Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Een sportfeestje organiseren

11 november 2019
Een sportfeestje organiseren

Oh mijn god, wat moet ik dit jaar weer met die kinderen doen? Stuur ik ze naar de speeltuin, gaan we zwemmen, doen we spelletjes thuis of organiseer ik dit jaar eens wat anders? Dat ‘anders’ kan van alles zijn en je kunt je creativiteit dus volledig de vrije loop laten. Maar eerst is de reden natuurlijk belangrijk, want waarom wil je een feestje organiseren? Is je kind jarig of is er iets anders te vieren? En nog belangrijker: hoeveel moeite wil je steken in dit kinderfeest? Want zoals de meeste ouders wel weten is het niet iets wat je zomaar doet…

Iedere ouder moet eraan geloven; iets leuks doen voor je kind als er iets te vieren valt. Het liefst moet er natuurlijk wel over dit feestje gesproken worden op het schoolplein en moet het een gezond karakter hebben. Maar belangrijk is nog dat je eigen kind en de uitgenodigde kinderen het feestje te gek vinden. Volgend jaar wil iedereen weer door je kind uitgenodigd worden, want zijn of haar feestjes zijn geweldig! Een sportfeestje is dan ook ideaal om op een gezonde en leuke manier het kinderfeestje te vieren. En bij dit sportfeestje kun je kiezen om de organisatie uit handen te geven (zoals bij een zwemfeestje of overdekte speeltuin) of om zelf iets te organiseren.

Een sportfeestje zelf organiseren kost wat moeite, maar is de moeite waard en zeker te doen. Allereerst bepaal je de beginsituatie: want hoeveel kinderen komen er? En hou oud zijn deze kinderen allemaal? Hoe lang duurt het feestje en blijft het alleen bij sporten of hoort er ook nog een (gezonde) maaltijd bij? Heb je ook al bedacht waar je het sportfeestje gaat houden, want niet elke locatie is hier geschikt voor. Door vooraf over de beginsituatie na te denken, heb je de eerste stap naar een geweldig feestje al gezet!

Wanneer alles duidelijk voor je is, ga je bedenken wat er allemaal tijdens het sportfeestje gaat gebeuren. Heeft het feestje een thema of organiseer je willekeurige spelletjes? Bij een thema, zoals brandweer of survival, probeer je de spelletjes hiernaar te vertalen. Naast het uitvoeren is dit dan ook het moeilijkste van het hele feestje; bedenken hoe je die kinderen al die tijd bezig kunt houden. En op zo’n manier dat ze veel bewegen, veilig de spelletjes kunnen doen en je jezelf keurig aan de tijdsindeling houdt. Laat je fantasie dus de vrije loop en je zult merken dat de leukste spelletjes naar boven komen.

De inhoud van een sportfeestje

Bereidt het feestje voor zoals een sportles...

Dus wat ga je allemaal doen? Ga je spelletjes of oefeningen doen waarbij de kinderen moeten klimmen en klauteren? Of een actieve speurtocht afleggen? Welk thema je kind ook heeft gekozen en wat je ook allemaal wilt gaan doen, het organiseren lijkt op het schrijven van een sportles. Je maakt een lesvoorbereiding die je als leidraad gebruikt. Je hoeft je er dus niet 100% aan te houden, want met al die kinderen gaat dat je waarschijnlijk toch niet lukken. Maar je bent wel beter voorbereid en dat is zeker nodig als je een sportfeestje gaat leiden.

Een les (of kinderfeestje) voorbereiden kun je op de volgende manier doen. Je gaat werken in blokken die je een bepaalde tijd toe kent. De volgorde is van te voren bepaald, net als de wijze van organiseren. Want als het ene spel bezig is, kunnen de materialen voor het volgende spel al worden klaargezet. Je kunt dan ook de volgorde gebruiken:

 

Inleiding: De kinderen staan voor je en wachten tot het feestje gaat beginnen. Misschien is het handig om eerst de cadeautjes uit te pakken en dan even wat eten. In de tussentijd kan het eerste spel worden klaargezet of kun je alvast uitleggen wat jullie allemaal gaan doen.

