Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Leer gemakkelijk nieuwe zwemslagen

Speciaal programma

Leer nieuwe zwemslagen aan

Op een gemakkelijke manier
Leer zwemslagen aan

Het is zover! Je gaat vanaf nu aan de slag met zwemmen, zodat je hier uiteindelijk steeds beter in wordt. Met dit speciale programma kun je op een gemakkelijke manier je zwemslagen verbeteren en uiteindelijk het niveau van een gevorderde zwemmer bereiken. Maar om de zwemslagen onder de knie te krijgen, zul je wel moeten oefenen. Gelukkig kan dat met dit programma op een gemakkelijke manier en stapsgewijs.

Een gevorderde zwemmer zwemt meerdere zwemslagen en kan dat een bepaalde afstand vol houden. Zo ga je de borstcrawl, rugcrawl, samengestelde rugslag, vlinderslag en polocrawl aanleren en verder verbeteren. Maar omdat de basis (en de zwemveiligheid) ligt bij de school- en rugslag is het verstandig om je ook hiermee bezig te houden. En uiteindelijk wordt je zo vaardig in het water, dat je zelf je zwemtraining kunt gaan samenstellen.

Waar begin je mee?

Je zou denken dat je bij het aanleren van zwemslagen een bepaalde volgorde moet aanhouden. Natuurlijk is dit ten dele waar, maar we hebben het speciale programma zo samengesteld dat je elke zwemslag afzonderlijk kunt oefenen. Maar aangezien de meeste mensen niet weten waarmee ze moeten beginnen, hebben wij hier ook rekening mee gehouden.

Bij het aanleren en verbeteren van de zwemslagen mag je dus de volgorde lekker zelf bepalen. Het is wel verstandig om de eerste 3 á 4 weken een basisconditie op te bouwen door veel schoolslag en enkelvoudige rugslag te zwemmen. Hierna kan je met de nieuwe zwemslagen aan de slag. Soms kun je de oefeningen apart uitvoeren en je alleen maar concentreren op die specifieke zwemslag. Maar je kunt ook gebruik maken van de zwemschema’s die speciaal ontwikkeld zijn voor dit programma.

Per zwemslag krijg je veel informatie, tips, foto’s en video’s om deze steeds beter uit te voeren. Daarnaast kun je aan de hand van het stappenplan op een gemakkelijke gaan oefenen en kun je gaandeweg de slag steeds verder verfijnen. En heb je een zwemslag onder de knie, of wil je meer variatie, dan ga je gewoon met de volgende zwemslag verder.

Vanuit verschillende situaties

Geen zwembad is hetzelfde en ook daar hebben we tijdens het ontwikkelen van dit programma rekening mee gehouden.  Want door onze jarenlange ervaring in de zwembadwereld weten we dat er verschillende mogelijkheden zijn om met je zwemslagen aan de slag te gaan. We gaan dan ook uit van 3 situatie:

 

Situatie 1: Je kunt de gehele of een deel van de tijd staan. Vaak is dit mogelijk in een recreatiebad of een gedeelte van het wedstrijdbad. Bij deze laatste is de bodem omhoog en zal de waterdiepte ongeveer 1,30 tot 1,50 meter zijn. Een nadeel van deze situatie dat het soms druk kan zijn in het bad. Vraag dus na bij het badpersoneel op welke tijden je rustig kunt oefenen.

 

Situatie 2: Je kunt niet staan op de bodem en moet dus de hele tijd door zwemmen. Dit is iets moeilijker, want bij het aanleren van zwemslagen is het soms prettig dat je even kan staan om uit te rusten. Vaak gebeurt dit in het wedstrijdbad die een lengte heeft van 25 of 50 meter. Omdat je niet kunt staan, zul je meer met de intervalmethode aan de slag moeten gaan. Je oefent dus bepaalde onderdelen van een zwemslag en wisselt dit af met slagen die je al kent.

 

Situatie 3: Je hebt een zwembad tot je beschikking op vakantie of gewoon aan huis. Een voordeel is dat je in alle rust aan je zwemslagen kunt werken en dit zelfs meerdere keren per dag kunt doen. Een nadeel is dat geen zwembad hetzelfde is en de afmetingen en waterdiepte per bad kunnen verschillen. Gelukkig kun je in 90% van de gevallen gewoon aan de slag met dit programma.

