Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Slaap jij lekker?

4 maart 2019
Slaap jij lekker?

Slapeloosheid, slecht slapen of lijden aan andere slaapproblemen… Ohh wat zou het lekker zijn om eens goed te slapen. Of om eens een keer niet zo moe op te staan. Energiek de dag door, hoe zou dat zijn? Iedereen weet wel dat slapen goed is voor de gezondheid en dat een goede nachtrust wonderen doet voor je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Maar keer op keer lekker slapen, hoe krijg je dat in godsnaam voor elkaar?

Hoge functionarissen en presidenten hebben maar enkele uren slaap nodig en kunnen met 4 uur al op hoog niveau functioneren. Maar de meeste hebben toch zo’n 7 á 8 uur slaap nodig, wat natuurlijk wel per mens kan verschillen. Krijgen we die slaap niet, dan putten we ons lichaam uit en krijgen we steeds meer klachten. En dat is helaas nog niet het enige! Want weinig slaap kan resulteren in extra spanning, een prikkelbaarder karakter, moeilijker omgaan met emoties en zelfs  hallucineren.

Gelukkig kan ons lichaam zich op een geweldige manier aanpassen en weer opladen. Maar dan zul je wel de invloeden moeten aanpakken die je uit je slaap houden. Want anders is het onbegonnen werk. Het is dus belangrijk om de oorzaak van je slechte slaap te ontdekken. Houdt het regelmatig checken van je social media berichten je uit je slaap of je snurkende partner? Of pieker je veel en sta je s’ochtends doodmoe op? En die vervelende restless (onrustige) benen, heb je die weleens?

Ik een ochtendmens?

Wat fluiten die vogels 's morgens hard!

Ik weet mijn hele leven al dat ik totaal geen ochtendmens ben. Niet dat ik heel chagrijnig opsta, maar in mijn hoofd kan ik dingen nog weleens vervloeken. De douche is te koud, de koffie smaakt anders en de vogels fluiten te luid. Na een uurtje verdwijnen deze vervloekingen weer en ben ik weer de positieve aanpakker zoals de meeste mensen mij kennen.

Slapen was vroeger voor mij dan ook altijd een probleem. Was ik niet aan het stuiteren over iets leuks dat me was overkomen, dan was ik wel aan het piekeren over problemen die ik op dat moment niet kon oplossen. Mijn hartslag ging als een razende tekeer en de adrenaline baande zich een weg door mijn lichaam. Na enkele uren viel ik rusteloos in slaap en werd doodmoe wakker. En dan moest mijn dag nog beginnen!

Nu ik geleerd heb hoe ik mezelf kan ontspannen, dingen kan loslaten en niet meer pieker, val ik heerlijk in slaap. En ook al hoor je regelmatig dat je mobieltje checken slecht is, je geen tv mag kijken en je slaapkamer zo donker mogelijk moet houden; dat is me nog nooit gelukt! Maar dat wil niet zeggen dat ik nu niet lekker slaap.

Slapen en ontspannen bevordert de gezondheid

Slapen is geweldig voor je gezondheid

Dus probeer ervoor te zorgen dat je goed slaapt

Goed slapen doet wonderen voor je gezondheid. Het loont dus zeker om uit te vinden waar jouw slaapproblemen vandaan komen. Want met een goede nachtrust komt de stof Melatonine vrij en zeker wanneer het donker is wordt deze geproduceerd. Melatonine zorgt er dan ook voor dat we slaperig worden, dat lichaam en geest herstellen en het immuunsysteem wordt bevorderd.

Slapen doet dus wonderen voor je gezondheid en zeker wanneer je merkt dat je jezelf slechter begint te voelen. Want bij veel stress of wanneer je ziek bent, is goed slapen belangrijk om weer op kracht te komen. Daarnaast reguleren belangrijke processen in je lichaam zich weer door de rust en ontspanning die we krijgen. Hou jezelf en je gesteldheid dus regelmatig in de gaten of doe eens onze 3-minuten gezondheidstest. En kom je er niet uit, vraag dan iemand om hulp.

Wil jij ook goed kunnen slapen, kies dan een methode die goed bij je past. En misschien heb je wel iets aan de volgende tips:

 

Rust, reinheid en regelmatig. Probeer elke dag op tijd naar bed te gaan.

Blauwe licht van schermen vermindert de aanmaak van Melatonine. Kijk dus niet meer op je telefoon of naar de tv.

Neem geen cafeïne of andere stimulerende drankjes meer voor het slapen gaan.

Ben je veel moe, neem dan overdag eens een powernap van 20 minuutjes.

Zorg dat je in een donkere kamer slaapt of doe een oog masker op

Neem de tijd om te mediteren of doe aan een andere vorm van stresshantering.

Laat je door je partner masseren of plaats warme stenen op je rug (hotstone).

Heb seks voor het slapen, want dat is een goede manier om in slaap te vallen.

Een snurkende partner? Dan ligt het probleem dus niet bij jou.

Slaap lekker dus! Tot volgende week!

Ondertekening Michael

“Hoe kom jij de nacht door en wat doe je om lekker in slaap te vallen? Laat het weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”