 

Kern: Nu gaat het feest echt beginnen! Alle spullen staan klaar en de kinderen weten wat ze moeten doen. Deze uitleg heb je in de vorm gedaan als – Praatje – Plaatje – Daadje – waarbij je eerst hebt uitgelegd wat het spelletje inhoudt. Dan doe je zelf de oefening voor of laat je een kind de oefening uitvoeren. Doe dit echt, want anders zal het merendeel geen idee hebben wat ze moeten doen en wordt het begeleiden van het spel een hectische bedoeling. Het ‘daadje’ betekent dat de kinderen het spelletje gaan uitvoeren, wat natuurlijk het leukste gedeelte is.

In je kern kun je natuurlijk één spelletje of oefening doen, maar je zult merken dat het ‘houden aan de tijd’ een lastige opgave is. Bedenk dus meerdere spelletjes zodat je de kinderen goed bezig kunt houden. Maar maak het ook niet te moeilijk, want kinderen zijn snel tevreden. Een tikspelletje tussendoor is al voldoende om de kids op een enthousiaste manier te laten bewegen. En qua tikspelletjes zijn de variaties eindeloos.

 

Reservespel: Je zult merken dat de spellen voorbij vliegen, terwijl je nog tijd over hebt. En ook al heb je alle spellen al gedaan, de kinderen willen nog doorgaan. Het is dan ook verstandig om 1 á 2 reservespellen op te schrijven, want met deze kun je de resterende tijd vullen. Maak het jezelf ook niet te moeilijk, want een tik- of balspelletje is vaak al voldoende. Zeker als er ook nog volwassenen aan meedoen.

 

Afsluiting: Je bent gebroken van al die spellen en die drukke kinderen. Maar het sportfeestje is nog niet voorbij! Waarschijnlijk ga je nog eten of tussendoor een speurtocht doen om de kinderen naar de juiste locatie te krijgen. Schrijf de belangrijkste punten ook even op en je les c.q. sportfeestje is voorbereid. Zorg dat je natuurlijk wel alle materialen klaar hebt staan, want tijdens het feestje heb je hier waarschijnlijk geen tijd voor.

Kind heeft zin in sportfeestje

Welk thema kies je?

Hier gaat je hele sportfeestje over!

Een leuk feestje organiseren en leiden is geen gemakkelijke opgave; maar wel te doen! Als je maar goed bent voorbereid en voldoende mensen hebt om het feestje op een veilige manier te begeleiden. Ook voor het sportfeestje van mijn zoontje was dit erg handig. Aan de hand van het thema (in dit geval politie) begonnen we met eten, drinken en cadeautjes uitpakken. Per spel stond alles al klaar en kon de uitleg volgens praatje – plaatje – daadje plaatsvinden.

Op het politie sportfeestje konden de uitgenodigde kinderen in de gehuurde gymzaal allerlei spelletjes doen. Zo was er een hindernisbaan van de politieschool, moesten ze een politiecontrole uitvoeren, deden ze een tikspelletje met het vangen van boeven en mochten ze volwassenen arresteren. Allerlei actieve spellen die gecombineerd waren met het gekozen thema.

Inspiratie zul je wel moeten opdoen, want het is natuurlijk niet je vak. Maar Google weet alles en er zijn vele mogelijkheden om het ultieme sportfeestje te geven. En misschien heb je wel iets aan de volgende thema’s:

♦  Survival

♦  Politie

♦  Brandweer

♦  Balfeestje

♦  Zwemfeestje

♦  Apenkooien

♦  Klim & klauter

♦  Soldaten feestje

♦  Wintersportfeestje

♦  Voedingsfeestje (geen sport, maar keuze genoeg)

♦  Elk ander thema gecombineerd met sportoefeningen

 

Veel succes met het bedenken van het feestje. Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Heb jij weleens een feestje organiseert of staat er binnenkort eentje op het programma? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”