou moeten gaan en je fit en vitaal voelen gaat ‘m al helemaal niet worden. Je zit gewoon niet lekker in je vel en dat is wel te merken aan je gemoedstoestand. Want waarschijnlijk heb je nergens zin in en kan alles je even gestolen worden. En waardoor die slechte bui of periode nu precies komt, dat weet je eigenlijk niet zo goed. Maar feit blijft wel dat je jezelf slecht voelt en het is belangrijk dat je hier wat mee gaat doen. Anders kan het steeds erger worden.

Iedereen heeft ze weleens, zo’n slechte dag, week of langere periode. En iedereen reageert hier ook weer anders op. Zo kan de ene persoon hier gemakkelijk over heen stappen en proberen er het beste van te maken. ‘Na regen komt zonneschijn’, zullen we maar zeggen. Deze mensen hebben een positieve instelling, wat ervoor zorgt dat ze een slechte bui om kunnen draaien. Dit is een hele handige eigenschap, waarbij het wel belangrijk is om voldoende (lichamelijke en geestelijke) energie beschikbaar te hebben. Ben je uitgeput, dan is het vaak veel moeilijker om zo’n positieve draai te hebben.

Helaas hebben de meeste mensen niet zo’n positieve instelling of de tools om een slechte bui op zo’n manier om te draaien. Een slechte dag is nog wel te doen voor deze mensen, want een avond vroeg naar bed kan wonderen doen. Maar jezelf langer slecht voelen kan wel voor veel problemen zorgen… Vaak komt men door de negatieve bui (over een langere periode) in een negatieve spiraal terecht en dat maakt alles weer net even wat erger. Dus hoe kom je nou zo goed mogelijk door een slechte periode heen?

Voel je jezelf slecht? Blijf proactief!

Ga zo goed mogelijk door een slechte periode heen..

Iedereen heeft weleens een off-day, een week die je liever vergeet of een langere periode waarin je jezelf slecht of neerslachtig voelt. En hier hoeft geen reden voor te zijn, want soms is het gewoon zo… Je kunt wel gaan zoeken naar de redenen achter je neerslachtigheid en deze misschien aanpakken zodat je wat verlichting krijgt. En natuurlijk dat het de volgende keer niet meer gebeurt. Zo’n proactieve houding en een oplossend vermogen zijn bijzondere eigenschappen en deze kunnen je een positieve boost geven. Je slechte bui verklaarbaar maken is dus een goede eerste (proactieve) stap.

Probeer dus eerst iets op papier te zetten. Want wat is de reden dat je jezelf zo slecht voelt? Of de reden(en) nu groot of verwaarloosbaar zijn, door het op te schrijven kun je het alvast uiten en blijft het minder in je hoofd rondspoken. Je lost het zo natuurlijk nog niet op, maar maakt het wel zichtbaar voor jezelf. En dit werkt natuurlijk ook als je eens met je partner, familielid, vrienden of professional hierover praat. De eerste stap is zo gezet!

Niet altijd kun je er achter komen waarom je jezelf zo slecht voelt. Zeker wanneer je energiepeil laag is en je gedachten door elkaar heen razen, is een oorzaak vaak moeilijk te vinden. Je ziet door de bomen het bos niet meer! Maar vaak is er wel een reden en wanneer je meer lichamelijke en geestelijk rust krijgt, komt de reden vanzelf boven drijf. En daarom is het zo belangrijk om niet jezelf te verwaarlozen, maar zo goed mogelijk door een slechte periode heen te gaan.

Verwacht ook niet dat ‘het uiten’ je slechte gevoel gelijk oplost. In een enkel geval lukt het je en kan je de negatieve bui van je afzetten, maar meestal blijft het gevoel toch aanwezig. Wat je hierna doet is ook van belang: want blijf je proactief of kruip je in de slachtofferrol zitten? Bij dit laatste wijs je naar externe oorzaken en andere personen die ervoor zorgen dat je jezelf slecht voelt. Maar deze zullen waarschijnlijk nooit veranderen en jou leven dus ook niet! Je zult bij jezelf te rade moeten gaan; want wat kun je zelf doen om dat slechte gevoel te voorkomen?

De volgende stap zou ‘acceptatie’ moeten zijn. Of te wel accepteren dat je jezelf gewoon slecht voelt en dit niet gaan verbloemen door drank, drugs of andere middelen te gebruiken. Je kunt gewoon een slechte dag of periode hebben en dat is helemaal niet erg. Het is belangrijk om dit te accepteren, maar er wel naar te handelen. Probeer dus verschillende dingen uit om jezelf positiever te voelen en heb geduld en blijf proberen als het nog even niet lukt. Wees in ieder geval trots dat je tenminste iets doet en niet als een zielig vogeltje op de bank kruipt.

Vrouw met een e-book

Blijf goed voor jezelf zorgen

En kom lichamelijk en geestelijk weer op krachten

Zelf heb ik zoals iedereen ook weleens een slechte dag. En ik weet dat ik nooit in de slachtofferrol moet kruipen, want de reden (en daarmee de oplossing) ligt meestal toch echt bij mezelf. Te veel hooi op mijn vork nemen, iedereen proberen te helpen, donkere dagen, alles zit tegen of waar de oorzaak dan ook ligt. Feit blijft dat ik me daardoor slecht voel en ik dat moet accepteren. Maar ik ben niet het type dat zielig op de bank kruipt, want ik wil van dat gevoel af. En daar moet ik toch echt wat voor doen.

Een grote eye opener was voor mij een podcast van Eelco de Boer, welke inspiratie geeft aan ondernemers. De opmerking ‘Ga zo goed mogelijk door een slechte periode heen‘ is mij altijd bij gebleven en geeft me handvatten om uit zo’n slechte bui of periode te komen. Zo goed mogelijk betekent voor mij om wat extra te bewegen (bijvoorbeeld wandelen), nog meer te letten op mijn voeding en wat meer te mediteren. Dit zijn dingen die voor mij werken, maar dat verschilt natuurlijk per persoon.

Wat ook bij je past (en misschien moet je eerst dingen uitproberen), probeer in ieder geval niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ga een aantal avonden vroeg naar bed, blijf je tanden goed poetsen, neem een gezichtsmasker, boek een massagesessie of ga relaxen in een sauna. Of misschien heb je wel meer rust nodig en kan een spontaan weekendje weg (zonder te stressen) ook uitkomst voor je bieden. Er zijn dus tal van opties om zo goed mogelijk door een slechte periode te komen.

Goed voor jezelf zorgen blijft dus erg belangrijk om lichamelijk en geestelijk weer tot rust te komen. En wanneer je beter uitgerust bent, zul je merken dat het gemakkelijker is om een slechte bui een positieve draai te geven. Blijf dus altijd streven naar een grote mate van positiviteit, want dat maakt het leven een stuk leuker en minder stressvol. Waarschijnlijk zul je dit moeten oefenen, maar je hebt nog je hele leven voor je. Dus waar wacht je nog op? En kom je er zelf niet uit omdat de negativiteit te groot is of er teveel gebeurt is in je leven, neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je op de juiste manier doorverwijzen.

Blijf zo positief mogelijk, het gaat je leven beter maken. Tot volgende week!

Ondertekening Michael

“Wat doe jij bij een slechte bui of langere periode? En helpt het? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”