Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Een dag helemaal niets doen

23 juli 2019
Een dag helemaal niets doen

Lazy Sunday, in de Chill-modus, Mañana Mañana of een relax dagje… Neem je weleens echt een dag voor jezelf? Een dag waarbij alles je even gestolen kan worden? Waarbij je bij elke taak denkt ‘het komt morgen wel’ en er helemaal niets nuttigs uit je komt? Zo ja, dan ben je goed bezig. Want even goed ontspannen doet wonderen voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. En zo nee, dan snap ik je helemaal. Want het rustig aan doen, dat lukt mij ook nooit!

Een dag helemaal niets doen, het is bij mij in de afgelopen 10 jaar maar enkele keren voorgekomen. En vaak waren dit momenten waarom ik ziek was en je helemaal niets wilt doen. Het is voor mij allemaal niet bekend. Ik ben meer van het door en doorgaan. Het blijven knallen totdat je lichaam niet meer wil en je de volgende dag doodmoe wakker wordt. Maar dan nemen we gewoon een paar bakjes koffie en gaan we er weer tegenaan.

Soms ga je alleen ook geestelijk te ver en die consequenties zijn vaak wat erger. Tenminste als je maar door en door blijft gaan. Want net als je lichaam, kun je ook je geest uitputten door veel stress, veel piekeren en jezelf niet voldoende de tijd geven om hier van te herstellen. Het is ‘de aard van het beestje’ en jezelf veranderen is moeilijk. Maar je kunt het ‘te ver gaan’ gelukkig wel hanteren en dat begint met het opmerken van de signalen van overbelasting.

Gelukkig heb ik die signalen van overbelasting wel leren kennen en weet ik wanneer ik het rustiger aan moet doen. En alhoewel sommige mensen dan helemaal niets kunnen doen, borrelt het bij mij wel van binnen. Die drang die zegt dat je nog zoveel moet doen, dat stemmetje dat zegt dat je nu wel genoeg uitgerust hebt en je lichaam dat nog steeds in de actie-stand staat. Soms heb ik dus ook echt een dag nodig waarbij ik helemaal niets ga doen.

Gebruik jij die momenten van rust?

Ze zijn zo waardevol bij het ontspannen...

Hoe zit dat bij jou? Zit er ook geen stop bij je op en wordt je weleens gek van jezelf? Welkom bij de club! Na dagen, weken, maanden of zelfs jaren van doorgaan, heb je vast geprobeerd om weleens te relaxen. Een weekendje weg of een vakantie boeken is dan een goed idee. Maar niet iedereen kan hier even goed mee omgaan. Want misschien neem je wel leerboeken mee, je hebt immers toch genoeg tijd. Of ga je dagelijks je mail checken om op de hoogte te blijven?

Waarschijnlijk is dit bij jou ook het geval. Momenten van rust, zoals in de trein of wanneer je kind zwemles heeft, zijn ideaal om nog even wat dingen af te ronden. Je gaat je ‘to do lijstje’ af, werkt je mailbox bij of voert andere taken uit. Dus sta je altijd in de actie-toestand en kom je nooit aan je rustmoment. En juist dit soort momenten zijn uitermate geschikt om even een pas op de plaats te maken. Dus pak die momenten, want ze zijn zo belangrijk.

Een relax moment heeft alleen weinig zin als je aan het piekeren bent. Het bedenken van oplossingen voor problemen die je op dat moment hebt of nadenken over alles wat je nog moet doen, het brengt je geen ontspanning. Het put je juist uit. Beter kun je jezelf gaan richten op het bereiken van ‘flow’. Want flow is een toestand waarin je helemaal opgaat in hetgeen je aan doen bent en storende gedachten niet toelaat. Je kunt bijvoorbeeld wat drinken met vrienden, gaan vissen of een breiwerkje doen. Mits je die dingen geweldig vindt natuurlijk.

Ben jij verlicht of verzwaard?

Eindelijk een dag helemaal niets doen!

Ook ik probeer regelmatig die flow te bereiken, maar het piekeren is erg hardnekkig. Ik zal dus eerst wat aan stresshantering moeten doen om mijn gedachten los te kunnen laten en het piekeren te stoppen. En met mediteren of sporten lukt dat heel goed! Hierna ben ik in een ontspannen toestand, wat dus het tegenovergestelde is van de actie-stand. En dan begint mijn activiteit waarin ik volledig kan opgaan en flow kan bereiken. Van die negatieve gedachten heb ik daarna geen last meer.

Zo’n ontspannen en herstellende toestand lukt natuurlijk niet de hele dag. Maar begin je hier s’ochtends mee, dan werkt dit een groot deel van de dag door. Ga je echter weer iets doen, dan zal de actie-knop worden omgezet en blijf je dus dingen ondernemen. Gelukkig kan je jezelf weer afremmen door flow te bereiken of een andere ontspannende activiteit te verrichten. Maar pas dan wel op dat je gedachten niet blijven doorrazen.

En een hele dag niets doen? Het wilde mij maar niet lukken! Tenminste tot gisteren niet. Want gisteren had ik veel op mijn lijstje staan en deze afspraken wilde ik ook allemaal nakomen. Maar ik heb het simpel gehouden en een dag helemaal niets gedaan. Geen blog, geen wekelijkse supertip, geen artikel schrijven, geen lessen voorbereiden en geen mailtjes. Gewoon een dag hangen op de bank, films kijken, van de kids genieten en nog meer ontspannende activiteiten. Best lekker dus, zo’n dag helemaal niets doen….

Veel plezier met je relax-dagje, ik hoop dat het je lukt! Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Heb jij weleens een chill-dag of lukt het je niet om te ontspannen? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”