Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Schreeuw het uit!!

18 maart 2019
Schreeuw het uit!!

Voel jij jezelf ook weleens als de persoon van de afbeelding? Nou ik wel! Met wat er soms allemaal in mijn leven plaatsvindt, zou ik alles weleens heel hard uit willen schreeuwen. Want al die gedachten in je hoofd, al die dingen die je nog moet afronden en alles waaraan je tegenwoordig moet voldoen. Soms is het gewoon veel teveel…

Sportlessen schrijven, oplossingen voor mijn privé klanten bedenken, afspeellijstjes maken, een goede partner en vader zijn, een baas tevreden houden, nieuwe producten voor mijn bedrijf ontwikkelen, marketing voeren, je (financiële) administratie doen, bedenken wat je vanavond eens gaat eten, afspraken inplannen, je voorbereiden op de taak als new born daddy en ergens ook nog voor jezelf zorgen… Had een dag maar meer dan 24 uur!

Al deze taken en het tekort aan tijd, zorgt dat ik altijd in de ‘actietoestand’ sta. Maar met alles wat er momenteel in mijn hoofd rondgaat, komt bij mij ook de vraag naar boven: Wat maakt dat we nu drukker zijn dan vroeger? En waarom hebben we voor ons gevoel altijd te weinig tijd? En belangrijker nog, wat doet dat met ons lichaam en onze geest? Een interessant onderwerp voor een nieuwe blog dus.

Het leven van vroeger VS tegenwoordig..

Wat maakt het zwaarder of anders?

Vroeger was het leven een stuk duidelijker, want er was niet zoveel keuzestress. Je had je werk en moest voor inkomen of de kinderen zorgen. ‘Jobhoppen of wisselen van studie’ was eigenlijk not done. Maar vandaag de dag gaat alles snel en worden de prikkels in hoog tempo op je afgevuurd. De technologie heeft zijn intrede gedaan en heeft dingen niet alleen gemakkelijker, maar ook een stuk complexer gemaakt.

Momenteel ervaren veel mensen de druk van het moeten, moeten, moeten… Zo is er de collega die loopt te mekkeren of je direct op z’n app wil reageren. Via de diverse media krijg je een overdaad aan informatie toegespeeld en daar moet je wel het fijne van weten. Natuurlijk moet je ook je gezinsleden, sociale omgeving en baas tevreden houden. En uiteindelijk heb je natuurlijk ook nog je eigen wensen en doelen die je moet bereiken.

En wat te denken aan al die eisen waaraan je moet voldoen! Zo moet je als moeder aan een bepaalde sociale norm voldoen anders ben je geen goede moeder. Voor pubers begint het al op school en vooral in de (social) media. Heb je niet een goede aantal likes voor je foto, slijm je niet bij de juiste personen of kun je met bepaalde dingen niet meekomen, dan val je al snel buiten de boot. En de man moet niet zo zeiken en gewoon zijn werk doen en verplichtingen nakomen.

Combineer je al die verwachtingen en prikkels met het verlies van een dierbare (hoe lang ook geleden), een verhuizing die niet goed verloopt of een stressvolle afvalpoging. Dan wordt je helemaal gek! En alhoewel sommige mensen hier prima tegen kunnen, zo is het merendeel hier niet goed tegen bestand. Je wordt steeds kribbiger, trek jezelf terug, gaat je somber of eenzamer voelen en wil alles wat je dwarszit gewoon uitschreeuwen.

Sporten kan voor sommige mensen eng zijn

welke mogelijkheden heb je?

Want alleen jij kan je problemen oplossen!

Stress en al die prikkels zijn dus killing. Maar laten we wel eerlijk zijn: Vaak ligt het probleem grotendeels bij jezelf. En dus ook bij mij! Want niemand is perfect en stress is ook echt een valkuil van mij. Met voldoende bewegen, sport en voeding heb ik niet zo’n probleem, maar met het omgaan met stress (invloeden) wel. Want vaak is je sterke kant, ook je grootste valkuil en dat merk ik heel goed. Mijn persoonlijke doelen kan ik heel goed bereiken, want daar ben ik puur op gefocust.

