Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Sportdoelen bereiken

Power swimming / Speciaal programma

Sportdoelen bereiken

Want met de juiste focus, ben je veel effectiever bezig...
sportdoelen opstellen

Met Power Swimming ga je alles uit je zwemtrainingen halen. Maar dan moet je wel systematisch te werk gaan en weten wat je doet. Om goede resultaten te behalen (en te behouden) zijn het opstellen van goede doelen zeer belangrijk. Zeker wanneer je deze vooraf bepaald, en de momenten van je zwemtrainingen alvast instelt, zul je merken dat het zwemmen veel gemakkelijk gaat. En daarnaast ook veel effectiever is! Want je zwemt toch ook niet zomaar? Nee, je zwemt omdat je waarschijnlijk een doel wilt gaan behalen…

Doelen zijn dus ontzettend belangrijk voor de motivatie en de resultaten. Helaas zorgen dezelfde doelen ook geregeld voor veel frustratie en negatieve gevoelens. Vaak is men te druk met andere dingen geweest, waardoor er weer een doel niet is gehaald. En zo komt er weer een moment waarbij mensen vaak na enkele maanden alweer stoppen. Men is namelijk geneigd om zichzelf, het eigen lichaam en de persoonlijke situatie niet mee te nemen bij het kiezen van de doelen. Er wordt dan ook vaak gekozen voor doelen die niet te halen zijn, zoals in 2 maanden tijd een wasbordje te krijgen, zeer snel afvallen door elke dag te zwemmen of binnen een half jaar zo gespierd te zijn als een bodybuilder.

Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat het aanleren van een nieuw sportief leven ook aardig wat tijd en energie kost. Zeker wanneer je veel resultaat wilt hebben, zoals bij Power Swimming het geval is. Wanneer iemand zichzelf dan tegenkomt tijdens een stressvolle persoonlijke situatie, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing of nieuw werk, is het meestal niet meer mogelijk om het zwemmen te blijven volhouden. De gestelde doelen zijn dus niet behaald en er is weer een poging mislukt.

Gelukkig kun je dit ook omdraaien en ervoor zorgen dat je doelen wel haalbaar zijn; Met als gevolg dat Power Swimming juist betere resultaten, meer energie en plezier oplevert. Hiervoor gebruiken we dan ook verschillende doelen, het opstellen via de SMART methode, handige factoren om ze te bereiken en natuurlijk het Keep it simple principe. Want met dit laatste maken we onze doelen persoonlijk, positief en vooral haalbaar .

 

De module Sportdoelen bereiken bestaat uit:

Kies eerst je lange termijn doelen

Als deze waarde voor je hebben, blijft je gemotiveerd...

Bij Power Swimming willen we alles uit onze zwemtrainingen halen en gaan we voor snel resultaat. Alhoewel dit afhankelijk is van je eigen inspanningen, zul je wel slim te werk moeten gaan. Want niet alleen het aantal keer zwemmen per week (de frequentie) is belangrijk, maar ook de juiste focus. Zonder dat laatste raak je verloren en train je zonder duidelijk doel. En dat gaat je op den duur opbreken. Want je weet niet waarvoor je het Power Swimming nu allemaal doet.

Allereerst zul je dus over de lange termijn moeten nadenken. Want waarom ga je aan Power Swimming doen? Is dat om een betere conditie te krijgen of bredere schouders? Dit zijn neven effecten waar je van gaat profiteren. Maar het is te vaag omschreven en niet genoeg om je op lange termijn gemotiveerd te houden. Kies dus vooral een doel dat persoonlijk en belangrijk voor je is.

Belangrijk is wel dat je jezelf hiervoor de tijd geeft en een jaar is een mooie periode voor een lange termijn doel. Want wil je in kortere tijd hetzelfde resultaat, houdt dan rekening met veel teleurstellingen, negatieve emoties en in de meeste gevallen met een terugval naar het oude niveau. Bedenk dat iets wat snel stijgt ook weer snel daalt. Door jezelf een jaar de tijd te geven, zet je de geleerde vaardigheden en gemaakte keuzes goed in je systeem. Je hoeft hier dus steeds minder bij na te denken, waardoor het gemakkelijker zal zijn om de behaalde resultaten ook te behouden.

