Hardlopen & wandelen
Een mens is gemaakt om te bewegen en is gedurende de evolutie steeds meer rechtop gaan lopen. Omdat we zo aan deze rechtopstaande houding gewend zijn geraakt, vinden veel mensen wandelen of hardlopen een geschikte manier om meer te bewegen. En dat is dan ook een handige keuze aangezien sporten in de buitenlucht een weldaad voor lichaam en geest is!
Alleen geldt ook hierbij dat de wandelaar, en vooral de hardloper, moet weten waar hij of zij mee bezig is. Want we hebben allemaal in ons leven wel eens het idee gehad om te gaan hardlopen. We kopen nieuwe sportschoenen en gaan vol goede moed aan de slag. Maar na enkele weken hebben we geen idee meer hoe we verder moeten, zijn resultaten ver te zoeken en beginnen onze knieën en voeten pijn te doen. En aangezien we het idee hebben dat het sporten toch alleen maar tijd en ellende oplevert, kunnen we er net zo goed mee gaan stoppen.
Maar hardlopers die het sporten een jaar kunnen volhouden weten wel beter. Want soms zit het tegen en soms zit het mee. En juist door goed voorbereidt te zijn, zorgt u ervoor dat het hardlopen ook leuk blijft. Gevolg is dat u ook meer resultaten zult opmerken en (door het opbouwende karakter van onderstaande schema’s) minder last zult krijgen van lichamelijke pijntjes.
Handig om alvast te weten
Het is zover! U gaat nu zelf aan de slag met wandelen, powerwalken of hardlopen. Alhoewel dit in uw eentje en zonder trainer niet altijd even gemakkelijk is, is het wel degelijk mogelijk om goede resultaten te boeken voor uw gezondheid. U moet alleen wel weten hoe u dit doet. Want waar begint u mee? En wat zijn belangrijke aandachtspunten? Wanneer gaat u verder met een volgend niveau en welke oefeningen kunt u allemaal gebruiken? Het zijn allemaal vragen die we behandelen in het onderdeel ‘Wandelen & hardlopen’.
Overzicht handig om te weten
Benodigdheden bij het wandelen of hardlopen
Voor het wandelen, powerwalken, hardlopen of het freerunnen heeft u bijna geen materialen nodig. En dat is natuurlijk een belangrijk voordeel, aangezien deze sporten zo voor iedereen toegankelijk zijn. Want welke kleding of extra materialen u ook gaat gebruiken, het is eigenlijk niet nodig.
Maar leuk is het wel! Want uzelf belonen voor een week hardlopen of wandelen is natuurlijk goed voor uw motivatie. En wat is er nu leuker dan shoppen voor uw gezondheid? Zonder schuldgevoel kunt u dus de benodigdheden steeds verder uitbouwen. Hierbij kunt u denken aan:
Kleding: natuurlijk kunt u in gewone kleding gaan wandelen of hardlopen, maar u zult zich waarschijnlijk beter voelen in sport- of speciale loopkleding. En is ons koude land is het belangrijk om warm genoeg aan de slag te gaan. Veel ervaren lopers gebruiken in de koude maanden meestal 3 lagen als bovenkleding: als eerste een vochtopnemende (synthetische) laag tegen de huid. Daarop een fleece kledingstuk en als laatste een soort windjack.
Om prettig te kunnen lopen moeten ook het onderlichaam voorzien zijn van goede kleding. Voor de benen kunt u een joggingbroek of synthetische broek aandoen, waardoor uw warmte goed behouden blijft. Qua sokken is er voldoende keuze, maar let wel op dat deze geen blaren veroorzaken. Want wanneer u dikke sokken aandoet in te kleine schoenen, zullen uw voeten snel gaan protesteren.
Schoenen: Alle media, adverteerders en verkopers zullen u vertellen dat u de juiste schoeisel moet aanschaffen om effectief te kunnen lopen. Zo zijn er schoenen in alle soorten en maten en worden termen als pronolatie, voetboog en supinatie u om de oren gegooid. Maar het is nooit bewezen dat goede (en dure) loopschoenen echt helpen! Laat u dus niet oplichten en kies voor schoenen die u prettig vind zitten.
Belangrijk daarbij is wel dat de schoenen goed en niet te strak zitten. Je hiel moet goed omsloten worden, maar mag niet glijden of pijn doen. De bovenkant van de voet moet stabiel zitten en comfortabel aan voelen. Daarnaast moet er ongeveer een duimbreedte tussen het einde van de schoen en je grote teen zitten.
