Poeh poeh, het is me wat om zwanger te zijn… Zomaar beginnen te huilen, constant last van rugklachten, die vele eetbuien en aan het einde natuurlijk die vervelende weeën, als zwangere man heb je het niet makkelijk… Waarschijnlijk denk je dat we een grapje maken, want al die zwangerschapsklachten behoren toch aan de vrouwen toe? In eerste instantie is dat de meest logische gedachte, maar feit blijft dat er veel mannen zijn die ook mee-zwangeren.
Veel klachten die vrouwen tijdens de zwangerschap meemaken, komen soms ook bij mannen voor. Couvade-syndroom wordt dat genoemd. Zwangere vrouwen krijgen nogal wat voor de kiezen, want het kindje moet in 9 maanden goed groeien en dan hebben we het nog niet eens over de bevalling die hierna plaatsvindt. Veel vrouwen zijn dan ook erg moe, kunnen last van misselijkheid hebben, er kan obstipatie optreden en dan nog die vervelende hormonale veranderingen.
Zwanger zijn is dus geen pretje. Zo verandert het lichaam van een zwangere vrouw natuurlijk ook, waardoor er sneller rug- en schouderklachten kunnen ontstaan. Daarnaast drukt het extra lichaamsgewicht op de voeten, waardoor vocht zich kan ophopen, er sneller kramp kan plaatsvinden en voeten erg vervelend kunnen aanvoelen. En daar weet ik natuurlijk alles van, want tijdens de zwangerschap van mijn vrouw masseerde ik me suf.
Die veranderingen verschillen natuurlijk wel per persoon en de mate van klachten natuurlijk ook. Het kan zelfs zo zijn dat de 2e zwangerschap volledig anders is dan de 1e. Maar welke zwangerschap het ook is, zwanger zijn is een aanslag op je lichaam. Mannen die mee-zwangeren zullen waarschijnlijk vrij snel van hun klachten af zijn, maar voor een vrouw ligt dat net even anders. Ze zeggen niet voor niets: 9 maanden zwanger en 9 maanden ontzwangeren!
Sporten tijdens en na de zwangerschap
Dat je zwanger bent, wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal niets kunt doen. Stilstaan betekent namelijk achteruit gaan en niets doen, gaat er echt niet voor zorgen dat je jezelf beter gaat voelen. Alhoewel sommige vrouwen zich echt heel slecht voelen in (delen van) de zwangerschap, is sporten geschikt voor iedereen. Dus ook voor zwangere vrouwen (en mannen). Een fitter lichaam zorgt ervoor dat je lichamelijke kwaaltjes beter de baas bent en sterker de bevalling kunt uitvoeren.
Maar daar moet je natuurlijk wel wat voor doen en gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om te blijven bewegen. Zo kun je met zwemmen, aquasporten, pilatus of andere licht intensieve sporten prima uit te voeten. Maar er zijn natuurlijk ook sporten die speciaal ontwikkeld zijn voor zwangere vrouwen (en mannen). Je kunt denken aan zwangerschapsyoga of de les zwangerschapszwemmen. Het is een beetje zoeken, maar je vind vast wel iets wat bij je past en waar je jezelf stukken beter door gaat voelen.
Na die 9 maanden van zwanger zijn heb je wel tijd nodig om te ontzwangeren. Een enkeling is na enkele weken weer in staat om alles te doen, maar voor het overgrote deel van de vrouwen is dit een ander verhaal. Een periode van 9 maanden om te ontzwangeren is dan ook heel normaal en het kan zelfs zo zijn dat je langer nodig hebt om te herstellen. Want krampen in de buik, naweeën, stemmingswisselingen, stuwing en aambeien, het hoort er allemaal bij.
Voor mannen die flink met hun vrouw hebben mee-gezwangerd, is de tijd gelukkig korter. Maar sommige mannen voelen zich zo verbonden met hun vrouw of voelen zich juist buitengesloten tijdens de zwangerschap, dat ze echt even moet ontzwangeren. En ook hierbij geldt weer dat dit per persoon sterk kan verschillen. Gelukkig had ik zelf geen last van dat Couvade-syndroom. Maar al kan ik die extra kilootjes niet ontkennen. Ook ik zal de komende 9 maanden gaan ontzwangeren 😉
Ontzwangeren betekent verstandig zijn
Na de bevalling wil je misschien gelijk aan de bak. Of juist niet. Hoe dan ook, het is verstandig om de eerste tijd het lichaam tot rust te laten komen. Je kunt wel lichte oefeningen doen, maar daar moet je wel zin in hebben. Sowieso kunnen wat bekkenbodem handig zijn. Je spant dan je bekkenbodemspieren een aantal tellen aan (alsof je je plas ophoud) en laat ze weer rustig los. Dit doe je 5 tot 10 keer achter elkaar en rust dan uit.
Wanneer je jezelf beter voelt, kun je rustig beginnen met sporten. Fietsen, wandelen, fitness, zwemmen (als je niet meer vloeit) en pilates, het kan allemaal weer. Maar hierbij is het wel belangrijk dat je jezelf goed voelt en je bekkenbodem niet pijnlijk aanvoelt. Vrij snel zul je merken dat je weer op je oude sportniveau terugkomt of dat je weer wat kilo’s afvalt. Maar laat dit je niet prikkelen om gelijk te gaan knallen, want iets dat snel stijgt daalt ook weer snel. En het zou zonde zijn als je na enkele weken kapot bent en alleen maar op de bank kunt hangen.
En ik? Ik moet helaas ook ontzwangeren… Want al die lekkere dingen die mijn vrouw tijdens de zwangerschap at, kwamen vaak ook op mijn bordje terecht. Ik moet dus echt aan de bak en voor mezelf nieuwe doelen stellen. In 9 maanden tijd ga ik ontzwangeren, zodat ik weer op mijn oude gewicht terug kom. Dit ga ik doen door te sporten, meer les te geven en winstpakkers te gebruiken. Gelukkig haal ik mijn doelen bijna altijd, dus ook het ontzwangeren moet vast lukken!
Wil je meer weten over sporten tijdens of na de zwangerschap? Kijk dan eens op het artikel over zwemmen (en aquasporten) voor zwangeren.
Je hoort volgende week weer van mij!
“Hoe ervaar jij de zwangerschap en kan sport, voeding of leefstijl je hierbij helpen? Of je man die met je mee-zwangerd? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”