Een nadeel van lange termijn doelen is dat deze soms moeilijk toetsbaar kunnen zijn. Je moet immers lange tijd gericht zijn op het Power Swimming en vele factoren (drukte, ongeluk, verhuizing etc.) kunnen je van het opgestelde pad laten afdwalen. Het kan ervoor zorgen dat je niet meer op je einddoel gefocust bent en je steeds minder met het zwemmen bezig houdt. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, want je bent ook maar een mens. Maar probeer de weg dan wel terug te vinden, door je weer te gaan richten op je lange termijn doelen.

 

Ter illustratie, je wilt over een jaar:

 • Elke maand minimaal 8 keer hebben gesport.
 • Starten met 30 minuten per training en hier elke week 5 minuten aan toevoegen.
 • Minimaal 2000 meter kunnen zwemmen per training
 • Alle zwemtrainingen van dit programma te hebben afgerond.
 • In badpak naar het zwembad durven te gaan.
 • Meedoen met een Triatlon of een zwemmarathon voor het goede doel
 • Minimaal 10 kg zijn afgevallen of een gezonde BMI waarde hebben bereikt.
 • Weer energie hebben om met de kleinkinderen te kunnen zwemmen.
 • Veel beter bestand zijn tegen stress, blessure of ziekte.

 

 

Tip: Bovenstaande doelen zijn dus nog vrij algemeen. Gebruik de SMART-methode om je doelen duidelijk op te stellen.

Kies daarna je korte termijn sportdoelen

Hou je focus, evalueer en stuur bij met deze doelen

korte termijn sportdoelenBij Power Swimming (en alle andere sporten) zijn korte termijn doelen van groot belang! Want door deze op te stellen, hou je het lange termijn doel in de gaten en kun je tijdig bijsturen. Belangrijk is dat de kleine doelen duidelijk en het liefst meetbaar opgesteld (volgens SMART) worden en dat je deze op een positieve manier probeert te behalen. Lukt dit, dan mag je trots zijn op de behaalde prestaties en jezelf belonen.

Door positief te blijven en bij elk behaald doel even stil te staan, vergroot je jouw motivatie en verminder je de kans op vroegtijdig stoppen. Want ongeacht het door jou gekozen lange termijn doel, zul je verschillende drempels of bekende valkuilen tegenkomen. Door hier alvast rekening mee te houden voorkom je deze verrassingen en blijf je de juiste weg bewandelen.

Positief je korte termijn doelen opstellen begint met eerlijk naar jezelf te zijn. En vooral door reële doelen op te stellen. Dit is voor iedereen persoonlijk en hangt af van de hoeveelheid moeite die je in het sporten wilt gaan steken. Je kunt extreem aan Power Swimming willen doen en hier gelijk 4 keer per week mee beginnen. “Want zo boek je snel lekker veel resultaat”, is dan de gedachte. Maar na enkele weken heb je geen energie meer over, wordt je chagrijnig, krijg je last van pijntjes of wordt je vaker ziek.

Gaandeweg wordt het dan steeds moeilijker om het Power Swimming te blijven volhouden en zul je elke keer de strijd moeten aangaan om wel of niet naar het zwembad te gaan. En hoe vermoeider je bent van al dat harde trainen, des te minder weerstand kun je bieden aan het twijfelende stemmetje in je hoofd. Uiteindelijk ga je een keer niet en belandt je in het zwarte gat. Het negatieve stemmetje heeft gewonnen en jij ploft weer neer op de bank. Je probeert het later wel opnieuw!

Door je korte termijn doelen realistisch op te stellen (en jezelf hier ook de tijd voor te geven), heb je bovenstaande problemen veel minder. Waarschijnlijk zul je bij een lagere trainingsfrequentie aan het einde van de maand nog geen 2000 meter kunnen zwemmen; maar je zwemtrainingen worden wel veel makkelijker, beter haalbaar en hierdoor een stuk positiever. Verstandig is dus om in het begin de frequentie wat lager te houden, maar wel het uiterste uit je zwemtrainingen te halen. Gaandeweg bouw je het aantal trainingen per week uit en ga je nog meer resultaat behalen.

Zoals we bij het kiezen van lange termijn doelen gebruik gaan maken van het KISS-principe en de SMART-methode, zo doen we dat ook bij korte doelen. Want of je nu je doelen per week of per maand gaat opstellen… Hou het simpel en wees daarnaast reëel. Vraag jezelf af hoeveel je wilt gaan sporten, hoe zwaar de trainingen zijn en of je hier wel de tijd voor hebt. En plan je trainingen voor de komende periode alvast in, want zo weet je waar je aan toe bent.