Maar ik stel hoge eisen aan mezelf en alles wat ik van mezelf moet doen levert extra stress op. En zeker wanneer je doelen in gevaar komen, komt stress naar boven drijven. Je moet stress dus hanteren, anders brandt je lichamelijk en geestelijk helemaal op. Overspannenheid en een burn-out zijn hier vaak het gevolg van en houden miljoenen mensen jaarlijks ziek thuis. En niet voor een paar dagen, maar soms maandenlang!

Belangrijk om te weten: Het zijn dus geen dingen die je krijgt omdat je slapper dan anderen bent, maar juist omdat je over-verantwoordelijk bent. Een goede eigenschap, maar die je wel naar de afgrond kan brengen. Ik trek me daarom af en toe terug, even ‘Zennen’ noemen we dat in huis. De signalen die stress met zich meebrengen (kribbig, haastig, teruggetrokken) herken ik zo vrij snel, maar het kost wel even tijd om het te hanteren. Ik gebruik hiervoor dan ook een aantal methoden, zoals:

 

Wees geen slachtoffer: ga niet naar andere personen wijzen, maar neem zelf verantwoordelijkheid. Je hebt de tools van stresshantering zelf in de hand en gebruik ze dan ook.

Wees proactief: Ga aan de slag met je problemen of de dingen die je stress bezorgen. Je moet het echt zelf doen en wees dus strijdbaar. Ook iemand om hulp vragen is actie en daar hoef je jezelf echt niet voor te schamen.

Schrijf alles op: die wirwar aan gedachten in je hoofd moet je ordenen. Anders verlies je het overzicht en weet je niet welk probleem je kunt aanpakken. Schrijf alles dus op en kijk hier van een afstand naar.

Trek je terug of zoek juist vrienden op: de ene persoon heeft even tijd voor zichzelf nodig, terwijl de ander juist ontspant in het bijzijn van vrienden of familie. Alles is prima, als je het maar voor jezelf doet.

Laad je batterij weer op: stress is een echte energiezuiger en zorgt ervoor dat je lichamelijke en geestelijke batterij snel leeg raakt. Ga een aantal dagen op tijd naar bed, mediteer wat vaker, ga lekker sporten of kijk meerdere afleveringen van je favoriete serie.

Pak je problemen per stuk aan: dingen afstrepen van je lijstje is lekker. Maar doe niet teveel dingen tegelijk, want dan zijn ze allemaal maar half af. Kies het probleem wat je het meeste stress bezorgt en pak die als eerste aan.

Laat los en ontspan: dingen loslaten is een zeer effectieve manier om te ontspannen. Ga vissen, breien, spelletjes spelen of wat dan ook voor jezelf werkt. Dit is jouw tijd, waarbij je niets anders hoeft te doen.

Trek je niets aan van anderen: dit is soms heel moeilijk, maar wel belangrijk. Want niemand is beter dan jij bent en ieder persoon heeft zijn of haar eigen problemen. En vaak willen ze jou omlaag halen om zichzelf beter te voelen. Laat dit dus niet toe en ga ze anders gewoon uit de weg.

Praat er met anderen over: praten lucht op, maar dan moet je ander je wel (proberen te) begrijpen. Neem dus iemand in vertrouwen en brainstorm over oplossing. Want met een vol hoofd, zie je vaak geen oplossing voor jouw problemen.

Zoek positieve mensen op: negatieve mensen zuigen je leeg en zorgen ervoor dat je jouw problemen nog harder wilt uitschreeuwen. Bij positieve mensen denk je even niet aan je problemen en dit is bevorderlijk om ze later (in een positieve toestand) aan te pakken.

Schreeuw het uit: ga de natuur in en ga eens lekker schreeuwen. Of hou een kussen voor je mond en gil jezelf helemaal schoor. Krop al je frustraties en negatieve emoties dus niet op, maar schreeuw ze uit. Het lucht zeker op!

 

Bovenstaande punten zijn acties die bij mij heel goed helpen. Maar dat wil niet zeggen dat ze perfect voor jou zijn!  Om je hierbij te helpen kun je de 3-minuten gezondheidstest eens doen, zo weet je direct hoe je er momenteel voor staat. Bij de doelstelling Stresshantering vind je meer mogelijkheden om hier mee om te gaan.

Schreeuw het van de daken! Tot volgende week weer!

Ondertekening Michael

“Wat zou je graag uit willen schreeuwen? En hoe hard wil je dat doen? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”