Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Lockdown parents – Hellup!

23 januari 2021
Lockdown parents – Hellup!

Ben jij op dit moment ook een lockdown parent, dan heb je waarschijnlijk al een pittige tijd achter je liggen. Want die lieve gezichtjes, volledig afhankelijk van jou en waarschijnlijk het beste wat je ooit is overkomen… Jouw bloedeigen kindjes, wat kan je toch gek op ze zijn! . Maar ook al ogen ze zo lief, wat kunnen ze soms verschrikkelijk irritant zijn! En wat plak je ze dan graag achter het behang! Normaal is dat natuurlijk geen probleem en is er behang genoeg; maar als lockdown ouder zit je nu waarschijnlijk de hele dag met ze opgescheept. En dat is dan weer even te….

Mondkapjes dragen, constant die afstand houden, een avondklok en je handen stuk wassen. Je moet nogal wat in coronatijd en dan komt daar de sluiting van de scholen ook nog eens bij. Het coronavirus schopt ons leven flink in de war en ieder heeft er wel zijn of haar eigen mening over. Maar opeens zit je de hele dag thuis met de kinderen en staat je leven nog meer op z’n kop. Je bent nu schoolmeester of -juf en hebt misschien ook nog eens je eigen werk. Hoogstwaarschijnlijk zul je dit geen fijne combinatie vinden en levert het je een flinke dosis stress op.

Zelf heb ik ook 2 hele lieve schatjes. Mijn grote vent is 6 jaar en vind zijn schoolwerk superleuk. Tenminste als het niet te lang duurt! Om 9 uur zit hij dan ook braaf klaar voor de computer en doet zijn ding. Maar zijn we (pas) 2 uur verder, dan begin het mekkeren. “Ik heb geen zin”, “Ik wil spelen” en “waarom moet ik dat doen”, zijn opmerkingen die deze thuismeester dan ook regelmatig te horen krijgt. En natuurlijk maakt het rondbanjeren van zijn kleine zusje van 1,5 jaar het er allemaal niet beter op. Want ook die wil aandacht, en het liefst de hele dag door!

Frustraties en genoeg stress dus! Maar gelukkig heb ik in het verleden handige trucjes geleerd om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Sport, voeding en leefstijl zijn dan ook mijn tools en kunnen je helpen om relaxter de lockdown door te gaan. En daarnaast geef het je weerstand een flinke boost, wat je weer beter beschermt tegen virussen en andere ellende. Maar niet iedereen zit in dezelfde situatie, dus misschien heb je op dit helemaal geen tijd of zin om je hiermee bezig te houden. Logisch, alleen zit je nu wel met je lieve kindjes opgescheept en misschien heb je dan wel iets aan onderstaande tips.

Tips voor de lockdown parent

Elk kind, elke ouder en elke situatie is weer anders. Want het kan zijn dat je de lockdown wel gezellig vind en je hier weinig hinder van ondervind. Maar misschien wordt je wel helemaal gestoord van je kids of snap je de oefenstof van school gewoon echt niet. Daarnaast heeft je werkgever natuurlijk ook een belangrijke rol. Denkt deze met je mee of sta je met je rug tegen de muur? Wat je situatie op dit moment ook is, probeer in ieder geval zo goed mogelijk door een slechte periode te gaan.

Verschillende soorten lockdown parents zorgen ervoor dat een vast stappenplan niet te geven is. Maar misschien heb je wel iets aan de volgende tips:

 

♦ Tip 1. Wees reëel: Verwacht niet dat je kind uren rustig met zijn of haar schoolwerk bezig is, want dat is vragen om ruzies.

♦ Tip 2: Plan tijdsblokken in en probeer deze structuur aan te houden. Het is een beetje uitproberen welke tijdsduur het beste bij je kind (en jouw situatie) past.

♦ Tip 3: Maak duidelijke afspraken met je kind. Tot hoe laat wordt het schoolwerk gedaan? En wanneer mag hij of zij spelen?