 

 

Ter illustratie, je wilt bijvoorbeeld de volgende maand:

 • 8 keer hebben gezwommen.
 • Mijn zwemtrainingen 45 minuten kunnen volhouden
 • Die 1000 meter kunnen zwemmen
 • In de even weken 2x doen aan Power Swimming. In de oneven weken doe je dat 3x.
 • 4x per week ‘met power’ zwemmen. De volgende maand ga ik weer terug naar 2x per week.
 • Op maandag en donderdag Power Swimming. Op woensdag heb ik een rustige training
 • Week 1 zwem ik 2x. In week 2 zwem ik 3x. In week 3 zwem ik 3x en in week 4 zwem ik 2x.
 • Op maandag en woensdag met een les conditie zwemmen hebben meegedaan.
 • 3 kilo lichaamsgewicht te hebben kwijtgeraakt.
 • Het volgende niveau van een conditietest aankunnen.

 

 

Tip: Heb je moeite met het gebruik van de KISS-regel en of is het twijfelende stemmetje in je hoofd te sterk, regel dan altijd een back-up of vervangingsdoel.

Gebruik vervangende doelen

Het kan altijd gebeuren dat je geen zin of tijd hebt...

Een belangrijke manier om Power Swimming en je zwemtrainingen positief te houden, is het stellen van vervangende doelen. Want wie heeft er weleens niet een stressvolle maand of een belangrijk etentje? Je zult dan minder zin hebben om naar het zwembad te gaan en het water in te duiken. Besluit je niet te gaan, dan kun je bijvoorbeeld een keer extra wandelen met de hond, extra tuinieren, een schildersklusje doen, alleen de trap gebruiken, een potje voetballen met de kinderen of een extra balansdag houden. Alles om toch de focus te houden op je korte en lange termijn doelen.

Wanneer je tijdens Power Swimming de bekende valkuilen tegenkomt, is het belangrijk om niet te snel aan je twijfels toe te geven. Na een drukke werkdag kan het gebeuren dat je ‘geen zin meer hebt om nog te gaan zwemmen’, maar dat je gelijk naar wilt huis gaan. De twijfel begint toe te slaan en hoe langer je hier over nadenkt, des te eerder zul je besluiten om toch niet te gaan zwemmen. Maar laat het twijfelende stemmetje niet van je winnen! Want hoe vaker je hier weerstand tegen biedt, des te makkelijker wordt het om dit stemmetje straks te negeren.

Om de keuzes toch wat lichter te maken kun je van een vervangend doel gebruik maken. Maar wees hierbij wel eerlijk naar jezelf en voer deze ook echt uit. Hou het positief, denk aan je einddoel en geef jezelf een compliment dat je toch op een bepaalde manier met bewegen of je gezondheid bezig bent geweest.

Maak (vooraf) voor jezelf een overzicht.

Als dit gebeurt…., dan doe ik het volgende…

 

Als dit gebeurt…. dan doe ik het volgende…
Ik heb geen zin om te zwemmen In plaats van wandel ik een keer extra met de hond
Ik heb geen tijd om te zwemmen In plaats van tijd te kort komen, ga ik morgen fietsen naar mijn werk
Ik heb deze week andere afspraken, In plaats van zwemmen, ga ik morgenmiddag voetballen met de kinderen.
Mijn zwemmaatje is ziek Ik doe een keer met een aquasport mee.

 

 

Probeer dus niet te twijfelen en jezelf op andere gedachte te laten brengen door het stemmetje in uw hoofd. Blijf ernaar streven om je vervangende doelen “gewoon te doen”. Het klinkt misschien te simpel: maar hoe vaker je hier weerstand tegen biedt (op een positieve manier), des te meer zul je jouw wilskracht en discipline trainen. En daar ga je jou hele leven van profiteren.

Effectief doelen stellen met het SMART-PRINCIPE

Of je doelen nu met zwemmen, voeding of leefstijl te maken hebben..

Smart doelen opstellenBij het opstellen van je sportdoelen (of welk doel dan ook) is het verstandig om structureel te werk te gaan. Hiervoor kun je gebruik maken van een bekende methode voor het opstellen van doelen: namelijk het SMART-principe.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om persoonlijke doelen te kiezen, zodat je weet waar je het nou echt voor doet. Kies dus geen algemene doelen of een doel wat je partner belangrijk vindt, maar juist wat voor jezelf veel waarde heeft en wat je motivatie sterk verhoogd.

