Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Afvallen doe je zo

22 januari 2019 / Als sportinstructeur
Afvallen doe je zo

Afvallen, afslanken, gewicht verliezen, er zijn eindeloos veel benamingen voor deze doelstelling. En als ik je het mag vragen: hoeveel ga jij dit jaar afvallen? Is dit de eerste keer dat je jezelf met afvallen bezig gaat houden? Zo ja, hoeveel gewicht ben je vorige keer verloren? En heb je dit resultaat ook behouden?

Waarschijnlijk is het antwoord op de laatste vraag een grote NEE. Want als het afvallen de vorige keer wel was gelukt, hoefde je dit nooit meer te doen en is deze blog ook niets voor jou.

Wonderen bestaan niet!

Maar simpele vuistregels wel

Laten we eens met het slechte nieuws beginnen, dan hebben we dat tenminste gehad. Er is helaas geen wonderpil die je laat afvallen! Al zullen sommige bedrijven zeggen dat zij wel de wondermethode hebben, maar dit is meer marketing dan een voldongen feit. Er is simpelweg geen standaard trainingsprogramma of magisch menu die je snel en blijvend gewicht laat verliezen…

Natuurlijk zijn er wel richtlijnen waar een effectief afvalprogramma aan moet voldoen. Hierbij moet je denken aan:

♦  Meer calorieën verbruiken, dan innemen

♦  Verbruik niet alleen calorieën op korte, maar ook op lange termijn

♦  Wees realistisch met hoeveel je wil afvallen

♦  Effectief afvallen is hard werken en kost inspanning

♦  Blijven volhouden is het moeilijkst. De methoden om af te vallen moeten in je leven passen, zodat je dit goed kan volhouden.

 

Op tv, in tijdschriften en op internet wordt er soms zo gemakkelijk over afvallen gedaan. Maar bedenk wel dat bekende Tv-personages en modellen hier hun brood mee verdienen en dus voldoende tijd hebben om zich hier mee bezig te houden. Daarnaast hebben social media influencers een ruime keuze aan filters, waardoor ze mooier op de foto staan. Tja, zo kan iedereen het!

Verschillende danssporten

Ieder zijn of haar eigen afvalmethode

Want niemand is hetzelfde

Zelf heb ik me nooit zo bezig gehouden met afvallen. Tenminste op het persoonlijke vlak dan! Ik hou van mijn buikje en wanneer deze teveel groeit, weet ik precies wat ik moet doen om wat gewicht te verliezen. In de 15 jaar als sportinstructeur heb ik me dan ook flink verdiept in verschillende afvalmethoden, zodat ik de perfecte manier had om mijn klanten gewicht te laten verliezen.

Het zoeken naar de perfecte manier was voor mij een geweldige uitdaging. Want de perfecte manier om af te vallen is voor iedereen anders en vaak zul je eerst over een aantal dingen moeten nadenken. Mijn klanten liet ik dan ook brainstormen over een aantal situaties en misschien herken je jezelf er ook wel in:

 

Is er voldoende motivatie en kun je die de komende maanden behouden?

Is er structuur in je leven? Is je leven op orde? Anders kun je jezelf beter eerst richten op een stabiele basis, zodat het afvallen later ook gemakkelijker wordt.

Ben jij gemakkelijk beïnvloedbaar door anderen? Dan kan je beter eerst aan je zelfvertrouwen werken, zodat je met vertrouwen en focus kunt gaan afvallen.

Hoe reageer jij op stress? Want stressinvloeden kunnen je afvalpogingen flink in de war gooien. Richt je dan ook op het hanteren van stress en maak het afvallen gemakkelijker.

Ben jij een emotie-eter? Dan moet je misschien eerst leren omgaan met je emoties, want anders gebeurt het tegenovergestelde. Je gaat meer eten omdat het afvallen niet wil lukken.

Ga je alles te gelijk aanpakken of richt je eerst op voeding? Of op sport? Hou je focus op 1 ding en, wanneer dit goed gaat, kun je verder uitbreiden.

Wat doe je bij tegenslagen? Ga je vallen en opstaan of stop je?

Kan je hulp vragen of wil je alles alleen doen? Soms is samen afvallen beter en hulp vragen kan ook het verschil zijn tussen een positief of negatief afvaltraject

 

 

Kortom: effectief afvallen is niet zo makkelijk, maar wel mogelijk. Je moet er alleen wel op een andere manier naar kijken. Maar dan kan iedereen met succes afvallen en het resultaat ook nog eens behouden. Je kan het! En zo niet, dan help ik ook jou er graag mee.

Ik wens je veel succes met het afvallen. Want ook jij kan een geweldig afvalresultaat behalen!