Sportbeha: Veel vrouwen die regelmatig hardlopen weten hoe belangrijk een goede sportbeha kan zijn. Deze beha’s zijn gewoon te koop in sportwinkels en komen in verschillende vormen. Zo zijn er beha’s die de borsten samendrukken, die de borsten omsluiten en een combinatie van beide. Welke het beste voor u werkt hangt af van uw cupmaat en de mate van comfort. Probeer dus een aantal beha’s uit en kies degene die het beste aanvoelt.
Muts of pet: Bij het hardlopen of wandelen is een hoofddeksel ook een aanrader. Want gezien de tijdsduur van het lopen kunt u gemakkelijk oververhit of juist onderkoeld raken. Doe bij warm weer dus een pet op en bij extreme kou een comfortabele muts.
Fietsbril: Wanneer u gaat fietsen in de buitenlucht kunt u veel last van de zon krijgen; ook al is er bewolking. Om uw ogen te beschermen tegen teveel UV-licht, stof, zand en vervelende insecten, is het dus verstandig om een goede bril op te zetten.
Bidon: Op welke manier u ook gaat lopen, u zult waarschijnlijk flink gaan zweten. Dit is natuurlijk goed om het lichaam op de juiste temperatuur te houden, maar zorgt wel voor verlies van vocht en zouten. Een bidon of drinkflesje meenemen is dus ideaal om het vochttekort aan te vullen.
Verlichting: lopen in het donker brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Want andere weggebruikers kunnen u moeilijker zien, waardoor uw zichtbaarheid zeer belangrijk is. Koop dus reflecterende kleding en gebruik een lampje (om uw arm om) om u meer zichtbaar te maken.
Hartslagmeter: Om op het juiste niveau te sporten is het belangrijk om inspanning regelmatig te controleren. Want zo kunt u de training iets verzwaren of verlichten en dus gerichter op uw doelen trainen. Hiervoor kunt u gebruik maken van uw mate van inspanning (gevoelscijfer), maar dit is soms moeilijk in te schatten. Beter is het om uw hartslag te monitoren, wat u kunt doen met een hartslagmeter of een horloge die het aantal slagen per minuut weergeeft.
App of website: het kan erg motiverend zijn om de gelopen afstanden op te slaan in een app of op een website. Zo ziet u uw vooruitgang, wat uw motivatie sterk kan verhogen. Bij sommige apps of sites moet u de gegevens zelf invullen, terwijl andere dit doen via uw locatievoorziening (gps) op hun mobiele apparaat. Er zijn duizenden apps en sites hiervoor beschikbaar, dus u moet misschien even zoeken naar degene die het beste bij uw past.
Mythes doorbreken
Bij het onderwerp sport zijn er vele mythes en onwaarheden. Zo zijn er de kreten van fitnessgoeroe’s, uitingen van adverteerders, onjuist uitgevoerde onderzoeken en verkeerd doorgegeven informatie. Gaandeweg ziet men door de bomen het bos niet meer en weet men niet meer wat de beste weg is om te wandelen, hardlopen of een andere sport te beoefenen. En dat kan de motivatie sterk verminderen en u uiteindelijk doen stoppen met sporten.
Maar zoals er wel vaker wordt gezegd: een goed begin is het halve werk! En we beginnen dan ook met het doorbreken van hardnekkige mythes, zoals:
Je moet goede kleding hebben
Iedereen wil natuurlijk aan de onwetende sporter verdienen en probeert u van alles te verkopen. Goede kleding kan dan ook een meerwaarde hebben bij het (hard) lopen, maar is zeker niet het belangrijkste. Vele grote lopers zijn begonnen met ‘normale kleding en schoeisel’ en hebben dit langzaam aangepast naar het professionele vlak. En bedenk dat er vroeger heel veel werd gelopen en schoeisel nauwelijks beschikbaar was. Kies dus kleding waar u uzelf prettig in voelt.
Hardlopen is voor ervaren lopers
Natuurlijk hebben beginners veel meer moeite met hardlopen dan gevorderde lopers. Maar ook deze laatste lopers zijn op een bepaald punt begonnen met hardlopen en dat hoeft helemaal niet in de kinderjaren te zijn. Iedereen kan leren hardlopen, maar moet dit wel op een slimme manier doen. Want misschien wil uw hoofd wel meer kilometers lopen, maar uw lichaam niet. Wees dus verstandig en bouw het lopen op. Zo kunt u vanuit elke beginsituatie starten met hardlopen en ook een ervaren loper worden.
Tip: Om uw conditie op een veilige manier op te bouwen kunt u ook beginnen met Aquajoggen. Deze natte loopvorm is dan ook zeer geschikt voor mensen met overgewicht, een blessure of handicap. En vergis u niet in de zwaarte van deze sport, want uw lichamelijke gesteldheid zal snel verbeteren.