Hierna gaan we wat structureler te werk. Want zomaar een doel nastreven zonder hier verder over na te denken, is bijna een onmogelijke opgave. En inmiddels weet je dat een positieve aanpak ervoor zorgt dat je jouw doelen gemakkelijker, effectiever en leuker kunt nastreven. Maar om dit effect te versterken moeten we de doelen nader gaan bekijken en dat doen we via het SMART-principe.

WAT IS SMART?

Resultaten behalen wil natuurlijk iedereen, want al die inspanningen moeten natuurlijk wel wat opleveren. Maar wat je wilt moet natuurlijk wel een positieve uitkomst hebben en niet eindigen in teleurstellingen en frustraties. Vraag je bij het gewenste doel dus wel af of je niet te hard loopt. Hiervoor kun je het SMART-principe gebruiken. Wat wil je dat het eindresultaat wordt?

 

IS HET DOEL SPECIFIEK?

Wat wil je nu echt bereiken? Wat wil je dat het eindresultaat gaat worden? Denk hier goed over na en schrijf het (liefst in details) voor jezelf op. “Ik wil afvallen” of “ik wil meer spieren” zijn dus geen specifiek doelen.
Hoeveel kilo wil je aan het einde kwijt zijn? Wat is de eindtermijn? Hoeveel wil je gaan zwemmen om meer spieren te krijgen? En welke spieren zijn het belangrijkst? Schrijf je doel dus goed uit.

 

IS HET DOEL MEETBAAR?

Een doel moet zeker meetbaar zijn. anders ben je met losse flodders aan het schieten en heb je geen idee of je op de goede weg bent. Daarbij wilt je jezelf natuurlijk ook belonen wanneer een korte- of lange termijn doel behaald is. Maar als je geen meetbaar doel opstelt (bijvoorbeeld hoeveelheid verloren kilo’s, bepaalde afstand of het aantal keer per week), hoe weet je dan of je het doel ook uiteindelijk behaald hebt?

Maak het doel dus meetbaar en schrijf de details ook weer voor jezelf op.

 

IS HET DOEL ACCEPTABEL?

Ergens 100% voor gaan kost een aardige dosis discipline en motivatie. Dit hoeft niet te betekenen dat dit een fulltime baan gaat worden. Want 2x per week gaan sporten kost ook inzet en doorzettingsvermogen. Maar het doel moet natuurlijk ook niet te makkelijk zijn, want hier zul je nauwelijks voldoening uit halen. Probeer dus een acceptabel doel te formuleren, waarvoor je jezelf moet inzetten en jezelf voor kunt belonen wanneer het doel is behaald. En schrijf dit natuurlijk weer voor jezelf op.

 

IS HET DOEL REALISTISCH?

Binnen 2 maanden een wasbordje hebben en dus klaar zijn voor die bikini. Aan het einde van de maand een marathon kunnen zwemmen of na 2 avondjes trainen de borstcrawl 2000 meter kunnen doen. Erg realistisch klinkt het niet en is het ook niet.

Maak een doel realistisch want anders zal de uitkomst je waarschijnlijk niet bevallen. Het behalen van een doel geeft een succesbeleving en zelfvertrouwen. Maar met een te hoog opgesteld doel bereik je het tegenovergestelde. Je moet ploeteren om aan je eigen hoge eisen te voldoen, zal waarschijnlijk eerder stoppen en eindigt met frustraties en misschien zelfs een gevoel van schaamte.

Maak je persoonlijke doel dus realistisch en schrijf ook dit weer op.

 

IS HET DOEL TIJDSGEBONDEN?

Stopt je doel wanneer je er zin in hebt of is dit tijdsgebonden? Structureel bezig zijn betekent dat je gefocust bent op je eind- en tussentijdse doelen. Hiervoor is het dus belangrijk om een einddatum aan je doel toe te schrijven. Wanneer wilt je die x aantal kilo’s zijn afgevallen? Of op welke datum moet je die beoogde afstand kunnen halen? Wil je al onze zwemschema’s afronden, wanneer ben je hier dan mee klaar?

Schrijf dus per doel een tijd/datum op en… (hadden we het al gezegd?) Schrijf dit voor jezelf goed op. Voilá, je hebt doelen geformuleerd volgens de SMART-methode.

Tip: Wil je al die doelen netjes opschrijven? Gebruik dan het formulier ‘plan van aanpak‘ om alles voor jezelf helder te krijgen.

