Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Doe eens niet zo serieus

25 februari 2019
Doe eens niet zo serieus

Druk druk druk… Veel mensen maken zich tegenwoordig overal druk om. Zijn het niet de eigen problemen, dan zijn het wel die van anderen. Zelfs maatschappelijke en wereldproblemen kunnen ons kwellen en dat moeten we natuurlijk wel uiten. En dat doen we dan ook voluit op het schoolplein, ons werk of via social media. We klagen totdat we een ons wegen.

Veelvoorkomende oorzaken van jezelf druk maken liggen in het omgaan met stress. Want zeker wanneer een doel niet gehaald wordt, komt stress om de hoek kijken. En wat doe je met die negativiteit? Die uit je naar mensen in je omgeving of waar dan ook… Daarnaast is onzekerheid ook een belangrijke reden om regelmatig te mopperen. Gaat iets niet zoals je wil of zit je niet lekker in je vel, dan is het heerlijk om dit kenbaar te maken aan anderen. Het lucht simpelweg op!

Ben je gespannen of onzeker over jezelf, dan sta je waarschijnlijk regelmatig in de vecht-of-vlucht houding. Deze natuurlijke houding maakt ons weerbaarder tegen alles wat we tegenkomen. En doen we daar niets aan, dan blijft dit in ons borrelen. Deze houding en andere lichamelijke en geestelijke signalen, kun je in het begin maar moeilijk opmerken. Maar vraag je jezelf regelmatig af hoe je jezelf voelt, dan gaat dit steeds makkelijker. En voor degene die dit nog moeilijke vinden, hebben wij de 3 minuten gezondheidstest ontwikkeld. Je ziet dan meteen hoe je ervoor staat en wat je eraan kan doen.

Mopperen kan best lekker zijn

Maar het tegengestelde ook!

Ook ik kan weleens in de moppertrein stappen. Dit en dat is niet goed en wat de ander doet al helemaal niet! Uiteindelijk ben ik zo aan het mopperen, dat ik mezelf echt een halt moet toe roepen. Anders blijf ik maar doorgaan en zak ik steeds verder in een negatieve spiraal. Ik merk dat dit mijn gemoedstoestand niet ten goede komt en ik steeds negatiever wordt.

En alhoewel mekkeren best wel eens lekker kan zijn, is het niet heel productief en neem je anderen hier vaak in mee. Ik heb me dan ook aangeleerd om uit de moppertrein te stappen en me meer te richten op het positieve. Je hoort dan de vogels fluiten, je geniet van het zonnetje of wat je op moment dan ook aan het doen bent.

Geen mopperende gedachten in je hoofd kan ook lekker zijn en is dan ook een belangrijke regel om stress te verminderen. Je hoeft namelijk niet overal iets van te vinden! En ook al proberen anderen hun mening aan je op te dringen, je kunt ze lekker laten kletsen en hoeft er niet in mee te gaan.

Overspannen vrouw

De glimlach van een kind...

Ga de kleine dingen in het leven waarderen!

Personen die in het verleden een dierbare hebben verloren of zelf ziek zijn geweest, kunnen hier waarschijnlijk over mee praten. Want waar anderen mensen zich druk maken over kleine dingen of de mening van andere personen, zo vinden zij dat allemaal maar verspilde moeite. Ze proberen te genieten van de kleine dingen, wat dat ook moge zijn.

Het leven gaat dan ook niet om jezelf druk maken en in die negatieve spiraal stappen, maar juist om dingen te waarderen zoals ze zijn. En wat die dingen zijn is voor iedereen anders.
Want hoe zat het ook alweer met dat bekende liedje? “De glimlach van een kind, doet je beseffen dat je leeft”. Doe dus niet zo serieus, want het leven is al serieus genoeg…

Succes met mopperen, of juist niet! Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Hoe gaat het mopperen bij jou en laat je jezelf beïnvloeden door anderen? Laat het horen in de reacties! En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”