Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Bewustwording

2 september 2019
Bewustwording

Bewustwording het klinkt eigenlijk een beetje vreemd. Want waar moet je dan precies bewust van worden? Wat gebeurt er als ik het niet doe? En hoe doe je dat dan precies? Bewuster leven zul je steeds vaker tegenkomen en dat is misschien maar goed ook! Want bewuster sporten zorgt voor veel betere resultaten en bewuster eten (weet wat je eet) wordt ook steeds populairder. Maar misschien heb je nog steeds geen idee wat die bewustwording precies is en wat je eraan hebt. Gelukkig is dat het onderwerp van deze blog. Bewuster met je leven omgaan…

Overal zijn afleidingen om ons heen. We kunnen op elk moment het nieuws lezen, we hebben honderd en één dingen te doen en er wordt nogal wat van ons verwacht. Is het niet door anderen, dan wel door jezelf. En al die afleidingen (ook wel prikkels) zorgen ervoor dat je steeds meer met je hoofd in de wolken leeft. Je bent niet meer bewust bezig met wat je aan het doen bent, maar speelt vaak automatisch een bandje af. Dat bandje is wat we in het verleden aan oude gedragspatronen aangeleerd hebben gekregen en in de meeste gevallen is dat je gedrag van vandaag.

Omdat we vaak drukdrukdruk zijn is onze automatische reactie vaak ‘door blijven gaan’. En dat heeft zijn prijs! Want alles maar zoveel mogelijk proberen af te ronden, iedereen te vriend houden en jezelf wegcijferen zijn dingen waar je lichaam en geest niet blij van worden. Beide hebben tijd nodig om te herstellen, alleen moet je wel weten waar dat precies van is. En daar komt bewustwording om de hoek kijken. Het bewust worden van hetgeen je op dit moment aan het doen bent, maar ook van de lichamelijke en geestelijke signalen die door je heen gaan.

Doordat mensen de afgelopen eeuwen steeds meer zijn gaan denken, en de hersenen meer informatie te verwerken krijgen, wordt het daadwerkelijk voelen van lichamelijke signalen steeds moeilijker. Men denkt bijvoorbeeld aan de pijn en hoe erg het kan zijn, maar voelt het niet. Zou men bewust de pijn proberen te voelen, dan kan deze best meevallen en soms zelf worden verminderd. Puur door niet aan de lichamelijke signalen te denken, maar door deze te herkennen, erkennen (het is nu eenmaal zo) en te voelen.

Het kunnen voelen is dus een eigenschap die absoluut niet onderschat mag worden. Want bewust de signalen van je lichaam voelen zorgt ervoor dat je op tijd kunt ingrijpen en bewust een keuze kan maken. Laat ik de spanning zitten of ga ik deze afvoeren om mezelf weer goed te voelen? En hetzelfde geldt voor je geestelijke gesteldheid. Blijf ik maar piekeren of onderneem ik actie om mezelf beter te voelen? Of stop ik alles weg en blijf ik maar doordoordoor gaan.

Herkennen van de signalen

Herken jij de verschillende lichamelijke en geestelijke signalen?

Stress is ongezond en ervaart iemand veel stress dan worden de lichamelijke signalen vaak ook sterker. Onze kwetsbare punten worden door de spanning als eerste aangevallen en zorgen voor lichamelijke ongemakken. Doen we niets aan die spanning, dan blijft deze bij de kwetsbare punten zitten en kunnen lichamelijke klachten zich verder gaan ontwikkelen. Spanningsklachten die door stress worden veroorzaakt zijn bijvoorbeeld:

 

♦  Maag en darmklachten: zoals brandend maagzuur, buikpijn, darmkrampen en overgeven.

♦  Spierklachten: zoals spanningshoofdpijn, lage rugklachten, schouder- en nekklachten.

♦  Ziekteklachten: zoals een opkomende verkoudheid, griep, veel hoesten.

♦  Allergische klachten: zoals eczeem of een slechte huid.

 

Indien je één van deze klachten ervaart is het nog niet zeker dat dit ook daadwerkelijk door stress komt. Om medische oorzaken uit te sluiten, is het raadzaam aan om eerst langs de huisarts te gaan. Maar wanneer je weet dat bovenstaande klachten gerelateerd zijn aan stressfactoren, kun je er tenminste wat aan doen.

Wanneer we bewust willen worden van onze geestelijke gesteldheid is het belangrijk om wat dieper naar onze gevoelens en emoties te kijken. Want onze gedachten (denken) veroorzaken bepaalde gevoelens, die ons gedrag weer  aansturen. Het onderdrukken of verdringen van emoties kan zich dan ook uiten in negatieve reactiepatronen (zoals snel boos of somber worden) en veel stress veroorzaken. En aangezien we deze negativiteit niet willen voelen, hebben we waarschijnlijk ook andere emoties onderdrukt.