♦ Tip 4. Wees wel flexibel: Bovenstaande tips/afspraken zijn handig, maar kinderen kunnen wispelturig zijn. Werkt het niet, pas dan de afspraak of tijdsduur aan. Dingen moet altijd kunnen wijzigen.

♦ Tip 5. Creatief met het lesmateriaal: Natuurlijk moeten de schooltaken af zijn, maar soms kan het lekker zijn om het voorlezen aan een youtube filmpje over te laten. En heb je het even gehad met je kids, misschien biedt het schoolweekjournaal o.i.d. dan uitkomst.

♦ Tip 6. Blijf actief: wissel het binnen zitten af met een gezamenlijke wandeling. Of plof neer op een bankje en laat je kinderen lekker in de speeltuin spelen. Niet alles draait om schoolwerk! Ga dus regelmatig naar buiten en geniet!

♦ Tip 7. Wees lief voor jezelf: Lukt het een keer niet, raak dan niet gefrustreerd. Want morgen mag je weer! Kan je er even niet meer tegen, stop dan waar je mee bezig bent. Verwen jezelf regelmatig, want het mag niet zo zijn dat jij als lockdown parent straks een burn-out oploopt.

♦ Tip 8. Pas op voor prikkels: Speelgoed in de buurt van het schoolwerk is vragen om problemen en discussies. Minimaliseer alle prikkels die je kind kunnen afleiden.

♦ Tip 9. Begin niet met een achterstand: zorg dat het schoolwerk klaarstaat, de boterhammen zijn gesmeerd en de laptop werkzaam is. Of je dat nu de avond ervoor doet of eerder opstaat dan de kids, het zorgt ervoor dat je relaxter aan de dag begint.

♦ Tip 10. Laat je kids helpen met klaarzetten of opruimen: zeker bij tip 9 kunnen ze je helpen! En als je mazzel hebt vinden ze schoonmaken ook nog eens leuk. Hoe opgeruimder het huis, bureau, speelgoedhoek etc. is, des te makkelijk is het voor jou.

♦ Tip 11. Maak het gezellig: Zet hapjes klaar of ga deze ‘s middags met je kids maken. Het thuisonderwijs moet een feestje voor ze zijn (ook al voelt dat voor jou misschien niet zo), want zo zal de motivatie langer aanblijven.

♦ Tip 12. Motivatie hoog houden: Werk bijvoorbeeld met een beloningssysteem, zoals een stickerboekje. Of maak goede afspraken met elkaar: heb je een uur je schoolwerk gedaan, dan mag je 30 minuten met je Lego spelen.

♦ Tip 13. Neem een abonnement: Waar is je kind gek op? Squla, spelletjes, tekenfilms of het lezen van boekjes uit de bibliotheek? Het juiste abonnement kan ervoor zorgen dat je kids makkelijke lammetjes zijn en jij een uurtje rust hebt.

♦ Tip 14. Blijf je goed kleden: een langere periode thuiswerken of lockdown parent zijn, kan ervoor zorgen dat je liever je pyjama of joggingsbroek aanhoud. Maar zoals je kleedt (zeker een langere periode), zo ga je jezelf voelen. Probeer dus hetzelfde te doen, voordat je thuis kwam te zitten.

♦ Tip 15. Uit het: Schrijf je frustraties op, hou een videodagboek bij, ga sporten of schreeuw alles er eens lekker uit. Laat al die stress niet de hele dag/week in je systeem zitten. Het zorgt ervoor dat de volgende dag nog moeilijker wordt.

♦ Tip 16. Praat met anderen over hoe het gaat: “Gedeelde smart is halve smart”. Je bent echt niet de enige die het zwaar heeft.

♦ Tip 17. Organiseer op tijd hulp: red je het niet meer, dan ben je echt niet opeens zwak! Het wordt je gewoon even teveel op dat moment. Kijk of je de kids misschien een middag bij vriendjes kunt droppen of laat een vriendin langskomen om je frustraties te ventileren.