Je moet een perfecte techniek hebben
Bij het wandelen en hardlopen is een goede techniek belangrijk om blessures te voorkomen. Maar in het begin kunt u zich beter richten op het wennen en opbouwen van deze sport, dan uzelf gek te maken. Gaandeweg kunt u steeds meer op uw techniek gaan letten en uw looppas perfectioneren.
Tussendoor wandelen is voor watjes
Hardlopen is een sport die u echt moet gaan opbouwen. Want wat uw beginniveau ook is, u kunt altijd te zwaar trainen en daarmee blessures in de hand werken. Het afwisselen van wandelen en hardlopen is dan ook een uitstekende manier om uw niveau steeds verder te verbeteren. En zelfs echte topsporters wandelen weleens tijdens de training omdat dit een onderdeel van hun trainingsprogramma is. Het is dan ook niet voor niets dat trainen volgens de interval-methode niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderde sporters is.
Met een ziekte, handicap of blessures kun je niet lopen
Echte pessimisten zullen dit waarschijnlijk tegen u zeggen, maar optimisten weten vaak wel beter. Want ook al heeft u ernstig overgewicht, een prothese of een ziekte, waarschijnlijk kunt u meer dan uzelf of anderen denken. Put dus inspiratie uit mensen die u zijn voorgegaan en weet dat u met de juiste instelling meer kunt dan u voor mogelijk heeft gehouden.
Rekken is onzin
Veel mythes gaan ook over het rekken van de spieren. Heeft het stretchen wel zin of kan dit juist kwaad? Vele onderzoeken spreken elkaar tegen, waarbij de argumenten elkaar snel afwisselen. Wanneer u uw spieren te veel uitgedaagd heeft (bijvoorbeeld bij krachttraining) kan rekken de hersteltijd (de scheurtjes worden groter) verlengen. Maar na een normale training kunnen de spieren prima opgerekt worden. Zo hou je de spieren en gewrichten soepel, maar wordt je ook een stuk leniger. En dat voorkomt weer blessures in een later stadium.
Weinig trainen heeft geen zin
Bewegen is het belangrijkste om het lichaam gezond te houden en te voldoen aan de beweegnorm. Doet u daarnaast nog aan de sport, dan zal uw lichamelijke gesteldheid sterk verbeteren. Maar om een ijzersterke conditie op te bouwen, zult u wel meerdere keren per week moeten trainen. Dat wil niet zeggen dat u met 2x per week trainen uw conditie niet opbouwt! Het is alleen zo dat hoe vaker u traint hoe beter uw conditie wordt. U kunt dan ook beter 5x per week 20 minuten lopen, dan 1x per week een uur. Dus liever meerdere keren een kortere afstand, dan één keer een lange.
Techniek bij het wandelen en hardlopen
Bij het wandelen zul je niet gelijk denken aan een goede techniek. En zeker voor de beginnende wandelaar is dat ook helemaal niet nodig. Want de frequentie verhogen (meer keer per week) , de afstand vergroten of nieuwe routes lopen, kan al voldoende uitdaging bieden. Daarnaast hoeft u gezien het rustige tempo ook niet heel bang te zijn voor blessures.
Maar wanneer u meer uit de wandelsport wilt halen of richting het powerwalken gaat, wordt een goede wandeltechniek belangrijker. Want u gaat meer van uw lichaam vragen en een goede techniek voorkomt dar u uw lichaam verkeerd gaat belasten. Een goede techniek zorgt er dus voor dat u (mits u opbouwt) minder kans heeft op blessures heeft.
Denk bij een goede techniek aan:
Uw lichaamshouding: uw bovenlichaam is rechtop waarbij u de buik- en rugspieren lichtjes aanspant. Hierbij kijkt u naar een punt ongeveer 5 meter bij u vandaan, zodat de nek ontspannen blijft. Let daarnaast ook op uw schouders, want deze zijn in een ontspannen toestand.
Armbeweging: bij het effectiever lopen hoort ook een goede armbeweging. De armen bevinden zich dan ook dicht bij het lichaam en zwaaien in een normaal loopritme mee. Hierbij mogen de armen niet boven de borst uitkomen en stoppen (bij de terugzwaai) bij de heupen. Let er op dat hoe hoger het tempo is, des te meer de ellebogen buigen.
Beenbeweging: probeer normale stappen te zetten en let op het bewust afzetten en afrollen van uw voet. Tijdens het afzetten wijzen de tenen in de looprichting en zet u eerst met de hiel af. Hierna rolt u de voet volledig tot aan de tenen af. Hierop volgt het afzetten met de kuiten, waarbij de knieën licht gebogen zijn en de beweging weer opnieuw kan beginnen.
