Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Mediteren moet je leren

29 juli 2019
Mediteren moet je leren

Zie jij jezelf al zitten op een hoge berg met alleen een prachtig uitzicht voor je? Er is zoveel rust dat alle gedachtes en spanning zo uit jezelf verdwijnen… Je voelt jezelf helemaal zorgeloos, volledig verlicht en krijgt weer zin in het leven. Maar dan niet het leven wat je momenteel gewend bent, maar een leven dat volledig van jou is! Een leven waarin je de versie van jezelf kunt worden die je het liefste bent. Klinkt best goed toch? Mediteren kan ook jou daarbij helpen!

Menig persoon zit met zichzelf in de knoop, wat hen tegenhoudt om een leuker leven te leiden. Want er is zo weinig tijd, er zijn nog zoveel dingen die moeten gebeuren en de mening van anderen is zo belangrijk. Het gevolg is dat je leven geleid wordt door iedereen behalve jezelf. De dagen vliegen voorbij en er verandert weinig aan je leven. En dat is toch niet wat je wilt? Want inmiddels weet je dat stilstaan achteruit gaan betekent. Er vast veel meer wat je nog wilt bereiken en meditatie kan daar een heel handig middel voor zijn.

Mediteren heeft mij veel goeds gedaan en er niet alleen voor gezorgd dat ik veel relaxter door het leven ga. Ook de doelen die ik wil bereiken gaan me (in een kalme en gefocuste toestand) veel gemakkelijker af.  Vaak wordt me dan ook door anderen gevraagd hoe ze het mediteren kunnen leren. En alhoewel ik alleen de verschillende oefeningen kan aanbieden, is het vooral belangrijk dat je er serieus tegenover staat en een betere versie van jezelf wilt worden.

Dus als jij jezelf ook veel beter wilt gaan voelen, ligt er een nog volledig onbekende wereld voor je open! Alleen moet je er wel wat voor doen. Gelukkig kun je mediteren leren; al vraagt het wel om regelmatige oefening. Een keertje mediteren is misschien wel goed om wat rustiger te worden, maar het heeft weinig zin als je er echt iets mee wilt bereiken. Je zult dus serieus aan de slag moeten, maar het lijkt moeilijker dan het daadwerkelijk is.

Oude gedragspatronen doorbreken

Met meditatie en focus wordt je een betere versie van jezelf

Bij mediteren draait het vaak om focus. Want met de juiste focus laat je jezelf niet afleiden door stressinvloeden, het twijfelende stemmetje in je hoofd of de mening van anderen. Natuurlijk kan er altijd een negatieve reactie komen of laat je innerlijke stem je twijfelen, maar je reageert hier gewoon niet meer op. Dit niet meer reageren betekent loslaten. Je merkt dat er een gedachte of gevoel is en laat dat weer zo goed mogelijk los.

Het bovenstaande klinkt simpel, maar dat is het niet. Vaak draait je reactie op hetgeen je in je leven hebt meegekregen en vanuit dit referentiekader zie jij de wereld.  Hierdoor kan iedereen op een andere manier op een probleem reageren. Zo vindt er bij een bepaalde gedachte een klik in je hersenen plaats, waarna er een bekend bandje begint te spelen. Je hebt jezelf in het verleden dus aangeleerd met welk gedrag je gaat reageren op het desbetreffende probleem. Dit automatisch bandje worden ook wel ‘oude gedragspatronen‘ genoemd en kunnen erg hardnekkig zijn,

Met meditatie en de juiste focus kun je die oude gedragspatronen doorbreken. Maar hou er wel rekening mee dat je lichaam en geest gaan protesteren. Zo moet je tijdens het mediteren ‘helemaal niets doen’ en waarschijnlijk komt binnen enkele minuten de gedachten op: ‘het duurt wel lang‘ of ‘ben ik al klaar‘. En hoe je op deze gedachten reageert, is dus volledig aan jou. Maar het is aan te raden om deze gedachten op te merken en er niets mee te doen. Ze verdwijnen vanzelf weer en worden steeds minder hardnekkig.

Er niets mee doen klinkt ook vreemd. Want we zijn zo gewend om bij een piepje op de telefoon gelijk te gaan kijken. Daarbij kun je bij veel dingen gelijk actie ondernemen. Moet je nog boodschappen doen, dan sta je binnen 15 minuten in de supermarkt. Verveel je jezelf, dan kijk je binnen een minuut een leuke film. Maar tijdens het mediteren ga je juist niets met zo’n gedachte doen. Je merkt de gedachte op en laat deze weer gaan. En tijdens een meditatiesessie kan dit wel tientallen keren gebeuren!