Hierbij kunnen we denken aan de 5 basisemoties (blijdschap, verdriet, woede, angst en liefde), welke we weer kunnen onderverdelen in een aantal kleinere varianten. Wanneer we de lichamelijke gevolgen hiervan willen voelen, ervaren we dat de emoties vaak moeilijk op te merken zijn. We hebben ze jarenlang weggestopt en meestal komen de signalen pas naar boven wanneer we rust krijgen, zoals spanningshoofdpijn die ’s avonds opkomt of de stressklachten die we de eerste dagen op vakantie ervaren.

Door een rustperiode wordt je uit je drukdrukdruk-zijn gehaald en zal het lichaam je laten weten in welke toestand het zich bevindt. Door de rust wil het lichaam zichzelf gaan herstellen en de aanwezige spanning verminderen. Maar blijven we toch doorgaan met onze bezigheden en onderdrukken we deze signalen, dan blijft de spanning aanwezig en zullen lichaam en geest niet de mogelijkheid krijgen om te herstellen. En je zult vast begrijpen dat door het gebrek aan herstel, er steeds minder energie overblijft om goed te kunnen functioneren.

Energie hoort dan ook zonder beperkingen door het lichaam te kunnen stromen. Het onderdrukken van emoties zorgt ervoor dat onze zogenaamde levenskracht-energie sterk wordt verminderd. Er ontstaan energieblokkades in het lichaam die tot gevolg hebben dat we stressfactoren steeds minder goed de baas worden. De spanning blijft in het lichaam aanwezig met als gevolg de vaak negatieve lichamelijke reacties. Veel negatieve emoties gaan dan ook op verschillende plekken zitten, zoals:

 

♦  Hoofdpijn ontstaat vaak door spanningen in de gezichts-, nek- en schouderspieren (emoties veroorzaken micro-expressies).

♦  Een brok in de keel is vaak het gevolg van te weinig tijd hebben of situaties niet aankunnen (ademnood).

♦  Emoties als woede en angst veroorzaken vaak spanning in de maagstreek of de rug.

♦  Zware benen kunnen het gevolg zijn van onrust, angstklachten of een ophoping van afvalstoffen.

♦  Bewegelijkheid (onrust), verkramping of stijfheid van de spieren zijn vaak het gevolg van spanning en de ophoping van afvalstoffen in het bindweefsel.

Balans zoeken tussen werk en prive

Wees je problemen de baas

Door bewustwording en erkenning kun je alles aan!

Bewustwording van alles wat er gaande is, kan jezelf helpen je weer beter te voelen. Het herkennen van (vooral negatieve) stress kan dan ook zeer bevorderlijk zijn voor je gezondheid en je gemoedstoestand. Maar belangrijker is nog wat je met deze stress gaat doen. Luister je naar de signalen van je lichaam en geest of blijf je die gevoelens onderdrukken?

Door stress te erkennen (het zit er nu eenmaal) en deze te hanteren, heb je de mogelijkheid om je lichaam weer gezonder te maken. Je laat de spanning uit je lichaam afvoeren, vermindert al die negativiteit en gaat jezelf steeds beter voelen. Door de stresshantering wordt je zelfvertrouwen vergroot, maak je weer keuzes vanuit je eigen gevoel en weet je steeds beter om te gaan met opkomende problemen. Wanneer dit gebeurt zul je namelijk steeds meer een proactieve houding aannemen en los je die problemen snel en effectiever op.

Een positieve houding is dan ook de beste manier om met stress om te gaan. Problemen zullen zich altijd aandienen en je kunt er beter om lachen en het zien als een uitdaging, dan weer een bak met ellende.
Niet voor niets wordt ook weleens gezegd dat lachen het beste medicijn is; het stimuleert de Thymus, wat het immuunsysteem beïnvloed. Hierdoor wordt je weerbaarder tegen stress en worden emotionele blokkades (oude pijn) weggenomen. Daarnaast ga je door vaak te lachen dingen positiever zien en jezelf minder serieus nemen. Beide eigenschappen zijn dan ook erg bevorderlijk voor het zelfvertrouwen en de gezondheid.

Houdt je jezelf daarnaast ook nog eens bezig met een actieve leefstijl en het nuttigen van gezonde voeding, dan ben je zeker op de goede weg. Je wordt lichamelijk en geestelijk steeds gezonder en raakt steeds beter in balans. Bewust met je gezondheid bezig zijn is dus een absolute aanrader!

Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Hoe bewust leidt jij je leven? Leef je vaak in je hoofd of erken je alles wat er met je gebeurt? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”