 

Deze 3 situaties kunnen onderverdeeld worden in oefenen in ‘diep’ en ‘ondiep’water. Deze 2 situaties zullen we per zwemslag dan ook bespreken.

Maar in welk zwembad je ook gaat oefenen, let wel altijd op de veiligheid! Ga nooit alleen oefenen, want je kunt altijd kramp krijgen of met je hoofd tegen de kant botsten. Zorg er dus voor dat je op een veilige manier aan de slag gaat met dit programma.

Afzetten bij de rugcrawl

Zwemslagen opbouwen is loodzwaar

Dit speciale programma geeft handvatten om op een gemakkelijke manier nieuwe zwemslagen aan te leren. Het is dan ook zo ontwikkeld dat elk type zwemmer met dit programma aan de slag kan. Maar alhoewel het een makkelijke methode is, kan het aanleren van nieuwe slagen wel loodzwaar aanvoelen. Het is dus niet zo dat je op een verkeerde manier oefent, want elke zwemmer gaat hier tegenaan lopen.

Iets nieuws doen, en dus nieuwe zwemslagen aanleren, kost ontzettend veel energie. Je lichaam is die nieuwe bewegingen niet gewend en wordt gestimuleerd om zichzelf te verbeteren. Enkele meters borstcrawl gaat in het begin dan ook loodzwaar en je zult merken dat je spieren snel zullen verzuren. En dat kan je misschien demotiveren, maar bedenk wel dat tegelijkertijd je conditie sterk verbetert, je spieren groeien en je flink wat calorien verbranden.

Ter illustratie: Laat een aantal profvoetballers maar eens met een balletles meedoen. Al lachend zullen ze met de les beginnen, want ze zijn natuurlijk optimaal getraind. Alleen zal het lachen ze snel vergaan, want hun spieren zijn deze ‘vreemde bewegingen’ niet gewend. De voetballers gaan binnen korte tijd helemaal stuk. Bij zwemmen is dat dus ook het geval en het is belangrijk om hier rekening mee te houden en te blijven oefenen. Laat je hier dus niet door demotiveren!

Je eindpunt

Welk type zwemmer je ook bent, er valt altijd iets te verbeteren. Met dit programma ga je dan ook verschillende zwemslagen aanleren en verder verbeteren. Maar de zwemslagen perfectioneren gaat te ver, want dat is met een online programma niet mogelijk. Hierbij gaat het namelijk om zulke kleine accenten van een zwemslag, dat iemand met je mee moet kijken. Natuurlijk kan je ook iemand je zwemslagen laten filmen, zodat je zelf je verbeterpunten kunt zien.

Maar met dit speciale programma ben je inmiddels zo zwemvaardig dat je ook je medezwemmers of het personeel van het zwembad om advies te kunt vragen. Daarnaast kun je ook eens meedoen met een les als conditie zwemmen of Trimzwemmen. Want ook bij deze les krijg je aanwijzingen van een zweminstructeur en kun je dus het niveau van een zwemkampioen bereiken. Maar het allerbelangrijkste is dat je geregeld gaat zwemmen, want met één keer per week zul je niet al te veel vorderingen maken.

En verder....

Oefening baart kunst

Veel zwemmen is het belangrijkste om nieuwe zwemslagen onder de knie te krijgen. Je gaat stuwing opbouwen en laat je lichaam wennen aan de nieuwe bewegingen. Dat is dan ook het meest effectief als je 2 á 3 keer per week gaat oefenen.  Want zo zul je binnen enkele maanden jezelf steeds meer zwemslagen eigen maken. Herhaling is daarbij zeer belangrijk, want zo ga je steeds beter gebruik maken van je stuwvlakken. En wanneer je gemakkelijker door het water glijdt, kun je jezelf ook gemakkelijker op de accenten van een zwemslag richten.

Het kan altijd gebeuren dat je door bepaalde omstandigheden even niet kunt zwemmen. En dat is ook helemaal niet erg! Want dit programma kun je een levenlang gebruiken en de opgedane kennis blijft in je lichaam opgeslagen. Misschien dat je na een tijdje stoppen, je conditie en stuwing weer moet opbouwen; maar dat is vaak in een paar weekje gebeurt. Ook bij dit programma geldt ons favoriete motto: “Heb geduld, wees positief en blijf proberen”.