Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Zwemmen met je baby, peuter of kleuter

12 augustus 2019
Zwemmen met je baby, peuter of kleuter

Zwemmen is te gek en zeker in ons natte landje is deze vaardigheid geen overbodige luxe. Want onze zomers worden steeds warmer en in Nederland hebben we veel keus om eens lekker af te koelen. Natuurlijk kunnen we dat doen in het plaatselijke zwembad, maar we kunnen ook naar buiten. En veel mensen doen dat ook en zoeken naar verkoeling bij meren, plassen, in kanalen of langs het strand. Ondanks dat zwemmen heerlijk is, schuilt er natuurlijk ook een gevaar in al dat water….

Water is magisch en natuurlijk hoeft het niet perse warm weer te zijn om te gaan zwemmen. Want volwassenen kunnen veel voor hun gezondheid doen door te gaan zwemmen en kinderen ervaren vooral de ‘fun factor’ in het water. Zo gaan ze van de glijbaan, in de stoomversnelling, springen ze van de kant of worden voorwerpen van de bodem afgepakt. Maar voordat ze dat allemaal veilig kunnen doen, gaat er wel een bepaald traject van start. En dat is waar (hopelijk) elk kind mee te maken gaat krijgen: Het zwemlestraject.

Leren zwemmen is dan ook van groot belang om zwemveilige kinderen te krijgen. Want zo krijg je kinderen die straks moeiteloos door het water heen gaan en zich volledig vertrouwd voelen in een zwembad. Afhankelijk van welk type zwemdiploma gehaald wordt, neemt de zwemveiligheid toe. Zo kan een kind met een A-diploma veilig zwemmen in een bad zonder attracties en met een B-diploma is hij of zij ook veilig genoeg voor de glijbaan, stroomversnelling etc. Heeft je kind ook een C-diploma, dan kan het veilig buiten zwemmen als er maar geen stroming is.

Maar wist je dat een goede zwemveiligheid al begint met zelf gaan zwemmen? Want hoe klein de kids ook zijn, het kennismaken met water is één van de belangrijkste dingen die je kunt doen. Gelukkig zijn er veel mensen die al regelmatig gaan zwemmen met hun kinderen of meedoen met een zwemles voor baby’s of peuters. Maar er is ook een deel van de mensen die nauwelijks in het zwembad te vinden is en het leren zwemmen overlaten aan de zweminstructeurs. Uiteraard is dit ieders eigen keuze, alleen heeft de eerste groep kinderen al een streepje voor bij de zwemlessen.

Een rotzooi in zwembadland?

Diploma's halen en blijven zwemmen is van groot belang....

Goed kunnen zwemmen is dus van groot belang in ons waterrijke landje. Zeker aangezien we overal water om ons heen hebben en een ongeluk in een klein hoekje zit. En daar zit ook de doelstelling van het zwemonderwijs: Een hoge mate van zwemveiligheid en een introductie op de vrijetijdsbesteding (aan, in, op en onder water). We worden dus van jongs af aan al voorbereidt op het omgaan met water, alleen is er in de loop der jaren wel wat veranderd in het leren zwemmen.

Naast het geven van sportlessen en coaching in voeding en leefstijl, loop ik al 17 jaar mee in zwembadland. En daar heb ik dan ook aardig wat zien veranderen. De opkomst van het Zwem-ABC, de introductie van Turbo zwemlessen, nieuwe aanbieders van zwemlessen en de versplintering van zwemdiploma’s. En waar gezegd wordt dat er maar één type zwemdiploma is, is dat helemaal niet het geval! Er zijn verschillende zwemlesaanbieders, met verschillende zwemmethodes en ook weer met verschillende zwemdiploma’s.