Stress en stressinvloeden hanteren

Mediteren is helemaal niets doen!

Maar niets doen zijn we helemaal niet meer gewend...

Doen aan meditatie betekent niet dat je in slaap moet vallen. Al zal dat echt wel een keer gebeuren en zal je waarschijnlijk heerlijk slapen. Probeer dus wel wakker te blijven en kies het liefst een vast tijdstip dat je wilt gaan mediteren. Zoek een rustgevende plek op zodat je zo min mogelijk wordt afgeleid. Nu hoef je alleen maar comfortabel te gaan zitten of te liggen en kan de oefening beginnen.

 

Je gaat dus niets doen en observeren wat er allemaal met je lichaam en geest gebeurt. Misschien wil je op je ademhaling gaat letten en probeer je 4 tellen in te ademen richting je buik. Je ademt dan langer uit (bijvoorbeeld 6 tellen) om je relaxatie-respons aan te zetten. Dat wil zeggen dat je hersenen het seintje krijgen om rustiger te worden en het tijd is om te ontspannen. Maar komt er weer een dwingende gedachte (ik moet dat nog allemaal doen), dan is het relaxatie-effect weer verdwenen. En dat is juist de bedoeling van meditatie: steeds weer terugschakelen naar een relaxte gefocuste toestand.

 

Of er nu een gedachte in je opkomt of je lichaam begint te protesteren (door bijvoorbeeld een verhoogde hartslag of hoesten), je merkt deze signalen simpelweg op. En je doet er helemaal niets mee! Je schakelt weer terug naar het voelen of tellen van je ademhaling, het staren naar een kaars of het luisteren naar rustgevende muziek. En waarschijnlijk moet je dat terugschakelen de eerste meditatie-sessies wel 100x doen, maar dit zal uiteindelijk steeds gemakkelijk gaan.

 

Tijdens het mediteren kunnen veel twijfels in je opkomen. “doe ik het wel goed?” “Ik voel niets”, “ik ben meer aan het denken dan anders” en “het werkt bij mij vast niet”. Met deze twijfelende gedachtes hoef je dus ook niets te doen. Want misschien merk je tijdens het mediteren niets, maar het effect van een meditatie werkt vaak nog uren door. En gaandeweg merk je dat je rustiger bent en positiever naar het leven kijkt.

 

Mediteren is dus lastig, maar kan iedereen leren. Hiervoor zul je wel meerdere keren per week moeten oefenen en kun je de tijdsduur steeds verder opbouwen. Je begint met dagelijks 10 minuten mediteren en breidt dit uit naar 20 tot 30 minuten per dag. Dit lijkt misschien veel, maar waarschijnlijk wil je dit steeds langer doen vanwege het heerlijke effect. Daarnaast ga je steeds meer bij jezelf ontdekken en weet je steeds beter wat jouw ideale meditatie-sessie is.

Tijdens het mediteren kan er wel een heleboel met je gebeuren. Ik krijg bijvoorbeeld veel spiersamentrekkingen, waardoor de spanning uit mijn spieren wordt getrild. Al denkend kan ik mijn spanningshoofdpijn laten verdwijnen of elke afzonderlijke wervel in mijn rug laten ontspannen. Merk je dat je veel stress heb of een brok in je keel, dan zal de aandacht hier tijdens het mediteren naar toe getrokken worden. Dit kan eng zijn, maar het is wel een manier om spanningen los te laten. Misselijk worden of hoesten kan dan een effect zijn om die spanning af te voeren.

Alhoewel er nog zoveel over de effecten van meditatie te vertellen is, doen we dat in verder een andere blog. Maar probeer tijdens het oefenen eens gebruik te maken van ‘Affirmaties‘. Door in een kalme en gefocuste toestand steeds een zin te blijven herhalen (bijvoorbeeld: ‘ik ben net zoveel waard als anderen’), gaat deze gedachte in je onderbewuste zitten. En dat is zeer belangrijk wanneer je meer zelfvertrouwen wilt krijgen, je angsten wilt aangaan of een doel wilt gaan behalen.

Met mediteren moet je gewoon beginnen. Dus veel succes met deze inleiding. Je hoort volgende week weer van mij!

Ondertekening Michael

“Mediteer jij dagelijks of wil je hiermee beginnen? En wat is de reden hiervoor? Laat het me weten in de reacties. Ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”