Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Hocus Pocus Aquapilates Pas

3 juni 2019
Hocus Pocus Aquapilates Pas

Hocus Pocus Aquapilates pas, ik zou graag willen dat alle stress, irritante klachten en ellende verdwenen was. Want dat zou toch fantastisch zijn! Een sport vinden waarbij jezelf moet inspannen en je hele lichaam traint. Maar dan wel gecombineerd met een geestelijk aspect, waarmee je jezelf mentaal steeds beter gaat voelen. Eigenlijk een sport, waarbij je zowel geestelijk als lichamelijk volledig in balans komt. Hierbij kun je denken aan yoga, Thai Chi of in dit geval Aquapilates.

Deze body & mind sporten zijn hot! En het aantal aanbieders blijft maar groeien. Natuurlijk heeft dat met de tendens in de maatschappij te maken. Want we willen lichamelijk wel in een betere conditie komen, maar men leert ook steeds meer de waarde van een prettige geestelijke toestand. Met al die drukte om ons heen en de prikkels die zich in alle vormen aandienen, moeten we onze gesteldheid wel in de gaten houden. Doen we dat niet dan liggen klachten als overspannenheid, burn-out, nek- en rugklachten op de loer.

Bij sporten voor lichaam en geest (body & mind) voer je sportoefeningen in een rustig tempo uit. Hierdoor is het makkelijker om goed te letten op de uitvoering en het maken van grote (uitgestrekte) bewegingen. Het gevolg is dat je met meer aandacht je spieren traint en hierdoor in een staat van ontspanning raakt. Er is geen ruimte voor gedachten in je hoofd, waardoor je stressniveau en de gespannen spieren steeds relaxter raken. En wanneer je regelmatig zo’n training volgt wordt je rustiger, je spieren worden gezonder en leniger en kun jezelf steeds gemakkelijker ontspannen.

Een ander belangrijk onderdeel is bewegen vanuit je core. Want door ons inactieve en zittende bestaan raakt het evenwicht tussen je buik- en rugspieren (houdingsspieren) steeds meer verstoord. Veel mensen hebben een verkeerde houding, wat vaak resulteert in rug- en nekklachten. Door bewegingen vanuit je core uit te voeren, train je dus je houdingsspieren en zullen je klachten gaan afnemen. En in combinatie met andere oefeningen zijn deze work-outs geschikt voor het hele lichaam.

Het geestelijke gedeelte kan per sport, maar ook per instructeur, wisselend zijn. Zo zal er altijd wel gelet worden op het bewust uitvoeren van de bewegingen; een soort Mindfulness dus. Maar ook het opheffen van energieblokkades, het gebruik maken van een goede ademhaling, het aanzetten van de relax-respons, meer voelen, energiemanagement of aarden. Het kan allemaal de revue passeren. Dit kan misschien in het begin wat zweverig aanvoelen, maar daar merk je na een aantal keer oefenen niets meer van.

Aquapilates is nog steeds in ontwikkeling

Want tijdens deze aquasport heeft iedereen andere doelen

In Nederland kun je op vele locaties ‘één van deze droge lessen volgen. Maar voor Aquapilates ligt dat net even anders. Want deze sport kun je maar in een beperkt aantal zwembaden volgen en niet altijd wordt dezelfde benaming gebruikt. Soms wordt deze les ook wel Aqua-relax, Aquabalance, Body & mind of AquaTacoyo genoemd. Uiteindelijk komt het vaak op hetzelfde neer: een work-out gericht op lichamelijke activiteit en geestelijke welzijn.

Zoals het met veel aquasporten in het verleden is gebeurt, wordt er ook bij Aquapilates afgekeken van de droge variant. De bewegingen worden vertaald naar het water, waarbij het belangrijk is om de weerstand optimaal te gebruiken. Want zo train je zeer effectief en gebruik je spieren waarvan je niet wist dat je ze had. Een bijkomend voordeel is de aanwezigheid van de opwaartse kracht. Dit zorgt ervoor dat het lichaam geen klappen op de harde ondergrond krijgt en daardoor voor iedereen, ongeacht leeftijd, blessure of mate van overgewicht, mogelijk is.

