Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Stilstaan is achteruit gaan

17 juni 2019
Stilstaan is achteruit gaan

Denk eens aan een klein boompje… Die staat stevig met zijn wortels in de grond en is in staat tot grootse dingen. Het staat daar maar, neemt alleen maar water op en groeit zo uit tot een prachtige boom. Het hoeft helemaal niets te doen en gaat toch vooruit met de jaren. Maar heel simpel gezegd: jij bent geen boom! Om te groeien heb je toch echt meer dan alleen maar aarde en water nodig.

In de zakenwereld wordt vaak gezegd dat ‘stilstaan achteruitgang betekent’. Bedrijven moeten innoveren om te kunnen blijven groeien. Want zonder groei is het winstoogmerk ver te zoeken en kunnen veel bedrijven de concurrentie niet voor blijven. Steeds stappen vooruit (en dus niet achteruit) nemen is dus noodzakelijk voor het voortbestaan. En alhoewel het boompje geen goede vergelijking was met de mens, is ‘iets doen om te groeien’ wel vergelijkbaar.

Het menselijk lichaam is eigenlijk een geweldige machine. Want investeer je hierin, dan is deze tot grootste dingen in staat. Spieren kunnen groeien, organen kunnen beter functioneren en je voelt jezelf geweldig! Maar verwaarloos je het lichaam, dan gebeurt het tegenovergestelde: Gewrichten en spieren gaan pijn doen, je organen doen minder hard hun best en je voelt jezelf futloos en soms zelf depressief. Investeren in de groei van je lichaam is dus echt een aanrader.

Wij mensen zijn dan ook gemaakt om te bewegen. Vroeger moesten we op jacht om eten te scoren, oorlogen voeren en nieuwe plekken met voldoende water vinden. Deed je dat niet, dan had je geen toekomst en kwam het einde snel in zicht. Maar tegenwoordig ligt dat wel anders… Veel mensen hebben een zittend bestaan, overal kunnen we heel makkelijk slecht voeding halen en waarom bewegen als de bank zo lekker ligt. We hoeven toch niet vooruit te gaan?

Doelen bereiken brengt je vooruit in het leven

En welke doelen dat zijn kan voor iedereen anders zijn.

Veel mensen willen dat wel, vooruit gaan. En met een betere versie van jezelf is dan ook niets mis. Ze willen zich niet meer futloos voelen, maar er juist zo veel mogelijk op uit te trekken. Ze willen met meer zelfvertrouwen door het leven gaan of wat kilootjes afvallen. Of misschien willen ze hun kennis wel verrijken, zodat ze meer succes op werk- en privégebied kunnen bereiken. Al deze mensen hebben misschien verschillende wensen, maar allemaal willen ze vooruit in het leven.

Natuurlijk zijn er ook anderen die het allemaal wel best vinden. Maar jij bent dat waarschijnlijk niet, anders zou je nooit deze blog over sport, voeding en leefstijl lezen. Voor sommige mensen is het gewoon genoeg. Ze zijn tevreden en hoeven niet per se vooruit. Maar ook zij moeten waken voor achteruit gaan. Want door stilzitten en doelloos door het leven gaan brengen ze hun lichamelijke en geestelijke gesteldheid in gevaar. Er zijn immers geen uitdagingen voor hen.

Voor degene die wel vooruit willen, is het vooral belangrijk om doelen te gaan bereiken. Want zo kom je elke keer een stapje verder en blijf jezelf ontwikkelen. En doelen bereiken en mensen een stapje verder brengen kan ik heel goed. Maar om eerlijk te zijn heb ik wel moeite met mensen die doelloos door het leven gaan. Vaak zijn dit geen denkers en geen doeners, maar echte praters. Alles gaat perfect bij hen en ze hoeven dus niet meer vooruit te gaan in het leven.

Maar niemand is perfect en om een betere versie van jezelf te worden zul je dus iets moeten doen. Je zult allereerst eerlijk naar jezelf moeten zijn. Want er zijn altijd dingen die beter kunnen en wat houdt je dan ook tegen om deze aanpakken? En waarom lukt het voorheen niet? Is dat je eigen schuld of die van anderen? Kies jij altijd de makkelijk weg of wil je meer uitdaging? Genoeg stof dus om over na te denken.

Welke doelen heb je bereikt?

Ga jij ook knallen om een betere versie van jezelf te worden?

Maar heb geduld, wees positief en blijf proberen...

Niet stilstaan dus, maar vooruit gaan. Het is zeker een aanrader! Want ben jij die vervelende rugklachten of die constante spanningshoofdpijn niet helemaal zat? Zit overgewicht je in de weg, maar is het er nog niet van gekomen om dit aan te pakken? En hoe zit het met die goedbedoelde hardloopmomenten, waar je door anderen geen tijd voor hebt gehad? Geef je andere mensen of omstandigheden de schuld, dan zul je blijven stilstaan. Want er is altijd wel wat!

Knallen dus met die doelen! Wees geen slachtoffer van eerdere mislukkingen, want je bent hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Ook al lijkt alles niet helemaal te gaan zoals je misschien zou willen, blijf je problemen en wensen wel aanpakken. Lukt je aanpak niet, dan is dat helemaal niet raar. Er gebeurt nogal wat in je leven en dat kan je plan van aanpak flink in de war schoppen. Maar laat je niet ontmoedigen en blijf zoeken naar andere oplossingen.

Hoe meer je leert van eerdere ervaringen en mislukkingen, des te meer bagage heb je om nieuwe oplossingen uit te proberen. Maar dit haalt je waarschijnlijk wel uit je comfortzone en dat kan best eng zijn. Maar laat angst je niet weerhouden, want je gaat succesbelevingen creëren. En lukt uiteindelijk de derde of vierde oplossing wel, dan vier je dat succes en zal je zelfvertrouwen groeien.

Stap voor stap zal je zelfvertrouwen met deze succesbelevingen groeien. Maar dat vraagt wel om een proactieve houding. Wees geen prater en ga zeker niet levelen (anderen mensen naar beneden halen om er zelf beter uit te komen). Denk niet in problemen, want dan sta je stil. Als problemen je weerhouden om vooruit te gaan, denk dan vooral in oplossingen. Want problemen zijn er al genoeg.

Blijf je levenlang leren en doelen bereiken om vooruit te kunnen gaan. Want iemand die niet meer wil leren (van anderen), zal stil blijven staan. En stilstaan is achteruitgang! Niemand is perfect, er valt dus altijd iets te leren of te verbeteren. En kies bij het maken van keuzes vooral niet altijd de makkelijkste weg. De moeilijke is vaak veel interessanter en levert je veel meer vooruitgang op. Al is het alleen al in meer levenservaring.

Ook al lijkt het soms moeilijk, ook jij kunt vooruit gaan en een betere versie van jezelf worden. Tot volgende week!

Ondertekening Michael

“Sta jij stil of is dat helemaal niets voor jou? En wat zou je dan allemaal willen bereiken om een betere versie van jezelf te worden?  Laat het me weten in de reacties. En ken je iemand die misschien ook baat heeft bij deze handige tips, deel je dan dit bericht?”