Je kop knalt uit elkaar, alles irriteert je, je rug is killing en de eczeemplekken beginnen overal op je lichaam naar boven te komen. Je voelt je gewoon slecht en hebt geen idee waardoor dat komt. Heb je last van een allergie? Of iets verkeerds gegeten de vorige avond? Begin je soms ziek te worden of is er iets ergers aan de hand? Of is het misschien toch hetgeen wat ieder zegt: stress…
“Je hebt stress”, zegt de ene persoon. “Ik heb geen stress”, denk jij. “Je hebt stressklachten” zegt de volgende. “Ik heb geen stress”, zeg jij geïrriteerd terug. “Je moet rustiger aandoen, want je bent echt gestrest” zegt de laatste persoon. “IK HEB GEEN LAST VAN STRESS”, zeg je nogmaals vol overtuiging! En uiteindelijk begin je toch bij jezelf te denken: “heb ik misschien toch last van stress”?
Last hebben van stress lijkt voor veel mensen een teken van zwakte. Want iedereen heeft het tegenwoordig toch druk en het lijkt wel alsof je de enige bent die hierover loopt te mekkeren. En dus ga je maar door en door. Uiteindelijk tot het eindpunt is bereikt en je lichamelijk of geestelijk in elkaar klapt. Als je later terugkijkt waren de signalen al zeker aanwezig, alleen heb je hier niets mee gedaan. Maar ook jij hebt een grens en die heb je dus overschreden.
Helaas zit je nu met de gebakken peren en hopelijk ben je er nog op tijd bij. Want op dezelfde voet doorgaan is het slechtste wat je kunt. Uiteindelijk zal zowel je lichaam als geest zo ver aftakelen dat je hier geen enkele controle meer over hebt. Je barst zomaar in huilen uit, hebt overal pijn, denkt dat iedereen wat van je wil en bent doodmoe. En dat is dan je leven! Gelukkig kunnen lichaam en geest zich geweldig aanpassen en daar kun je gebruik van maken. Er is dus licht aan het einde van de tunnel, maar je moet wel weten hoe je uit die negatieve spiraal stapt.
Stress is geen teken van zwakte
Als je het besef hebt dat stress geen teken van zwakte is, maar heel normaal is, kan je hier iets mee. Maar dan moet je wel weten hoe je stressinvloeden om moet gaan. Want stress hoeft echt niet perse slecht te zijn. Het zorgt ervoor dat je lichaam in opperste staat van paraatheid wordt gebracht. Je wordt scherper, je zintuigen ga je optimaal gebruiken, je hartslag gaat iets omhoog en je spieren staan paraat om te knallen. Een ideale situatie dus om een sportwedstrijd of (zoals vroeger) een veldslag aan te gaan.
Ook bij minder ingrijpende dingen kan stress erg handig zijn. Want een kleine portie stress voor een toets, een presentatie of optreden zorgt ervoor dat je veel beter presteert. Mits de stres je niet beheerst en overgaat in angst of een black-out. Daarnaast is het van groot belang hoe lang de stressvolle periode duurt. Want een kortdurende stressreactie is geen probleem, maar een langdurende (zoals een verhuizing waar maar geen einde aan komt) breekt je helemaal op.
Het gevaar ligt dus vooral in de tijdsduur waarin je stress hebt. In het begin is dit prima te handelen, maar op een gegeven moment niet meer. Vaak komt stress dan ook om de hoek kijken als je een doel niet lijkt te kunnen halen. Daarom zullen goede trainers en coaches je altijd adviseren om realistische doelen op te stellen. Anders worden het alleen maar frustraties in plaats van positieve veranderingen. En dat levert weer meer stress op.
Je moet dus uitkijken voor een negatieve spiraal, waarbij je bij veel stress maar door blijft gaan. En dat gebeurt meestal niet bij zwakkelingen, maar juist bij passievolle en (over) verantwoordelijke mensen. Want je piept niet zo snel en zal dus blijven doorgaan om alle balletjes in de lucht te houden. En na al die afbraak, ben je niet gewoon op… Nee, je bent opgebrand! Hou dus vooral de volgende lichamelijk en geestelijke stressfactoren in de gaten, want deze kunnen je gaandeweg opbreken.
Lichamelijke stressfactoren:
1. Medische factoren
2. Inactief leven
3. Ongezonde voeding
4. Stress en afvalstoffen
Geestelijke stressfactoren:
1. Media en informatie
2. Sociale omgeving: de partner, kinderen, vrienden of de buurvrouw
3. Werk
4. Levensgebeurtenissen: zoals een verhuizing of een nieuwe baan
5. Traumatische ervaringen: bijvoorbeeld een ernstig ongeluk meemaken
6. Piekeren
7. Slapeloosheid
Een aantal van bovenstaande stressfactoren kun je niet beïnvloeden en deze zullen zich dan ook op bepaalde momenten in je leven aandienen. Maar de stress die je hiervan krijgt, kun je wel gaan hanteren. Je zult dus moeten leren omgaan met stressvolle situaties en de stress kunnen afvloeien.
Vooral wanneer iemand wordt verrast, zullen deze stressfactoren een grotere impact hebben. Een vast dagritme is dan ook erg belangrijk om je lichaam en geest een goede basis te geven. Dit zorgt voor rust en regelmaat. En met een kalme geest maak je betere beslissingen en kun je beter met stressvolle situaties omgaan.
Tip: Wil je weten hoe je er momenteel voor staat, dan is onze speciaal ontwikkelde 3-minuten gezondheidstest handig om te doen. Je krijgt ook nog eens gelijk advies.
Geef stress geen kans!
