Vakantie, vangnet, vaatwasser, vignet, voetbal, vuist… NEE, het magische V-woord is natuurlijk voeding! Want je kunt niet zonder en het doet veel voor je gezondheid. Maar je kunt er ook mee in de knel komen, wat voor veel mensen helaas wel bekend is. Er wordt dan ook altijd gezegd hoe belangrijk gezonde voeding is, maar niet hoe moeilijk het is om je huidige eetpatroon aan te passen. En zeker tegenwoordig moet je er bijna een voedingsspecialist in zijn.
Cola, kroketten, milkshakes, snoep, ijsjes en nog zoveel meer; overal vindt je voeding en dranken om je heen. En vaak is dit niet de voeding die ons helpt gezonder te worden of te blijven, maar juist het tegenovergestelde. Er is tegenwoordig dan ook zoveel keuze, dat het moeilijk is om door de bomen het bos te blijven zien. En dat weten de makers van deze luxe producten maar al te goed, want door slimme marketingtrucs wordt je (onbewust) verleid om toch voor hun product te kiezen.
Sta je sterk in je schoenen, en laat je jezelf niet gemakkelijk beïnvloeden, dan kun je sneller kiezen voor een gezondere variant. Maar je zult wel goed moeten zoeken, want in talloze (zogenaamde) gezonde producten zijn suikers, slechte vetten en andere stoffen toegevoegd. Probeer maar eens een etiket te ontleden; het is bijna geen doen! Er staan misleide claims op, de aantal (bijvoorbeeld calorieën) zul je moeten berekenen en de E-nummers vliegen je om je oren.
Zoals gezegd doe je met een goed voedingspatroon wonderen voor je gezondheid en je functioneren. Het is dus zeker de moeite waard om daar energie in te steken. Maar eerst moet je weten wat een goed voedingspatroon is. En ook daar zijn de meningen over verdeeld. Het lijkt wel of iedereen elkaar tegenspreekt en elk bericht over voeding op Social Media duizenden keren wordtvgedeeld. Gelukkig heb ik mezelf altijd voorgenomen om een aanpak simpel en overzichtelijk te houden. En dus ook bij het magische V-woord.
Voel je sterk met voeding
De meeste mensen die mij om voedingsadvies vragen doen dat met een bepaalde reden. Niemand wil alleen gezonder eten zonder bijbedoelingen. Zo wil een klein deel meer weten over sportvoeding, terwijl anderen zichzelf gewoon wat beter willen voelen. Maar het overgrote deel van mijn klanten wil gezonde voeding gebruiken om af te vallen. En dat is een zeer goed keuze, want niets laat je zoveel gewicht verliezen (of juist aankomen) als voeding.
Bewust met voeding omgaan is dan ook de sleutel om je doelen te bereiken. Want met de juiste voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en zelfs vetten, voel je jezelf energieker en sterker. En dat vaak de hele dag door! Het tegenovergestelde is ook goed te merken, want personen die diëten als Fruitkuur, Sonja Bakker of Dr. Atkins hebben gevolgd, zijn na verloop van tijd doodmoe. En iemand die moe is, heeft niet de energie om ergens tegen in te gaan.
Zegt het stemmetje in je hoofd dat je toch dat gebakje moet nemen, dan kun je hier geen weerstand tegen bieden. En op dat moment kan alles je gestolen worden en neem je toch dat gebakje. Met een flink schuldgevoel achteraf natuurlijk! Ben je moe en blijven de negatieve emoties groeien, dan zal het twijfelende stemmetje steeds sterker worden en zal je dus ook steeds meer gaan twijfelen. Uiteindelijk stop je met het dieet en kom je vaak meer aan dan voordat je begon.
Investeren in je voedingspatroon is dus zeker de moeite waard. Het geeft het twijfelende stemmetje minder kans en laat je gemakkelijker je doelen bereiken. En dat is waarschijnlijk wat je wilt: je goede voornemens met succes behalen. Dus voordat je met je doelen aan de slag gaat, is het aan te raden om je eerst op je voedingspatroon te richten. En blijf je hier moeite mee houden of heb je last van eetproblemen, richt je dan op je leefstijl (en doe aan stresshantering) of vraag hulp van een specialist.
Keep it simple stupid
Aan de slag gaan met je voedingspatroon kan een lange lijdensweg worden, maar het is maar net hoe je dit wilt aanpakken. Je kunt natuurlijk zelf aan de slag gaan en handmatig je voedingspatroon gaan ontleden. Je kijkt hoeveel calorieën je binnenkrijgt, welke voedingsstoffen daar in zitten en in welke verhouding. Dit doe je een week lang, waarna je jouw nieuwe weekmenu kunt gaan samenstellen volgens de normen van het Voedingscentrum.
Natuurlijk kun je ook een diëtiste of gewichtsconsulent in de arm nemen. Want die gaat samen met jou je voeding analyseren en aanpassen naar een gezondere variant. En vaak hoef je daar niet heel veel voor te laten! Het gaat meer om bewuster omgaan met je voeding en betere keuzes maken. Want van producten waar je gek van bent, is vaak ook een gezondere variant of een alternatief voor te vinden.
Ik hou van het KISS-principe en daarmee kun je heel goed zelf aan de slag. Want je hoeft niet altijd de moeilijke weg te kiezen en het Keep it simple stupid principe (hou het simpel) kan je daarbij helpen. Er zijn dan ook vele handige manieren om met je voeding bezig te zijn. Niet alleen zijn er talloze apps en tools op internet te vinden, maar dan moet je wel weten of deze van een betrouwbare bron zijn.
Je kunt ook handige winstpakkers en een simpele aanpak (de 80/20 regel) gebruiken, waar je meer over leest in het Kennisplatform van de Sportbibliotheek. Maar echte aanrades zijn ook zeker de tools van het Voedingscentrum. Zo kun je de Eetwissel gebruiken om met kleine stapjes je voedingspatroon aan te passen. Zelf gebruik ik regelmatig De Eetmeter, want via deze tool (app) kan je jouw voedingspatroon gemakkelijk analyseren en krijg je verbeteringen om deze aan te passen. Beide vormen zijn dus zeker een aanrader en de moeite waard om even naar te kijken.
Maar alles begint met het bijhouden van een Voedingsdagboek. Een week lang schrijf je op wat je eet en drinkt en laat deze door een voedingsspecialist of online tool analyseren. Met de resultaten weet je hoe je er momenteel voor staat, waarna je het voedingspatroon langzamerhand kunt aanpassen. Je hoeft dus niet opeens volledig anders te eten, want dat hou je toch niet vol. Je gaat zo je voedingspatroon persoonlijk houden, maar wel wat gezonder.
Veel succes met je voeding! Tot volgende week.
“Hoe ga jij om met voeding en laat jij je regelmatig foppen door misleidende claims? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”