Ik ben een loser! Wat ik doe is toch nooit goed! Ik krijg vast op mijn sodemieter! En dat kan ik toch niet! Het zijn allemaal zinnetjes die bij menig persoon in zijn of haar hoofd rondspoken. En dat niet af en toe, maar vele keren per dag. Maar bij die zinnetjes horen ook bepaalde gevoelens en dat zijn meestal niet de meest prettige. Je gedachten kunnen je dan ook helemaal gek maken! Luister jij dan ook naar deze zinnetjes of juist naar je gevoel?
Wat doe jij bij problemen? Volg je gedachten of luister je naar je gevoel? Dit laatste is moeilijk aangezien dit het minst voelbaar is. Want je gedachten merk je snel op en je kan er ook gelijk naar handelen. Je innerlijke stemmetje zegt dan ook vaak wat je moet doen en de meeste mensen volgen dat braaf op. We nemen dan ook aan dat onze gedachten juist zijn, maar klopt dit wel?
Als je veel aan het piekeren bent en je gedachten razen maar door, wat vertellen je gedachten je dan? Meestal niet veel! Want wanneer in je de piekertrein zit, heb je niet één maar juist duizenden gedachten. En hoe pik je daar de juiste dan uit? Hoe kies je de juiste optie als het overzicht volledig verdwenen is?
Gedachten zijn geen feiten!
Er wordt wel eens gezegd: “Je gevoel heeft altijd gelijk, dus volg je gevoel!” Voor mij is dit zeker het geval. Zo heb ik wel geleerd dat je gedachten je vaak voor de gek houden, zeker wanneer je hoofd vol zit. En elke gedachte is vaak gekoppeld aan een bepaald gevoel. Denk je slecht over jezelf, dan voel je meestal ook slecht. En ben jij dan minder dan een ander? Positiever kan denken, kan dan ook een belangrijk middel zijn om jezelf beter te gaan voelen.
Eén van de belangrijkste punten voor stresshantering is de regel “gedachten zijn geen feiten”. En dat is best een lekkere manier om stressvrijer te worden! Want wanneer je in de file staat en hierdoor te laat op je werk komt, denk je misschien dat je baas erg boos wordt. De stress begint zich steeds meer op te bouwen en je hoofd knalt bijna uit elkaar. Door deze stressvolle gedachte, en het gebrek aan controle, gaat je lichaam signalen afgeven.
Een stressvolle gedachte kan veel met een mens doen. Sommige mensen beginnen dan ook te hyperventileren of krijgen een paniekaanval; een zeer enge ervaring! Bij zo’n aanval kun je eigenlijk weinig anders doen dan accepteren dat ie komt, de lichamelijke sensaties (zoals tintelingen) voelen en hier verder niets mee doen. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling, maar zeker niet op je gedachten. Je zult merken dat je langzaam weer rustig wordt.
Gebruik jij je 6e zintuig?
Je gedachten niet geloven en je richten op je gevoel, kan ervoor zorgen dat je weer helemaal rustig wordt. En vanuit een rustig gevoel kun je veel gemakkelijker een weloverwogen keuze maken. Je gevoel kun je ook omschrijven als je intuïtie, wat ook wel het 6e zintuig genoemd. Je overige 5 zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen en proeven) zoals Aristoles die 300 jaar voor chr. beschreef doen hetzelfde. Je verwerkt prikkels uit je omgeving en kan hier passend op reageren.
De reactie die je geeft op de prikkels is wel verschillend. Negatieve gedachten, geven negatieve emoties en daarmee vaak ook negatief gedrag. Het begint dus bij een negatieve gedachte. En met een overvol hoofd en oude gedragspatronen, ga je die gedachten dan ook als feiten zien. Maar zou je hoofd stil zijn, wat zou je gevoel of je intuïtie dan zeggen? Vaak is dat veel minder negatief dan het stemmetje in je hoofd.
Wanneer je nadenkt over een probleem, kan je heftig gaan piekeren en proberen een oplossing hiervoor te vinden. Maar hoe hard je ook je best doet om tot een antwoord te komen, het lukt gewoon niet. Laat je het even rusten, dan komt het antwoord vanzelf bovendrijven. Je intuïtie gaat aan de slag en is pas effectief als je zelf wat rustiger bent. En dat kan vrij snel gaan, maar ook dagen erna plaatsvinden. Opeens zie je het licht!
Omdat ik het de afgelopen weken wel uit wilde schreeuwen, ga ik de komende weken extra naar mijn gevoel luisteren. Want met al die wirwar in mijn hoofd, heb ik toch niets aan dat stemmetje. Ik ga extra rust nemen, doe wat aan stresshantering en volg wat mijn intuïtie me zegt. Want ik heb wel geleerd dat mijn onbewuste het allemaal het beste weet. Over enkele weken laat ik in een nieuwe blog weten hoe het me is vergaan en wat ‘het luisteren naar me gevoel’ heeft opgeleverd.
Volgende week een nieuwe blog (we zijn op de goede weg) … Tot dan!
“Luister jij naar je gevoel of je verstand? Of naar allebei? Laat het weten in de reacties! En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”