Gebruik het KISS-principe

Hou het simpel en overzichtelijk

Bij Power Swimming (en eigenlijk alle sporten) is het heel verstandig om vooraf je doelen op te stellen. En hiervoor kun je het KISS-principe (keep it simple stupid) gebruiken om deze op een positieve manier te gaan behalen. We moeten ons dan ook niet gek laten maken door het commentaar van de buurvrouw, de fulltime sporter op tv of het speciale artikel in je favoriete tijdschrift. Beter is het om jezelf te richten op een positieve instelling, beloningen en het persoonlijk maken van de doelen.

Dat het bij het stellen van sport-, voeding- of leefstijldoelen vaak mis kan gaan, laten we je met de volgende voorbeelden zien:

VOORBEELD MET VEEL FRUSTRATIES:

Slechte doelen stellenEric heeft een aardig mate van overgewicht en besluit hier iets aan te doen. Niet alleen wil hij veel afvallen, maar natuurlijk ook een flinke portie spieren krijgen. Want het is de bedoeling dat Eric voor de zomer flink gespierd op het strand kan liggen. En zo schrijft hij zich in bij de plaatselijke sportschool en start enthousiast met fitnessen.

Maar 2 keer per week sporten is voor Eric niet voldoende. De resultaten komen zo niet snel genoeg en op internet heeft hij dan ook een trainingsschema gevonden waarmee hij binnen 8 weken flink gespierd is. Hiervoor moet hij dan wel 5 keer per week naar de sportschool, maar dan komt zijn droom wel snel in zicht. Dus gaat Eric aan de slag en traint braaf volgens het schema. Hij merkt zelfs al dat hij iets gespierder is, maar toch voelt hij zich niet geweldig. Zijn eetlust verdwijnt, hij is vreselijk moe en het wordt een steeds grotere opgave om elke keer weer naar de sportschool te gaan.

Maar gelukkig, het eerste meetmoment komt eraan. Want hier heeft Eric het allemaal voor gedaan. Helaas laat de weegschaal zien dat er maar weinig kilootjes af zijn. Al die moeite en opgeleverde stress heeft hem maar 3 kg laten afvallen. En dan voelt hij zich ook nog eens moe, somber en krijgt hij last van bepaalde pijntjes. Is dit dan het gevolg van een sportief leven, vraagt hij zich af.
Toch wil hij het nog even proberen, maar merkt na enkele weken dat het sporten echt niet meer vol te houden is. Hij spijbelt 1x van een training, dit worden 2 trainingen en uiteindelijk besluit hij helemaal niet meer naar de sportschool te gaan. Eric is het sporten zat, voelt zich futloos kruipt steeds vaker terug op de bank; hij probeert het later wel opnieuw.

 

 


 

VOORBEELD VOLGENS HET KISS-PRINCIPE:

Eric wil nog steeds gezonder gaan leven, ook al ging dat vorige keer niet zo heel goed. Maar het afvallen en meer spiermassa opbouwen staan toch nog steeds hoog op zijn verlanglijstje. Alleen is hij het nu echt zat om steeds weer te moeten stoppen. Want al die leuke tijdschriftartikelen over snel afvallen, maar ook de super diëten of magische trainingsapparaten lijken bij iedereen te helpen, behalve bij hem. Hij wil nu gezonder gaan leven op een andere manier: op eigen kracht, een stuk positiever en het liefst op lange termijn (dus het streefgewicht behouden). Via het Keep it simple-principe gaat Eric nu zijn doelen opstellen.

Door schade en schande wordt men wijs en ook Eric is zich hiervan bewust. Hij weet inmiddels dat elke training veel van zijn lichaam vraagt en 5 keer per sporten dus echt teveel is. Ook al zou hij volgens het trainingsschema goede resultaten behalen.

Hij besluit om wel te gaan sporten, maar ook om zijn lichaam de nodige rust te gunnen. Zijn abonnement loopt nog, dus gaat Eric 2 keer per week fitnessen. In de tussentijd neemt hij wat vaker de trap en de fiets en let hij op dat hij niet te ongezond eet. Ook al lijkt dit allemaal veel, Eric heeft de 2 keer per week sporten prioriteit gegeven. De rest is allemaal mooi meegenomen.