Ondanks dat deze lessen in populariteit toenemen, is ook het aantal opleidingsinstanties voor instructeurs nog beperkt. Elke week geef ik zelf ook zo’n Aquapilates les, waar ik volledig mijn eigen onderdelen in kan brengen. Gelukkig heb ik een ruime ervaring opgedaan in ontspanning, stresshantering, mindfulness, meditatie, aarden etc. en kan ik dit combineren met mijn kennis over een ruim scala aan sportoefeningen. Gaandeweg heb ik een lesmethode ontwikkeld, die mijn deelnemers steeds een stapje verder brengt.

Zo doen we sportoefeningen en voeren we Pilates bewegingen uit, waarbij de basis in je core ligt. Je staat stevig op de grond en focust je op je buik- en rugspieren. Tijdens die bewegingen let je op je ademhaling en probeer je in 4 tellen in te ademen en in 6 tellen uit. Want zo zet je de relax-respons aan en wordt je steeds rustiger. En wanneer er gedachten in je hoofd opkomen, schakel je terug naar het uitvoeren van de beweging en het voelen van je ademhaling. Als laatste voeren we natuurlijk de moeilijkste oefening van allemaal uit: 5 minuten in het water liggen en volledig ontspannen.

Sporten met blessures

Probeer Aquapilates eens uit

Welke reden je ook hebt om met je gezondheid aan de slag te gaan

Aquapilates is er voor iedereen en kan dus ook ieder persoon een stapje sterker, leniger en relaxter maken. En of je nu kampt met een beperking, handicap, blessure, revalideert of je hebt geen zwemdiploma, ook jij kan met deze aquasport meedoen. Denk in ieder geval niet in problemen, want de instructeurs hebben altijd wel alternatieve oefeningen. En een goede instructeur zal je nooit verplichten om iets te doen, wat jij liever niet doet.

Ook hoef je niet te verwachten dat je in een zeer drukke groep terecht komt. Want meestal ligt het aantal deelnemers tussen de 5 en 12 personen zodat er voldoende aandacht is voor individuele aanwijzingen. De muziek is vaak rustig en bestaat uit natuurgeluiden, meditatiemuziek of instrumentale nummers. Zo wordt ook je gehoor geprikkeld en zul je nog beter kunnen ontspannen.

Mijn deelnemers hebben verschillende redenen om aan Aquapilates te doen. In hoofdlijnen gaat dit natuurlijk om lichamelijk sterker te worden en een bepaalde mate van ontspanning te ondervinden. Maar iedere deelnemer heeft ook zijn of haar persoonlijke reden, zoals:

 

Persoon 1 kampt met een hernia en wil eigenlijk niet (meer) naar de fysiotherapeut. Ze vindt dit zo medisch en kan de geleerde vaardigheden van Aquapilates perfect integreren in het dagelijkse leven. Aquapilates combineert ze met het zwemmen van haar banen en ze merkt dat ook dat ze steeds beter gaat zwemmen.

 

Een tijdje geleden is persoon 2 geopereerd aan haar knie. Ze combineert deze vorm van Pilates met een bezoek aan de fysio en gebruikt deze sport in eerste instantie ter revalidatie. Heel fijn vindt ze de rustige bewegingen en het gebruik van spieren die ze anders nooit gebruikt. Met stappen gaat ze nu vooruit.

 

Persoon 3 komt vooral om haar hoofd leger te maken en vindt het fijn om dit te combineren met de verschillende bewegingen. Per les merkt ze dat het beter gaat en dat ze steeds gemakkelijker haar gedachten kan verzetten en dingen kan loslaten. Daarbij is het fijn dat ze andere spieren traint dan bij het zwemmen.

 

Het leven is hectisch en persoon 4 vindt het heerlijk om te onthaasten na haar werk. Ze kan niet wekelijks de Aquapilates les komen, maar elke keer komt ze toch heerlijk ontspannen het water uit. Tenminste als ze daarna niet gelijk met Aquarobics bij mijn stuiterende collega Martijn mee doet.

 

 

Dus of je nu Aquapilates of toch een andere sport gaat beoefenen… Probeer een aantal sporten gewoon lekker uit en zorg dat je een sport vind die goed bij je past. Want zo hou je het sporten het langste vol en ben je dus een levenlang aan het bewegen. En uiteindelijk kun je naast deze sport altijd een andere sport toevoegen.

Hocus pocus pilates pas, ik wou dat er volgende week weer een nieuwe blog was. Dus tot volgende week 😉 !

Ondertekening Michael

“Doe jij al aan Aquapilates of een andere body & mind sport? Of wil je een keer een les op woensdagavond bij mij volgen in de omgeving van Utrecht? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”

Wellicht interessant voor jou