“Je denkt teveel, doe dat eens niet”. Misschien heeft iemand het weleens tegen je gezegd of wordt je hier regelmatig op gewezen. En alhoewel dat uit de mond van anderen heel leuk en simpel klinkt, is dat een nutteloos advies. Want hoe stop je dat vele denken dan? “Gewoon niet denken”, is dan de oplossing, maar dat is wel heel gemakkelijk gezegd. Want hoe je het vele denken en het eindeloze gepieker een halt toe roept, dat weten de meeste mensen niet…
In een vorige blog “Ben jij zweverig of stuiterend?” heb ik je al handvatten gegeven om uit de piekertrein te stappen. Maar door je gedachten onder controle te krijgen, kun je nog veel meer… Zelf gebruik ik mijn gedachten om mijn doelen te bereiken. Ik mediteer op een onderwerp of probleem en doe dit een aantal dagen achter elkaar. Zo heb ik mijn gedachten onder controle, blijf ik rustig en hou ik mijn focus. Twijfel krijgt zo weinig kans.
Negatieve gedachten en de bijbehorende effecten ken je vast ook wel. Zo hebben sommige mensen in het verleden regelmatig te horen gekregen dat ze niets waard zijn. Deze gedachten blijven in het hoofd rondspoken en uiteindelijk ga je ze geloven. Je creëert dus een negatief zelfbeeld, terwijl jij net zoveel waard bent als ieder ander. Maar wist je dat je positieve gedachten ook kunt gebruiken om dit om te draaien en de kwaliteit van je leven te verbeteren?
Affirmaties & bewust denken
Er wordt weleens gezegd dat een positieve gedachte 1000x krachtiger is dan een negatieve. Denk je positief en blijf je optimistisch (hoe moeilijk dat soms ook is), dan kom je in een positieve spiraal terecht. Je trekt positieve mensen naar je toe, komt in positieve situaties terecht en gaat steeds positiever over jezelf denken. “de kracht van een gedachte dus”.
Ook affirmaties kunnen hiervoor worden gebruikt. Een affirmatie is een krachtig middel en is een zin die je constant tegen jezelf zegt of constant te zien krijgt. Zeker wanneer je ontspannen bent en deze affirmatie regelmatig herhaalt, programmeer je jouw gedachten opnieuw. Je laat oude denkpatronen (vaak negatieve) los en vervangt ze door positieve gedachten.
En als je geregeld deze positieve gedachten hebt, ga je dit ook voelen en is er nauwelijks meer ruimte voor negativiteit. Ook de cognitieve psychologie die veel mensen ondergaan, werkt nagenoeg hetzelfde. De behandeling richt zich op je gedachten; want hoe je denkt, zo ga je jezelf voelen. Ben je bewust van je gedachten en oefen je de affirmaties geregeld, dan voel je jezelf snel beter. En dit gevoel heeft ook weer invloed op je gedrag.
Een positieve instelling moet je oefenen
Door je gedachten onder controle krijgen, zul je jezelf dus veel beter gaan voelen. Dit kan met verschillende technieken als Mindfulness, meditatie, visualisatie, bewustwording en door te ontspannen. Maar dit moet je wel oefenen en ook als het tegenzit probeer je weer optimistisch te worden en positief te denken. En natuurlijk combineer je dit met een proactieve aanpakkende houding, waarbij je niet anderen de schuld gaat geven (de slachtofferrol).
En ga je het heeft weer in eigen handen nemen, dan wordt je een positiever mens. Negatieve gedachten die opkomen geloof je niet meer en negatieve situaties vallen steeds minder op. Natuurlijk kunnen ze altijd voorkomen, maar je weet hoe je hier mee om moet gaan. Je weet dat je (negatieve) gedachten geen feiten zijn, maar een verzinsel van je ‘oude denkbeelden”. Je draait ze dan ook naar een positieve variant of slaapt er een nachtje over. S’ochtends sta je weer met een glimlach op. Mits je geen avondmens bent natuurlijk ;-).
Constant probeer je jouw gedachten dus positief te houden. Ook jij kan dit! Je zult dit alleen moeten oefenen en kan het vallen en opstaan gebruiken om dit voor elkaar te krijgen. En met de doelstellingen Stresshantering en Zelfvertrouwen opbouwen ga je dit leren. Lukt het eindelijk nog steeds niet, dan help ik je natuurlijk graag.
Succes met oefenen en tot volgende week!
“1001 gedachten, je kan er helemaal gek van worden. Heb jij rust in je hoofd of juist veel onrust? Hoe hou jij al deze gedachten rustig, laat het weten in de reacties” En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, delen wordt gewaardeerd.”