Sluit je ogen eens en denk aan je grootste angst. Wat zie je voor je? Een clown, een opstijgend vliegtuig, jezelf op een grote hoogte, al rijdend door een tunnel of misschien heb je wel angst voor water? Iedereen heeft bepaalde angsten, daar ontkom je gewoon niet aan. En de ernst ervan kan je leven in bepaalde mate in de war schoppen. Het houdt je misschien wel tegen om dingen aan te gaan, die je zo ontzettend graag wil doen. Dus waar krijg jij klotsende okseltjes van?
Al denkend aan je angst, gebeuren er een aantal dingen. Zo hoort bij een bepaalde gedachte vaak ook een bepaalde emotie. En dat heeft vaak weer invloed op je (onbewuste) gedrag. Want wanneer je aan je angsten denkt, gaat je hartslag flink omhoog, je krijgt een brok in je keel of je maag draait om. Je wordt onrustig en klaar gemaakt voor de meest natuurlijke reactie die we kennen: de vecht of vlucht reactie.
De vecht of vlucht reactie werd vroeger gebruikt bij gevaarlijke situaties. Want als er opeens een groot eng roofdier voor je stond, waren er 2 mogelijkheden. Je bevriest en rent daarna heel hard weg. Of je pakt je wapen en probeert de strijd aan te gaan. Alhoewel veel mensen denken dat je dit gedrag gemakkelijk kunt beïnvloeden, zit dit oerinstinct diep in het lichaam genesteld en wordt het ook wel het ‘reptielenbrein’ genoemde. En steeds meer reclamebureau’s weten dat wanneer ze dit brein triggeren, mensen hier (onbewust) geen invloed op hebben. En waarschijnlijk ook geen weet van hebben.
Het is per mens verschillend hoe je op deze reactie reageert. Natuurlijk zullen veel mensen kiezen voor het vluchten en dat is heel logisch. Want het is doodeng om met je angst de strijd aan te gaan. Maar met struisvogelgedrag zul je nooit je angst bestrijden en ervan af komen. Je zult nooit kunnen genieten van je droomreizen, zwemmen met je kleinkinderen of die parachute sprong die nog onderaan je bucketlist staat.
Hoe groot is de kans dat je angst uitkomt?
Welke angst je ook hebt, je kunt deze altijd aangaan. Natuurlijk zijn sommige angsten (bijvoorbeeld het verlies van een dierbare) altijd aanwezig en je kunt niets anders dan deze proberen los te laten. Maar veel van onze angsten zijn het product van ervaringen in het verleden en het falen van ons brein. Want als je logisch over je angst nadenkt, is deze dan reëel? Wordt je echt vermoord door een clown? Stort die tunnel echt in? En val je echt te pletter als je op grote hoogte stevig verankerd staat?
Hoe groot is de kans dat je angst daadwerkelijk uitkomt? Waarschijnlijk verwaarloosbaar en dus iets wat echt niet gaat gebeuren. Maar dat wil niet zeggen dat die angst je leven niet kan beheersen! Dat je die angst hebt, kun je dus maar beter accepteren. Want ontkennen is ook niet echt een optie. Maar of je het jouw leven laat beheersen, is volledig aan jou. Want je kunt niets doen of de strijd aangaan. En ikzelf kies zeker voor het laatste.
Een grote angst van mij is/was rijangst! Alhoewel ik in het verleden zonder problemen mijn rijbewijs hebt gehaald, is mijn angst om auto te rijden steeds groter geworden. Eerdere ervaringen met kapotte auto’s, gecombineerd met het feit dat ik rijden niet leuk vindt en net zo goed het openbaar vervoer kan pakken, hebben geresulteerd in een steeds groter wordende angst. Ik hoef maar aan de snelweg of een drukke parkeerplaats te denken en mijn maag draait zich om.
Na jaren van uitstel, ben ik de strijd aangegaan met deze angst. Want toen de noodzaak om wel te kunnen rijden zich aandiende, wilde ik het niet langer uitstellen. Ik moest dus mijn angst aangaan en een nieuw doel was geboren. En alhoewel ik niet hou niet van het woord ‘moeten’, moest van mezelf wel elke avond gaan oefenen. De focus op dit doel was zo groot, dat ik twijfel geen angst gaf. En dus stapte ik elke keer maar weer met klotsende okseltjes de auto in.
Ook jij kan van je angst verlost worden
Angst brengt je in opperste staat van paraatheid. Je lichaam gaat grote hoeveelheden adrenaline produceren, je zintuigen worden scherpen en je spieren staan gereed om in actie te komen. En je hoeft alleen al aan die angst te denken en je lichaam zet dit allemaal in gang. Maar zoals je in de blog Ik ben een loser hebt kunnen lezen, kun je naar je gevoel of naar je verstand luisteren. En als je weet hoe dit werk, kun je beide beïnvloeden en je angst aan gaan pakken.
Het stemmetje in je hoofd spreekt niet altijd de waarheid en kan erg vervelend zijn. Laat je dus niet vertellen dat je iets niet kan, want ‘Practice makes perfect’. Door je angst aan te gaan (hoe klein je ook begint) en vooral door het creëren van succesbelevingen groeit het vertrouwen in jezelf of in de situatie. Want sta je 1000 keer op een berg, dan ga je de hoogte normaal vinden. Kies dan wel steeds een andere berg uit, zodat je steeds nieuwe uitdagingen aangaat en het vertrouwen in een goede afloop groeit.
Ikzelf ben voor mijn rijangst in training gegaan. Tenminste zo noem ik het. Ik bekeek filmpjes van rijdende mensen, stelde een stappenplan op voor onderdelen als inparkeren en las zelfs de gebruiksaanwijzing van mijn auto. En zo begon ik met kleine stukjes rijden, waarbij ik het gevoel had dat iedereen me op aan het jagen was (lees vecht-of-vlucht reactie). Met een bonkend hart ging ik steeds weer een oprit op en af en begon ik steeds grotere afstanden te rijden. Gaandeweg klotste mijn oksels minder, was ik niet meer gejaagd en veel rustiger. Het vertrouwen in mijn rijkunst begon steeds groter te worden.
Ook jij kan je angst aanpakken! Je moet alleen wel de strijd willen aangaan en zoeken naar de methode die het beste bij je past. Je zult moeten accepteren dat je nu eenmaal die angst hebt, waarbij het belangrijk is om veel succesbelevingen te creëren. Je maakt het dus steeds een stukje moeilijker voor jezelf, waardoor je zelfvertrouwen groeit. En luister vooral niet naar het stemmetje in je hoofd als die je probeert wijs te maken dat je het niet kunt. Gedachten zijn geen feiten!
Kom je er niet uit of is de stress te groot, probeer dan eens te werken aan Stresshantering. Want als je beter met stress kunt omgaan (bijvoorbeeld door te mediteren), geef je de effecten van je angst ook minder kans. En wees ook niet bang om hulp te vragen, want soms is het gewoon teveel om alleen aan te pakken. Hierbij kun je denken aan een psycholoog, een alternatieve geneeswijze, virtual reality mogelijkheden of een stimulerende partner. Maar ga in ieder geval vol vertrouwen in jezelf en met een proactieve houding aan de slag.
Succes met het aangaan van je angsten! Tot volgende week!
“Laat jij je angsten je leven overheersen of ga je deze aanpakken? Of is het je al gelukt? Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”