Na 2 maanden komt het weegmoment er weer aan. Gek genoeg is hij weer 3 kilo afgevallen, maar voelt zich nu zoveel beter. Hij is niet moe, maar heeft juist energie. En hij merkt zelfs dat hij toch wat gespierder is geworden. Doordat hij de tijd heeft genomen om te wennen aan het sportieve leven, zijn er veel minder frustraties. Hij ziet het sporten niet meer als iets dat moet… maar juist als iets dat heerlijk aanvoelt. Eric voelt zich zo goed dat hij gemotiveerd verder gaat met zijn nieuwe gezonde leven. En aangezien hij het de komende maand iets rustiger heeft op zijn werk, kan hij misschien ook eens naar zijn voedingspatroon kijken. Want daar valt nog wat winst te halen.

Hou het simpelBovenstaand voorbeeld laat zien dat het stellen van onmogelijke doelen voor veel stress en frustraties kan zorgen. Je nieuwe leefstijl wordt zo meer een marteling, dan een poging om jezelf gezonder te maken. En dat is zonde, want gaan sporten, het eten van gezonde voeding en meer bewegen is juist zo goed voor je lichaam, geest en je dagelijkse energiegehalte.

Positief denken, en het gebruik van de KISS-regel, houdt je motivatie hoger, je aanpak leuker en is daardoor gemakkelijker om vol te houden. Daarnaast voorkom je  (door het constant richten op een positieve instelling) in grote mate het terugvallen in je oude situatie. Het dus niet verstandig om in ‘alles of niet’ principes te denken, maar jezelf juist te richten op beloning in plaats van afstraffing.

Zie je opgestelde doelen dan ook als tussentijdse (haalbare) mijlpalen, waarin je naar de weg van de algemene doelstelling kijkt. En heb je jezelf een tijd lang aan je nieuwe sportschema gehouden, dan kun je bij elke mijlpaal evalueren en bijsturen. Is het doel niet behaald; dan kun je bij de mijlpaal een tandje bij zetten om meer resultaat te behalen. Komt er een stressvolle tijd aan, dan houdt je de oorspronkelijke doelen aan en gebruikt indien nodig de vervangende doelen.

GEBRUIK DE 80-20 REGEL

Bij het doelen stellen via het KISS-principe, houdt je jezelf ongeveer 80% van de tijd aan het nieuwe sportschema. Je probeert je hier dagelijks aan te houden en beloont jezelf regelmatig voor het behalen van de doelen.

De overige 20% mag je foutjes maken of is het toegestaan om te zondigen. Af en toe spijbelen van een training mag en toch een gebakje op een verjaardag eten is natuurlijk niet slim (als u wilt afvallen), maar verdient zeker geen afstraffing of een schuldgevoel. Kijk nogmaals naar je persoonlijke doelen, wees trots op wat je al hebt bereikt en blijf het vooral opnieuw proberen.

BELANGRIJKE FACTOREN BIJ HET STELLEN VAN DOELEN

Gebruik deze factoren om je doelen met meer succes te halen...

Belangrijke factoren bij het stellen van doelen

Bij het stellen van doelen is niet alleen het KISS-principe (het simpel houden) van belang. Zo zijn er ook andere factoren die je helpen bij het stellen en bereiken van jouw doelen. Maar vergis je niet, want onderstaande factoren zijn een onderdeel van het menselijk gedrag. En dit aanpassen kost nu eenmaal wat tijd. Maar krijg je ze onder de knie, dan zal de kwaliteit van je leven een zeer positieve wending nemen. Je traint je wilskracht, discipline en wordt weer piloot van je eigen leven!

 

We bespreken de volgende factoren:

KEUZES MAKEN EN VERANTWOORDING NEMEN

Bij het stellen van doelen moeten ook keuzes gemaakt worden. Want een doel bereiken kost nu eenmaal tijd en als je het druk hebt, waar haal je deze tijd dan vandaan? Het is dan ook belangrijk dat wanneer iemand een lange termijn doel heeft gekozen, er een verwachte route wordt uitgestippeld. Op deze route kom je verschillende mijlpalen (de korte termijn doelen) tegen waarbij je de keuze hebt om bij te sturen en eventueel van richting te veranderen.

Verantwoording nemen is ook een belangrijk gegeven. Want wanneer je 2 maanden geleden een bewuste keuze hebt gemaakt en deze leidt niet tot het gewenste resultaat, kun je zowel positief als negatief reageren. Een negatieve reactie zou zijn wanneer je jezelf een schuldgevoel aanpraat (“ik had nooit die beslissing moeten nemen, ik doe ook niets goed”). Het tegenovergestelde is een positieve reactie, waar je dan ook veel van kunt leren (“ik heb die beslissing genomen, dit ging er fout en zo kan ik het volgende keer beter aanpakken”).

