Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Krasse knarren, voor altijd jong!

25 maart 2019
Krasse knarren, voor altijd jong!

Al strompelend en kijkend naar beneden, loop je over straat. Je doet je boodschappen, laad je rollator vol en kijkt naar de wereld om je heen. En dan is het weer tijd om naar huis te gaan… Maar ook hier is weinig te doen. En er weer op uit gaan, dat redt je qua energie niet meer. Dus zet je de tv maar weer aan en lijkt je dag eindeloos te duren… Herkenbaar of volledig fictief? Gelukkig is dit vast het laatste! Want een inactieve senior, dat ben je echt niet. Misschien ben je wel een krasse knar.

Ouder worden betekent veel negativiteit en weinig uitdaging in het leven. Of toch niet? Misschien ben je wel wat ouder, maar sta je volop in het leven. Je boodschappen zijn zo gedaan of je laat deze bezorgen. Via internet communiceer je met de hele wereld, je kijkt naar geweldige series en boekt verre (avontuurlijke) reizen. En hopelijk ben je ook nog met sport, voeding en leefstijl bezig.

Wanneer de leeftijd vordert, hebben mensen verschillende manieren om hier mee om te gaan. Ze kunnen zich terugtrekken en een eenzaam bestaan gaan leiden. Maar steeds meer 60+ers kiezen ervoor om dingen te gaan ondernemen. Dingen waar ze vroeger geen tijd voor hadden. En aangezien er talloze opties zijn om je leven te verrijken, doen veel mensen dat ook.

Het woord ‘senior’ is dan ook niet meer op z’n plek. Want de senior van vroeger is nu een krasse knar die vol in het leven staat. Maar hierbij is het wel belangrijk om te letten op de ‘achteruitgang’. Want met de jaren die erbij komen, gaat ook het functioneren achteruit. Gelukkig is daar grotendeels wel wat aan te doen en een gezonde leefstijl kan daar uitstekend bij helpen.

Sporten is geweldig voor lijf en leden

In mijn sportlessen zie ik de mooiste resultaten

Wanneer je ouder wordt vinden er tal van processen plaats: Je botten worden brozer en je spieren en gewichten stijver. Ook je grondstofwisseling wordt lager, waardoor je gemakkelijker in gewicht aankomt. En met een hoger vetpercentage en cholesterolgehalte, wordt de kans op verschillende ziektes ook groter. Het is niet leuk om te horen, maar het is helaas wel zo.

Als sportinstructeur merk ik die veranderen bij mijn deelnemers heel goed. Maar ook het effect van sporten is goed zichtbaar. Want elke week geef ik mijn lesgroep van 40 á 50 krasse knarren een pittige sportles. En al deze toppers heb ik de afgelopen jaren zien groeien. De meeste bewegen soepeler, houden oefeningen beter vol of voeren zelfs de moeilijke variant uit.

Niet alleen verbeteren deze sportlessen het functioneren en de gezondheid; het is ook nog eens heel gezellig. Sporten haalt mensen namelijk uit hun isolement en vergroot de sociale contacten. En ook tijdens mijn lessen zie ik de gezelligheid eraf spatten. Sommige dansen op de Golden Oldies, terwijl anderen na nog even napraten of er (na de les) gezamenlijk verder op uit trekken.

Beter bewegen en socialer bezig, zijn vraagt alleen wel om een proactieve houding. Want mijn deelnemers nemen de moeite om één of meerdere keren per week naar mijn les te komen. En de meeste van hen blijven terugkomen! Zelfs als ze geopereerd zijn of een dierbare hebben verloren. De drang om aan de maatschappij deel te blijven nemen, en te blijven sporten, is groot.

Verschillende gymnastiek vormen

Ieder 'een krasse knar' op zijn of haar eigen manier...

Maar probeer sport, voeding en leefstijl wel te combineren!

Alhoewel sportlessen voor krasse knarren geweldig zijn, voelt niet iedereen zich prettig in zo’n grote groep. En dat is ook helemaal niet erg! Want er zijn tal van mogelijkheden om te blijven bewegen. Denk hierbij eens aan sporten met een maatje, een nordic walking cursus volgen of jezelf bij een voetbalteam voor 50+ers  (golden oldies) inschrijven. Misschien moet je even zoeken naar hetgeen bij je past, maar het is het zeker waard.

Wil je jezelf voor altijd jong voelen, dan kun je ook eens letten op je voeding. Overgewicht en de kans op ziektes neemt toe met de jaren en een gezond voedingspatroon kan wonderen doen voor je gesteldheid en je energiegehalte. Heb je last van eetproblemen door een slecht gebit of door medicijnen die je gebruikt, vraag dan een diëtiste of gewichtsconsulent om hulp. Samen ga je een voedingspatroon samenstellen welke perfect bij je past.

Waarschijnlijk heb je net als de meeste mensen ook weleens last van stress, een lager zelfbeeld of depressiviteit. Zo ja, dan geldt hierbij weer een proactieve houding. Want misschien kun je yogaoefeningen doen, een cursus mindfulness volgen of leren mediteren. Na enkele weken zul je merken dat je jezelf beter voelt dan ooit tevoren en weer zin krijgt in het leven.

Ben jij dus een inactieve senior of een vitale krasse knar? Ik hoop het laatste, want er is nog zoveel te beleven. En zo niet, dan adviseer ik je om met sport, voeding en leefstijl aan de slag te gaan. En mocht je hier hulp bij nodig hebben, stuur me dan een mailtje of ga aan de slag met de producten van de Sportbibliotheek. Want ook jij ‘krasse knar’, blijft zo voor altijd jong!

Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Ben je weleens met sport, voeding of leefstijl jezelf jonger aan het maken? Laat het weten in de reacties. En ken je een andere krasse knar die baat heeft bij deze blog, deel ‘m dan snel”.