Ondertekening Michael

“Hoe vaak heb jij al geprobeerd om gewicht te verliezen en waar liep je vooral tegenaan? Ik hoor het graag van je in onderstaande reacties”. 

10 Reacties

 1. Jolanda Peek Coach januari 23, 2019 (10:19 am)

  Dat is inderdaad een andere manier van kijken en dat heb ik mezelf niet gerealiseerd. Bij mij gaat het afvallen vaak goed, maar door stress ga ik weer meer eten. En dan voel ik me weer schuldig en voel ik me ellendig. En voor de zoveelste keer stop ik weer. Misschien dat ik nu toch eens eerst met die stress ga bezig houden.

  Reageer op Jolanda Peek
  • Michael van Houwelingen Coach januari 24, 2019 (5:22 pm)

   Als iets niet werkt Jolanda, dan moet je het soms op een andere manier proberen. Want door vallen en opstaan leer je de methodes die het beste bij je passen. En daar ga je de rest van je leven van profiteren. Probeer het in ieder geval wel positief te houden, want je doet heel goed je best. En dat kunnen andere weer niet zeggen.

   Mocht je hulp nodig hebben bij het aangaan van je stress, stuur je me dan een mailtje.

   Reageer op Michael van Houwelingen
   • Jolanda Peek Coach januari 25, 2019 (7:03 pm)

    Bedankt voor je feedback! Als het niet lukt hoor je van mij

    Reageer op Jolanda Peek
 2. Irma Pannekoek Coach januari 23, 2019 (12:58 pm)

  Hoi Michael van dat afvallen wordt ik helemaal gek. Ik heb al dieten geprobeerd, ben bij weightwatchers geweest en heb met Sonja Bakker meegedaan. Maar ik ben er nu klaar mee. Misschien als ik weer ga afvallen, ga ik je tips eens gebruiken.

  Reageer op Irma Pannekoek
  • Michael van Houwelingen Coach januari 27, 2019 (3:25 pm)

   Je bent al bijna een expert in het afvallen Irma! Wel heel jammer dat die methodes niet gelukt zijn. Probeer het eens op eigen kracht, want je kan meer dan je zelf denkt. Blijf ieder geval wel proberen (wees positief, heb geduld en blijf proberen), want ook tijdens je ‘mislukte pogingen’ heb je je gezondheid verbeterd.

   Geef dus niet op, want ook jij kunt het! Misschien moet je eens bij de doelstelling ‘Afvallen’ kijken bij het onderdeel ‘klaar voor de start’. Wellicht kan je een andere manier proberen. Heel veel succes!

   Reageer op Michael van Houwelingen
 3. Regina Bruins- van Veld Coach januari 26, 2019 (7:40 pm)

  Afvallen pffff begin er nooit aan. Wat je ook probeert het lukt toch nooit!

  Reageer op Regina Bruins- van Veld
  • Michael van Houwelingen Coach januari 28, 2019 (5:45 pm)

   Jammer dat je zo denkt Regina, maar het is wel heel begrijpelijk! Heb geduld, wees positief en blijf proberen, want het is zonde om niet in je gezondheid (en geluk) te investeren. En misschien moet je jezelf de volgende keer niet richten op het afvallen. Ga gewoon sporten om jezelf beter te voelen en richt je niet op die kilo’s. Waarschijnlijk ga je jezelf beter voelen dan ooit. En dus zonder die frustraties!

   Mocht je wel weer een keer willen afvallen, kijk dan eens bij het Ultimate Mix programma. Dan gaan we samen je gewicht te lijf.

   Reageer op Michael van Houwelingen
 4. Dora van Nieuwehuize Coach januari 29, 2019 (3:21 pm)

  Op dit moment ben ik met een personal trainer bezig en wil ik gaan afvallen. Tot nu toe gaat het goed, al heb ik eigenlijk niet meer zo’m zin in het sporten. Maar we blijven gewoon doorgaan en we zullen wel zien.

  Reageer op Dora van Nieuwehuize
  • Michael van Houwelingen Coach februari 1, 2019 (10:30 am)

   Goed bezig Dora! Ik hoop dat je blijft volhouden en dat je met succes je streefgewicht bereikt. Mocht het sporten nou een probleem opleveren blijf er dan niet mee zitten. Je trainer kan je waarschijnlijk ook helpen met je voeding en dat is ontzettend bij het afvallen!

   Heel veel succes!

   Reageer op Michael van Houwelingen
   • Dora van Nieuwehuize Coach februari 4, 2019 (3:45 pm)

    Hoi Michael, ik zal het eens met hem bespreken. We doen al wat met eetschema’s, maar misschien kan het wel meer. Bedankt!

    Reageer op Dora van Nieuwehuize

Plaats een reactie

*Required fields Please validate the required fields

*

*