Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Sporten na je werk? No way!

29 april 2019
Sporten na je werk? No way!

Na een lange werkdag nog even naar de sportschool? No way! Lekker uitgebreid een gezonde maaltijd koken?  De snackbar is ook dichtbij! En nog tijd over hebben om te mediteren? Wat denk je zelf! Veel mensen komen na het werk uitgeblust thuis en als ze mazzel hebben staan ze niet eerst een uur in de file. Het is dus best begrijpelijk dat de zin om gezond bezig te zijn, je even niets kan schelen.

Vaak is het bij de meeste gezinnen tussen 17.00 en 19.00 uur spitsuur. Er moet toch boodschappen worden gedaan, gekookt worden en je bereidde maaltijd met het gezin op eten. Daarna is het tijd om de rotzooi op te ruimen en de kids naar bed brengen. Maar uiteindelijk zijn alle taken gelukkig voltooid en plof je gesloopt op de bank neer met een welverdiend bakkie koffie. Eindelijk tijd om te ontspannen! Of toch niet?

Als het tegenzit ben je nog niet klaar met je dag. Want misschien moet nog wat voor je werk doen of heb je nog andere taken die je echt moet afronden. Uiteindelijk ben je alsnog een paar uur actief bezig. Totdat het tijd is om naar bed te gaan. Maar ondanks dat je moe bent, lukt het lekkere slapen ook niet. Je stuitert nog door van een hectische dag en valt na een tijd woelen onrustig in slaap. En dan stap je doodmoe uit bed en begint je dag opnieuw.

Heb jij ook een hectisch leven?

Zoveel balletjes om in de lucht te houden...

Voor veel mensen een hectische leven wel herkenbaar. Je zou dan ook bijna jaloers worden op degene die het allemaal niet zoveel kan schelen en ontspannen door het leven gaan. Maar jij wilt vast meer! Een goede partner zijn, een zorgzame vader of moeder en een werknemer met een grote verantwoordelijkheid en veel ambities. En dan hebben we het nog niet eens over vrienden, familie, schoolouder, voetbaltrainer, voorzitter van de kookclub of wat dan ook.

Met al die balletjes in de lucht houden, is het belangrijk om op 2 dingen te letten: Kom je aan ontspanning toe en zorg je wel goed voor jezelf? Want misschien heb je het al 1000 keer gehoord. “Als je niet voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor een ander zorgen?”. En als je niet kunt ontspannen, hoe laat je dan die hectische dagen achter je? En hoe laad je dan je eigen batterij weer op om alles aan te kunnen?

Een van de moeilijkste dingen is een goede balans vinden tussen werk en privé. Na een lange werkdag zou sporten geweldig zijn om de stress en stijve spieren weer weg te krijgen. Een goede maaltijd zorgt ervoor dat je meer kracht en energie hebt om dingen aan te pakken. En door wat tijd voor jezelf te nemen, kun je die razende gedachtes in je hoofd weer wat kalmeren. Doe je dat regelmatig voor jezelf, dan zul je merken dat je dingen en gedachtes steeds gemakkelijker los kunt laten.

Hoe je die balans krijgt, verschilt wel van persoon tot persoon. Want de ene persoon neemt uitgebreid een bad, ga de kroeg in met vrienden of luistert naar zijn of haar favoriete muziek. De ander kan volledig z’n ei kwijt met een spelletje of een goede meditatie sessie. Alhoewel het voor iedereen anders is, is het maar net wat prettig voor diegene aanvoelt.

Neem contact met ons op

Zoeken naar een goede balans

Met rust, reinheid en regelmaat kom je heel eind...

Ik denk dat je altijd moet blijven zoeken naar een goede balans tussen werk en privé. Gelukkig sport ik zelf al op mijn werk als sportinstructeur. En aangezien ik gedeeltelijk thuis kan werken, is er ook voldoende tijd voor een gezonde maaltijd. Elke avond mediteren; ik kan niet meer zonder! Maar ook ik moet me behoeden voor wisselende omstandigheden… Want geen dag is hetzelfde en dat kan je planning flink in de war gooien.

Het zoeken naar een goede structuur (die perfect bij je past) is dus van groot belang. Niet voor niets werd er vroeger regelmatig verwezen naar ‘rust, reinheid en regelmaat’. Maar toen was het leven niet zo hectisch als nu en door een binnenkomend mailtje of Facebook berichtje, wordt je gelijk weer in de ‘actie-stand’ gezet. En zeker als je hier op gaat reageren, kost het weer moeite om in een ontspannen toestand te komen.

Blijf dus altijd zoeken naar ‘rust, reinheid en regelmaat’ die goed in je leven past. Probeer de ontspanning en tijd voor jezelf echt toe te passen en je daar aan te houden. Zet je telefoon of computer bijvoorbeeld een paar uurtjes uit en detox jezelf. Hoe moeilijk dat soms ook is, oefening baart kunst. En in die (blijvende) ontspannen toestand, ga je jezelf beter voelen dan ooit tevoren. En daarmee kun je de dingen die er echt toe doen, veel beter aan.

Misschien heb je wat aan de volgende oefening waarmee je dingen beter kunt loslaten. Doe deze oefening als je uit je werk komt, voor je gaat slapen of wanneer je maar wilt. Doe dit 2 á 3 weken (15 minuutjes) achter elkaar en je zult de vele voordelen gaan merken.

 

“Ga op een stoel zitten in een rechte houding. Zet je voeten op de grond en voel hoe je voetzolen hiermee contact maken. Visualiseer hoe wortels vanuit je voeten de grond inschieten en deze vastzetten. De spanning die wordt opgeroepen is misschien eerst in de voeten te voelen, maar zal zich verspreiden naar bepaalde lichaamsdelen.
Merk deze spanning op (niet erover na denken) en voel wat er op de gespannen plek gebeurt.

Raak je weer in gedachten, stuur de wortels opnieuw de grond in en voel de gespannen plekken. Hoe vaker je terugschakelt van het denken naar de lichamelijke gewaarwordingen, des te meer spanning je zult kwijtraken”.

Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Hoe heb jij een goede balans tussen werk en privé gevonden? Of ben je nog aan het zoeken? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”