♦ Tip 18: Vraag school om hulp: de juffen en meester zijn echte professionals en snappen heel goed dat sommige ouders op instorten staan. De meeste van hen helpen je graag. En misschien maak je jezelf wel druk om bepaald schoolwerk wat de juf helemaal niet zo belangrijk vind.

♦ Tip 19: pas op voor negativiteit: check jij regelmatig het nieuws, dan zal dit je niet heel vrolijk maken. En die negatieve Facebook berichten of het gemopper van je buurvrouw, zullen je ook geen goed doen. Heb je het zwaar, focus je dan zeker niet op negatieve dingen!

♦ Tip 20: Blijf altijd zoeken naar oplossingen voor jou probleem. De lockdown kun je helaas niet veranderen, alleen wel hoe je hier mee omgaat. Iedere ouder zal weer andere problemen hebben en hier een portie stress van krijgen. Maar voor elk probleem is een oplossing! Misschien dat je deze zelf nog niet ziet, maar het loont om hier je energie in te steken. Ga op zoek naar oplossingen of zoek bijvoorbeeld een goede coach.

 

Je bent dus niet alleen en (als je goed zoekt) zijn er talloze websites, artikelen en sociale media groepen voor de lockdown parents te vinden. Deze staan vol met handige tips, grappige filmpjes en leuke quotes. Daarnaast heb je hier de mogelijkheid om advies te vragen of je frustraties te delen met anderen. Misschien heb je dan ook iets aan de volgende links:

Tips voor het thuisonderwijs door juf Marijke: Bekijk de video’s

50 dingen om thuis te doen met de kids: Bekijk de tips van Kidsproof

Een dagritme kaart voor een goede indeling: Bekijk hier de kaart

Verschillende beloningssystemen voor de motivatie: Bekijk de (gratis) afbeeldingen

Juf Sanne heeft fantastische filmpjes en tips: Volg deze juf op Tik Tok

Speciale aanbieding! E-book Leefstijl ‘Totaal in balans’ voor € 1,50 (ipv € 9,95). Claim jou e-book hier met kortingscode “Lockdown-parents

Hou vol beste lockdown parent

Het is me dus wat… Een lockdown parent zijn. Maar eigenlijk heb je op dit moment weinig keus en moet je er maar het beste van maken. Het belangrijkste om in het achter hoofd te houden: We doen dit voor de harde werkers in de zorg en voor andere hulpverleners. We doen dit om de besmettingen naar beneden te krijgen en we doen dit vooral voor elkaar! Wat je mening over het coronavirus ook is, we zitten nu eenmaal in deze situatie en hebben nog wat pittige maanden voor de boeg. Het is zoals het is….

Dus beste lockdown parent: hou moed en hou vol. Je staat dus niet alleen, maar zult wel zelf het beste ervan moeten maken. Probeer je dus vooral te richten op de positieve dingen en zorg voor een flinke dosis humor in je leven. Want in coronatijd kom je ook de leukste afbeeldingen en filmpjes tegen. En (blijven) lachen is toch echt het beste medicijn!  Voor jou als (mede) lockdown parent heb ik dan ook een aantal leuke filmpjes gevonden die ik graag met je deel…

Tot de volgende keer en vergeet niet onderstaande filmpjes te kijken!

Ondertekening Michael

De leukste filmpjes

Om alle lockdown parents een hart onder de riem te steken

Heel herkenbaar! Overal zijn ze! (bron: youtube ‘even tot hier’)

Thuisjuf met meerdere kids! Hoe hou je het vol? (bron: youtube ‘BT Teachers’)

Mooi nummer voor de lockdown ouders!  (bron: youtube ‘Krijg de RamBam’)

Leerlingen verrassen meester Conrad! Wat een super actie! (bron: youtube ‘RTL Nieuws’)

Mijn favoriete filmpje en zo herkenbaar! (bron: Tik Tok)

Inmiddels fan geworden van juf Sanne met haar fantastische fimpjes (bron: Tik Tok @jufsanne123)

“Hou jij het als lockdown ouder een beetje vol? Laat het vooral weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”