Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Ik masseer me suf

15 april 2019
Ik masseer me suf

Mijn vrouw is zwanger en dat is natuurlijk hartstikke leuk… Maar ook niet altijd! Want de hormonen gieren door haar lijf, ze heeft altijd trek in de heerlijke dingen (waar ik dan weer voor op moet passen) en heeft regelmatig onrustige benen. Niet alleen krijg ik, wanneer ik lig te slapen, geregeld een onbewuste schop; ook masseer ik me suf.

Bij ons eerste manneke was dit helemaal problematisch. ‘Onderhoud’ noemde ze het. En als er geen onderhoud wordt gepleegd, vliegen de benen alle kanten op. Toevallig raken ze mij altijd, maar daar kan ze dan weer niet zoveel aan doen. Maar gelukkig heb ik vroeger een opleiding tot sportmasseur gedaan. Dus het excuus ‘ik weet niet wat ik doe’, kan ik niet gebruiken.

Aan de slag dan maar! Gooi je voetjes maar op… En zo begin ik met het los maken van de spieren van haar enkels, want die zijn het vervelends. Gaandeweg verdwijnen de knopen en kan ik verder naar de kuitspieren. Anders springen ze in de kramp. Tot slot pak ik de voeten aan, totdat een flinke knap ik haar enkels het einde van de massagesessie inluidt. Dan nog even afstrijken en losschudden en ze dartelt weer vrolijk door de wei. Maar natuurlijk nog wel eerst het andere been doen.

Een helende werking voor lichaam en geest

Massages doen al eeuwenlang wonder voor de gezondheid

Masseren is van alle tijden en vroeger was men al bekend met de heilzame werking die een massage met zich meebrengt. Waarschijnlijk is masseren net zo oud als de mensheid bestaat, want bedenk dat een simpele aanraking al veel voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid kan doen. En dat is niet alleen het geval als een ander het doet, maar ook als je zelf ergens last van heb. Want automatisch plaats je hand op de aangedane plek en probeert de spanning of pijn weg te masseren.

Alhoewel massage een algemeen begrip is, zijn er verschillende varianten die elk hun eigen doel hebben. Zoals een sportmassage na een wedstrijd of een hoofdmassage bij gespannen gezichtsspieren. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de gewrichtmassages om pijn te verminderen, maar ook de erotische massages die een ander doel hebben. En elk type massage heeft weer bepaalde kenmerken en een specifieke aanpak.

Wel hebben de verschillende massages overeenkomsten en deze liggen vaak bij de genezing van het lichaam en de verwijdering van stress. Bij een massage komt de bloedcirculatie beter op gang, afvalstoffen verlaten sneller het lichaam en het immuunsysteem verbetert. Hierdoor verhoogt je weerstand en ben je beter bestand tegen ziektes of stressinvloeden. En vergeet ook niet dat je na een ontspanning vaak heerlijk relaxt bent. Vanuit een ontspannen staat kun je betere keuzes maken en effectiever je doelen bereiken.

Vrouw tijdens hot stone behandeling

Ga jij ook aan slag met masseren?

Je partner zal je dankbaar zijn!

Heb je weleens genoten van een massage? Vast wel! Helaas masseren mensen nog te weinig en eigenlijk is dat ook heel logisch. Want voor een massage (geven) moet je tijd vrij maken en jezelf of de ander ontspanning gunnen. En aangezien we in onze hectische maatschappij altijd tijd tekort komen en nauwelijks kunnen ontspannen, zal er ook weinig tijd voor een massage zijn.

Zoek dus ergens de tijd, want je gaat je geweldig ontspannen en veel gezonder voelen. En jezelf laten masseren is waarschijnlijk niet zo’n probleem, maar veel mensen durven de ander niet te masseren. Men weet niet wat ze doen en zijn bang om het ‘verkeerd te doen’. Twijfel je dus of de massage bij je partner wel zin heeft, bedenk dan dat elke aanraking met de huid bepaalde ontspannende stoffen (zoals histamine) laten vrij komen.

Als je zelf gaat masseren en je weet niet wat je doet, doe het dan gewoon rustig aan. Een simpele aanraking zorgt er al voor dat stoffen in de hersenen vrij komen en de doorbloeding lichtjes verbetert. En hoe vaker je masseert des te beter zul je erin worden. Blijf dus oefenen, kijk filmpjes, volg een cursus of lees je in, want degene die je masseert zal je er dankbaar voor zijn. En uiteindelijk ontwikkel je ‘fingerspitzengefühl’. Je voelt precies waar de knoopjes, verklevingen etc. zitten.

En ik? Ik blijf masseren, anders heb ik weer een been in mijn nek. Waarschijnlijk zal ik dit een levenlang blijven doen, want ik zie wat het met de spieren en gewrichten van mijn vrouw doet. Soms gaat dit iets te hard en vervloekt ze me; maar na afloop is ze altijd dankbaar en vallen we zonder schoppende bewegingen in slaap. Enkele dagen later is het helaas weer zover en kan ik weer aan de slag. Want ondanks de wonderen die een massage met zich meebrengt, masseer ik me suf 😉

Veel succes met masseren, je kan het! Tot volgende week!

Ondertekening Michael

“Hoe denk jij over massages en doe je dit weleens bij een ander? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”