Hoeveel stress je ervaart, en hoe je hierop reageert, verschilt van persoon tot persoon. Maar de langdurende stressreactie is voor iedereen gevaarlijk. Laat een stressvolle periode dus niet te lang duren en kijk ervoor uit dat je niet in de negatieve spiraal (van maar doorgaan) blijft zitten. Merk je dat je hele leven negatiever wordt en je geleid wordt door anderen, dan is het tijd om pas op de plaats te maken en uit die spiraal te stappen.
Het ontwijken van stress gaat je ook echt niet lukken. Dus probeer het niet eens! Er is gewoon stress in onze drukke maatschappij en laat dat je gehele leven niet beïnvloeden. En vaak hebben we het effect hiervan niet eens door. Want stress was voor zwakkeren, toch? Dus eerlijk zijn naar jezelf is de eerste stap. “Het is niet erg dat je stress ervaart, maar je komt zelf op de eerste plaats”. En met een kalme geest en gezond lichaam kan je alle stressinvloeden aan.
Maar in de tussentijd is er natuurlijk wel wat met je gebeurt. Misschien ben je wel erg geprikkeld, heb je wel een burn-out opgelopen of heb je constant last van je onderrug. Dan is het tijd voor actie! Je moet de afbraak stoppen en je lichaam en geest weer sterker en energievoller krijgen. En hier is sport, voeding en leefstijl de beste remedie. Want met deze 3 factoren wordt je weer je oude zelf; al kost dat wel wat tijd en geduld.
Je afgetakelde lichaam kan je herstellen door veel te gaan wandelen. Doe dat vooral in de natuur, want dan krijgen je hersenen het sein ‘veilig’ en zal je lichaam ontspannen. Kies daarnaast een leuke sport uit, bouw op en voer al die frustraties, negatieve emoties en stress je lichaam uit. Ook de gevormde afvalstoffen (die stress met zich meebrengt) is zich gaan nestelen in het bindweefsel van je spieren, waardoor deze gaan verzuren. Sporten, een saunabezoek of massage laten deze uit het lichaam verdwijnen.
Geestelijk is er misschien ook wel een hoop met je gebeurt. Wees lief voor jezelf en richt je vooral energiegevers. Dit zijn dingen die je leuk vind om te doen, zoals met vrienden afspreken, een bad nemen, naar de kapper etc, en die je veel energie geven. Daarnaast kun je (leren) mediteren, aan Mindfulness doen of kennismaken met Oosterse geneeswijzen. Want de westerse geneeswijze richt zich vooral op symptoom bestrijden. Oosterse geneeswijze (zoals Reiki of acupunctuur) verwijdert blokkades en laat je energie weer toenemen.
Het is heel normaal, maar ook al voel je jezelf doodmoe en heb je geen zin om iets te doen; doe wel wat! Kies de moeilijke weg, want het geeft je zelfvertrouwen een gigantische bootst. En dat is iets wat je wel kan gebruiken. Ga regelmatig even relaxen en blijf niet altijd in de actie-modus staan. En merk je dat je toch veel aan het piekeren bent of ‘in je hoofd leeft’, neem dan meer tijd voor jezelf.
Om nog weerbaarder te worden en veel relaxter het jaar door te komen, kun je een aantal punten van stresshantering gebruiken. Deze punten moet je wel oefenen, maar je zult merken hoe verkeerd je bezig bent geweest in het verleden. En dat is niet erg, wel elke seconde in je leven is er de mogelijkheid om een betere versie van je zelf te worden.
Niet oordelen: probeer geen gedachten of waarnemingen te categoriseren in fout/goed/neutraal. Tegenwoordig hebben we overal een mening over; helaas zorgt dit ook voor veel negatieve emoties die we weer moeten gaan verwerken. Probeer eens ergens gewoon “niets van te vinden”. Dit zorgt voor een neutrale kijk op de wereld en een positieve houding.
Geduld: Wanneer we zaken gaan forceren gaan we fouten maken. Daarnaast creëren we onrust en nemen we geen kalme weloverwogen beslissingen meer. Geef jezelf de tijd om dingen te bereiken.
Steeds opnieuw beginnen: Bekijk zaken niet vanuit eerdere negatieve ervaringen (zoals: ‘ik kan het toch niet’), maar bekijk situaties met frisse ogen.
Vertrouwen in jezelf: ga niet in de slachtofferrol zitten en andere de schuld van problemen geven, maar neem een proactieve houding aan. Geloof in jezelf en ga oplossingsgericht te werk.
Niet streven: We kunnen nog zoveel willen, maar uiteindelijk gaat het erom wat we daadwerkelijk doen. Blijven we praten of gaan we actie ondernemen? Probeer niet te luisteren naar het twijfelende stemmetje in je hoofd, maar luister naar je gevoel en probeer een houding aan te nemen van “gewoon doen”.
Acceptatie: is tevreden zijn met de situatie; hoe moeilijk dat soms ook is. Vanuit een nieuwe beginsituatie (bijvoorbeeld een ziekte) heb je weer de mogelijkheid om te groeien. Je kunt vaak meer bereiken dan je zelf denkt.
Loslaten: wanneer we problemen kunnen loslaten, kunnen we ook de spanning hanteren. Gaan we vol van de spanning proberen in slaap te komen, dan zal dit waarschijnlijk niet lukken. Je blijft de problemen en negatieve gedachten vasthouden en zult gaan piekeren. Door problemen of omstandigheden los te laten zijn lichaam en geest kalm en zul je veel eerder in slaap vallen.
Let op: Twijfel je over je gezondheidstoestand, raadpleeg dan altijd even je huisarts. Wees niet bang om hulp te vragen.
Hou jezelf in de gaten en veel plezier met relaxen! Tot volgende week…
“Ben jij een stresskip of kan je stress hanteren? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”