Het lijkt dan ook of het een rotzooi is in zwemlesland, al valt dat te bezien. Alhoewel één landelijk zwemdiploma misschien toch praktischer zou zijn, leren de meeste kinderen prima zwemmen bij een zwemlesaanbieder. Al zijn er natuurlijk ook beunhazen die gemakkelijk geld willen verdienen. Het grote gevaar ligt ‘m meer in het feit dat veel kinderen stoppen nadat ze één zwemdiploma hebben gehaald. En vooral dat veel kinderen na het behalen van de diploma’s nauwelijks meer in het zwembad te vinden zijn. Hun vaardigheden nemen zo in snel tempo weer af, wat ze niet meer zwemveilig maakt.

Dus als je kind één of meer zwemdiploma’s heeft behaald, blijf dan vooral zwemmen! Al ga je maar een uurtje! Want door het contact met water behouden ze hun stuwing (waarmee ze vooruit komen) en blijven ze trainen in het omgaan met onvoorziene omstandigheden. Hierbij kun je denken aan een golf die over ze heen gaat, het oriënteren onder water, het zichzelf kunnen redden in een stroming en het klimmen op de kant. Allemaal vaardigheden die ze kunnen gebruiken wanneer ze in de sloot vallen of gaan zwemmen met hun vrienden.

Zwemmen met peuter

Ga vooral zelf veel zwemmen...

Want niet alleen je kind blijft zwemvaardig, maar jij ook!

Omdat er veel onduidelijk is in de wereld van zwemlessen en het zwemmen, hebben wij hiervoor een extra website gelanceerd: de Zwemlesspecialist. Hier vindt je alles over zwemles & het (leren) zwemmen. En alle informatie is niet alleen geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar ook voor volwassenen die nooit hebben leren zwemmen of het zwemmen zijn verleerd.

Blijven zwemmen is dus van groot belang. En ga je zelf zwemmen met je baby, peuter of kleuter dan kunnen jullie je richten op een 8-tal basiselementen, waarmee je de zwemvaardigheid en daarmee de zwemveiligheid vergroot. De meeste van deze basiselementen kun je met kinderen van alle leeftijden oefenen, al moet je natuurlijk wel beseffen dat sommige elementen te moeilijk zijn voor een bepaalde leeftijd. Zo hoef je watertrappen nog niet met een baby te oefenen, maar kan kantelen en draaien wel zeer functioneel zijn.

De 8-tal basiselementen zijn:

1.Te water gaan, bijvoorbeeld springen, potloodsprong, duik (kopsprong) en een koprol

2.Ademhalen

3.Draaien

4.Onder water zwemmen en oriënteren

5.Drijven op buik en rug

6.Watertrappen

7.Survival / overleven

8.Voortbewegen, zoals de schoolslag, rugslag, borst- en rugcrawl

 

Kijk dus maar eens op de website van de Zwemlesspecialist en zorg dat je meerdere keren per maand in het zwembad te vinden bent. Afhankelijk van de leeftijd van je zoon of dochter kun je leuke spelletjes doen, springen van of klimmen op de kant, van de glijbaan afgaan en een aantal banen zwemmen. Dit zal niet alleen het zwemniveau van je zoon of dochter laten toenemen, maar ook zelf ga je hiervan profiteren. En aangezien veel volwassenen steeds meer moeite hebben om zichzelf te kunnen redden in het water (ze gaan immers nauwelijks meer zwemmen), is gaan zwemmen dus echt een aanrader!

Heb je echt geen idee hoe je dat oefenen zelf kunt aanpakken, dan hebben wij een heel handig e-book voor je geschreven. Hierin krijg je veel informatie over leren (en blijven) zwemmen, oefeningen, tips, schema’s en nog veel meer. Met dit e-book ga je dus goed voorbereid naar het zwembad en weet je precies wat je moet doen. En speciaal voor jou als lezer van deze blog, geven we je een leuke korting van 25% op dit e-book. Gebruik hiervoor tijdens het bestellen kortingscode: ‘blog-zwemles‘.

Ik wens je heel veel zwemplezier!

Ondertekening Michael

“Zijn jouw kinderen echte waterratten of komen ze nooit meer in een zwembad? En hoe vindt jij het zwemmen met je baby, peuter of kleuter? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”