Een keuze maken is soms moeilijk, zeker des te meer resultaat ervan afhangt. Maar het is nu eenmaal zo dat mensen fouten maken en belangrijker is wat men met deze fouten doet! Leert men van de fouten of worden ze elke keer opnieuw gemaakt? Misschien kun je de fout de volgende keer voorkomen door een andere keuze te maken.

Van fouten kun je dus leren en hierbij kun je dan ook zeer goed gebruik maken van de korte doelen. Want wanneer een doel in zicht is of een gestelde periode is bereikt, kun je indien nodig bijsturen. Er zullen dan opnieuw keuzes gemaakt moeten worden, maar nu wel met meer informatie (Je hebt immers geleerd van je fouten) en, door je positieve reactie, met meer zelfvertrouwen.

PROACTIEVE HOUDING

Wanneer er problemen op iemands pad komen, of het resultaat van de inspanningen valt tegen, kunnen er verschillende reacties bij iemand optreden. Men kan anderen de schuld geven van de mislukking, zeer boos op zichzelf worden of zich verstoppen voor het probleem. Gevolg hiervan is wel dat men het probleem voor zich blijft uitschuiven of hoopt dat iemand anders hen komt redden en het probleem voor hen oplost. Helaas zorgt dit er wel voor dat men steeds minder in zichzelf gelooft en steeds minder zelfstandig keuzes durft te maken. Het leven wordt door andere personen of door bepaalde problemen geleid, en we geven geen sturing meer aan ons leven. Men reageert op een negatieve manier wanneer gebeurtenissen zich aandienen: in plaats van actie te ondernemen, gaat men steeds meer in de slachtofferrol zitten.

Met een proactieve houding wordt je weer een eigen piloot en neem je het heft weer zelf in eigen handen! Je kiest waar je gevoel (uw intuïtie) naar uitgaat en neemt hier natuurlijk de volledige verantwoording over. Wanneer bepaalde problemen zich aandienen hebben we een positieve reactie en halen we kracht uit onze kennis en ervaring. Je pakt het probleem actief aan en weet inmiddels wel hoe je dit het beste kunt doen. Door de ervaring met het maken van keuzes, krijg je dan ook meer zelfvertrouwen en wordt je steeds daadkrachtiger. Fouten kunnen nog steeds gebeuren, maar gedurende je gehele leven zul je hiervan blijven leren en blijven groeien als mens.

Mensen met een proactieve houding nemen dus initiatief, weten wat ze belangrijk vinden, zijn daadkrachtig in hun keuzes en nemen hier verantwoording voor. En iedereen kan dit leren door een positieve benadering, door te blijven oefenen en door problemen niet uit de weg te gaan; of dit nu op werk- of privégebied plaatsvindt.

NIET IN DE SLACHTOFFERROL KRUIPEN

Vrouw is slachtofferSommige mensen kunnen problemen gelijk aanpakken, maar andere verstoppen zich hier liever voor. Want wat zal mijn collega wel niet vinden van mijn verkeerde keus of zal ik een maand van mijn leven kwijt zijn wanneer ik die keuze maak? Die persoon zal het probleem voor zich uitschuiven of deze aan iemand anders overlaten om niet te hoeven falen. Maar wanneer men een gewilde keuze niet gaat proberen, zal men het resultaat ook niet weten! Of pas later wanneer de collega er met het succes vandoor gaat. Men pakt het probleem dus niet aan en durft vanuit angstgevoelens geen keuze te maken

Ook zijn problemen nooit de eigen schuld van degene die in de slachtofferrol gaat zitten. Want door die bepaalde persoon, of die omstandigheden, is het behalen van mijn doel niet gelukt! Maar wat de persoon zelf heeft gedaan om de problemen het hoofd te bieden is niet duidelijk. Men geeft liever anderen de schuld en is daarvan het slachtoffer. Maar een slachtoffer zijn lijkt misschien veilig; je zult er niets van leren en zult niet groeien in het leven. De mensen die zelf verantwoordelijkheid nemen, leren van de gemaakte fouten en blijven de gestelde doelen actief blijven benaderen, doen dat wel.

