Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Ben jij ook een topper?

1 juli 2019
Ben jij ook een topper?

Kan jij goed zingen, straal jij op het podium of kan je trucjes die echt niemand anders kan? Dan ben je een ‘echte topper’ en zul je een heleboel mensen blij maken! Maar helaas ben je niet het type topper waar deze blog over gaat… Want er zijn namelijk mensen (van alle leeftijden) die zich belangeloos inzetten voor een goed doel en dit kan om talloze onderwerpen gaan. En in de blog van deze week bespreken we de acties die betrekking hebben op sport, voeding en leefstijl.

Knallen bij een sponsorloop, gratis massagesessies aanbieden, trainingen voor daklozen geven of voedingsschema’s maken en hiermee geld inzamelen… Het zijn allemaal acties die mensen vrijwillig doen. Niet omdat ze zelf in de schijnwerpers willen staan, maar omdat ze andere mensen willen helpen. En deze toppers hebben één ding gemeen: ze zijn ergens heel goed in en zamelen geld in voor mensen die het harder nodig hebben dan henzelf.

Maar eigenlijk kan iedereen zich inzetten voor anderen. Want misschien ben je een kneus in een bepaald type sport, maar wel een kampioen in piano spelen. Of kun je niet koken, maar is het geven van voetbaltrainingen echt je passie.  Het is dan ook echt niet zo dat het inzetten voor het goede doel niets voor jou is. Want ook jij hebt talenten en kunt deze gebruiken voor een goed doel. Zo is iedereen anders en niemand is perfect!

Misschien maakt het je wel een nog grotere topper als je iets doet waar je helemaal niet goed in bent. Want de opoffering is zo des te groter, maar de voldoening waarschijnlijk ook! En juist als je niet goed bent in iets, en je toch gaat inzetten voor het goede doel, ben je naar mijn inziens fantastisch! Daarnaast laat deze opoffering jezelf groeien door de vele succesbelevingen, waardoor je jouw leven zult verrijken. Je kiest de moeilijk weg, iets wat niet iedereen kan zeggen!

Toppers zijn er in alle soorten en maten

En allemaal doen ze het voor het goede doel...

Persoonlijk ken ik ook zo’n topper met een hart van goud, genaamd ‘Mary’. Al jaar en dag is Mary zwemonderwijzer in het gezelligste zwembad van Nederland en net als vorig jaar zet ze zich ook dit jaar weer in voor het goede doel. In september is het namelijk ALS-zwemmen, waarbij Mary met haar dochter en 200 andere toppers een afstand van 2 km in de Hollandsche IJssel gaan zwemmen. Voor mij met mijn koudwatervrees zou dat helemaal niets zijn 😉 

Local Swim is een recreatief zwemevenement voor de ziekte ALS en een hele happening in verschillende plaatsen in Nederland. Hierbij worden een x aantal toppers aangemoedigd door nagenoeg het hele dorp en zo over de finish geschreeuwd. Gelukkig is er voldoende oog voor de veiligheid aangezien de Reddingsbrigade en mensen op surfplanken de deelnemers in de gaten houden.

Voor zo’n prestatie moet natuurlijk wel getraind worden en Mary zwemt dan ook wekelijks haar banen om fit genoeg te zijn voor de uiteindelijk prestatie. Naast een drietal oefenavonden, waarbij deelnemers dezelfde tocht kunnen oefenen, hebben de zwemmers voor de rest alle vrijheid. Het mooie is dan ook dat het plaatselijke zwembad deze ALS-zwemmers korting geeft op het zwemmen, zodat ze zich optimaal kunnen voorbereiden.   

Ieder persoon heeft zijn of haar eigen reden om zich in te zetten voor dit goede doel. Deelnemers aan zo’n A Local Swim evenement betalen een bedrag van 45 euro om mee te doen en moeten daarna zelf aan sponsoren komen. En natuurlijk gaat alles naar de stichting ALS. Supergoed initiatief dus! En wil jij de toppers Mary en haar dochter steunen, klik dan even op de volgende link voor een donatie. Alle bedragen zijn welkom en worden dus goed besteed!

Zwemmen voor het goede doel

Ben jij ook een topper of wil je er één worden?

Het inzetten voor een goed doel vraagt wel wat van je!

Wil jij ook een topper worden dan is dat een keuze om trots op te zijn! Jezelf inzetten voor anderen begint met opoffering en vooral met een proactieve houding. Denken in problemen is funest, want er gaan sowieso dingen op je pad komen die je kunnen afleiden. En misschien zijn die afleidingen en problemen zelfs zo erg dat je besluit om te stoppen met je doel. Maar met de juiste focus kun je elk sport, voeding of leefstijldoel bereiken welke je wilt! Dus ook het doel waarmee je jezelf gaat inzetten voor anderen.

Gelukkig heb je met al deze blogberichten al vele tips gekregen om op een positieve en effectieve manier je doelen te bereiken. Natuurlijk start je met een doel die persoonlijke waarde voor je heeft, want dan weet je waar je het voor doet en is je motivatie hoog. Ook de momenten wanneer je gaat twijfelen, kun je zo tackelen. Want misschien heb je echt geen zin om te trainen, maar als je jezelf inzet voor een zieke vriendin of familielid kan je jezelf hier overheen zetten.

En natuurlijk wil je ook vorderingen zien… Ga je een sportactie doen en ben je hiervoor aan het trainen, dan zal je snel vorderingen maken. Maar vooruitgang kan ook in de vorm van geld zijn. Want oplopende bedragen die je door donaties ophaalt, laten je motivatie flink toenemen. En ook dit vraagt weer om een proactieve houding en een flinke dosis creativiteit. Want er zijn tal van mogelijkheden om extra geld voor je goede doel in te zamelen. Denk hierbij aan het inschakelen van je sociale omgeving, crowdfunding, langs deuren gaan, de pers inlichten of Social Media gebruiken.

Omdat toppers natuurlijk ook ondersteuning kunnen gebruiken, helpen wij hen graag. In de maand september wordt elke donderdag in onze blog, via Facebook en aan onze Wekelijkse Supertip lezers, een leuke actie gepromoot. Dus wil je jezelf in de spotlight zetten, reageer dan hieronder in de reacties of stuur een email naar info@de-sportbibliotheek.nl. En ken je iemand die het verdient om extra aandacht voor zijn of haar actie te krijgen, dan kun je dit bericht delen via onderstaande knop.

Alle toppers heel veel succes! Tot volgende week weer!

Ondertekening Michael

“Toppers in verschillende soorten en maten. Waar zet jij je allemaal voor in? Of weet je nog een leuke actie die je misschien wilt gaan organiseren? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”