POSITIEF BLIJVEN

Dit is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan; Maar het effect hiervan is wel uitzonderlijk groot. Want hoe negatiever iemand gedurende zijn leven is, des te moeilijker zal het zijn om positief te blijven. En hoe langer deze negativiteit duurt, des te meer stress zal het opleveren en des te eerder komt men in een depressieve fase terecht. Wordt deze persoon niet geholpen met het ‘anders’ denken dan zal men op den duur steeds meer verbitterd raken. Men ziet alleen de negatieve dingen en gaat er vanuit dat het maken van keuzes ‘toch geen zin heeft’. Men gaat steeds minder ondernemen, wordt steeds keuzelozer en zal gaandeweg minder vertrouwen hebben in zichzelf en anderen.

Hoe lastig aandiende problemen ook kunnen zijn, het zorgt er wel voor dat we kunnen kiezen tussen een negatieve en een positieve reactie! Deze laatste is misschien even wennen (kijk maar eens hoe weinig mensen met een complimentje om kunnen gaan), maar levert wel het meeste resultaat. Daarnaast versterkt een positieve houding ook het zelfvertrouwen, het maken van daadkrachtige keuzes en een open houding. Men komt eerder naar jou toe dan naar de negatieveling. Want die heeft altijd wat te zeuren.

ENERGIENEMERS EN GEVERS

Doelen stellen en het maken van keuzes kan tot spanning leiden. Hoe negatiever de instelling is en hoe minder het gevoel van eigen waarde is, des te meer spanning zal dit opleveren.
Door je keuzes en doelen minder beladen te maken, zal ook de spanning minder aanwezig zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om op te merken welke spanning er wordt veroorzaakt. Wordt de keuze gebaseerd op angst of op enthousiasme?

We hadden je al geïnformeerd over het stellen van doelen op korte termijn. Deze geven bij het behalen een goed gevoel en zijn makkelijker te bereiken door de deelnemer. Deze doelen noemen we ook wel energiegevers en zorgen ervoor dat jou energiegehalte weer wordt opgeladen. Je krijgt dus meer energie van een succesvolle poging. De korte doelen hoeven ook geen maanden te duren voordat je van het resultaat kunt proeven, maar kunnen eigenlijk elke dag worden gedaan. Het schilderen van een kastje (wat u al maanden voor u uitschuift) kan een dagelijks doel zijn. Wanneer het kastje klaar is kun je trots zijn op de ondernomen poging en kun je weer iets van je lijstje afstrepen. Door elke dag positief (proberen) te  blijven, wordt je energiegehalte ook dagelijks bijgevuld. Je weet steeds beter uw spreekwoordelijke batterijtje op te laden.

De tegenhangers zijn natuurlijk de energienemers; de dingen die energie kosten. Hoe meer de keuzes of gewenste doelen gebaseerd zijn op negatieve emoties als woede, angst of verdriet; des te moeilijker zal het zijn om hier weerstand aan te bieden. Daarnaast kost al deze negativiteit veel energie en zal je batterijtje steeds leger raken.

Belangrijk is jezelf dus vooral te richten op energiegevers; hoe klein je doelen ook zijn! Helaas moeten er ook negatieve dingen gedaan worden, waarbij je meestal zelf kunt bepalen hoeveel energie dit kost.
Een voorbeeld van energiegevers en -nemers is het doen van de administratie. Dit klusje is vaak niet leuk en kost dan ook een hoop energie. Maar dit kun je natuurlijk ook omdraaien door na het afronden van de taak jezelf te belonen en trots te zijn op de gedane prestatie. Het klusje moest gedaan worden, maar je hebt er een positieve draai aan gegeven. Je energiegehalte (batterij) wordt niet alleen gevuld met negatieve energie.

 

Tijd voor een feestje!

Wanneer je een doel hebt gehaald, is het natuurlijk tijd voor een feestje. Probeer bij het nastreven van een doel wel eerlijk naar jezelf te zijn. Heb je een doel gehaald, dan kunt je jezelf belonen. Maar jezelf belonen wanneer je vals speelt zorgt uiteindelijk voor extra negativiteit in de vorm van schaamte en een verminderd zelfvertrouwen. En juist met het behalen van succesbelevingen ga je de kwaliteit van je leven sterk verbeteren. Want het zorgt voor extra zelfvertrouwen, wat je bij uw nieuwe doel goed kunt gebruiken.

Heb je het opgestelde doel niet gehaald, dan is het belangrijk om jezelf hier niet voor te straffen en te belanden in een spiraal van negativiteit. Want er kunnen altijd factoren optreden die je flink de verkeerde weg op kunnen helpen. Dat kan iedereen gebeuren.

Haal je een doel niet, leer hier dan van en probeer het opnieuw. Heb geduld, wees positief en blijf proberen! Je kunt het!