Ademhaling: naarmate u de techniek beter beheerst, kunt u ook meer gaan letten op uw ademhaling. Deze moet ontspannen zijn waarbij u richting uw buik inademt. Adem daarna rustig uit.
Techniek bij het hardlopen
Bij het hardlopen is een goede techniek belangrijk. Maar zeker in het begin is het nog belangrijker om een een prettige loopstijl te hebben. Zorg er dus eerst voor dat u het hardlopen op een ontspannen manier opbouwt, alvorens u uzelf gek gaat maken over een juiste techniek.
Maar wanneer u er klaar voor bent loont het zeker om u te gaan richten op een goede looptechniek. Want zo boekt u meer vooruitgang, loopt u prettiger en verminderd u de kans op blessures. Bij een goede techniek zijn dan ook een aantal dingen belangrijk:
Uw lichaamshouding: uw bovenlichaam is rechtop waarbij u de buik- en rugspieren lichtjes aanspant. Eventueel kunt u uw romp voorover gebogen houden als u dat prettig vind. Hierbij houdt u uw hoofd recht en kijkt u naar een punt op ongeveer 10 tot 15 meter afstand. Let daarnaast ook op uw schouders, want deze zijn in een ontspannen toestand.
Armbeweging: de armen zijn ongeveer 90 graden in de ellebogen gebogen en bevinden zich natuurlijk naast het lichaam. De armen zwaaien in tegengestelde richting van de benen. Dus wanneer het rechterbeen naar voren wordt gebracht, komt de linkerarm mee.
Het hoogste punt van de armbeweging is ongeveer ter hoogte van de borst, waarbij de omlaag gebrachte arm eindigt ter hoogte van de taille. Dit wordt gedaan met licht aangespannen handen, waarbij er zeker geen vuist wordt gemaakt.
Beenbeweging: probeer normale stappen te zetten en let op het bewust afzetten en afrollen van uw voet. Tijdens het afzetten wijzen de tenen in de looprichting en zet u eerst met de hiel af. Hierna rolt u de voet volledig tot aan de tenen af. Hierop volgt het afzetten met de kuiten, waarbij de knieën licht gebogen zijn en de beweging weer opnieuw kan beginnen.
Hoe beter de beenbeweging (het afrollen van de voet) gaat, des te groter zullen de stappen worden gemaakt. Hiermee zal de snelheid toenemen, maar bestaat ook de kans op inefficiënt lopen. Een inefficiënte looppas hangt dus af van de lengte van de stap en de wijze waarop de voet wirdt neergezet. Maar belangrijker is nog dat het lopen gemakkelijk en prettig aanvoelt. De optimale looppas komt dan meestal vanzelf.
Ademhaling: naarmate u de techniek beter beheerst, kunt u ook meer gaan letten op uw ademhaling. Deze moet ontspannen zijn waarbij u richting uw buik inademt en daarna weer rustig uitademt. Door de neus inademen is beter dan door de mond. Want de slijmvliezen in de neus verwarmen de binnenkomende lucht en zuiveren deze van bacteriën.
Veelgemaakte fouten
Wanneer u gaat wandelen, powerwalken, hardlopen of doet aan Freerunning, kunnen er een aantal fouten optreden. Uiteraard zal dit meer gebeuren bij een beginnende sporter dan een gevorderde. Maar ook ervaren lopers kunnen soms jarenlang met een verkeerde techniek trainen. Uiteindelijk zal dit zich gaan uiten in lichamelijke klachten of blessures. Nadenken over uw techniek en fouten corrigeren, zorgt ervoor dat u op een prettige manier met wandelen of hardlopen bezig bent.
Niet opbouwen
Bij het onderwerp sport komt regelmatig naar voren dat er niet te hard van stapel moet worden gelopen. En zeker voor wandelen en hardlopen is dit het geval! Want de meeste mensen hebben ervaren dat vooral het hardlopen een aanslag op het lichaam kan zijn. Men gaat beginnen met hardlopen en gaat steeds beter vooruit. Maar gaandeweg gaat het lichaam pijn doen, heeft het geen energie meer en zal de motivatie steeds meer verdwijnen. Opbouwen met de intervalmethode (wandelen afwisselen met hardlopen) kan dit grotendeels voorkomen en u een levenlang laten lopen.
Eerst de snelheid vergroten
Om het hardlopen verder uit te bouwen kunt u zich richten op het vergroten van de afstand of het creëren van meer snelheid. Veel lopers kiezen ervoor om hun snelheid te vergroten omdat dit hen meer uitdaging geeft. Want het lopen gaat lekker, dus waarom niet iets sneller? Maar het gevaar is dat uw lichaam deze nieuwe snelheid nog helemaal niet aan kan en uiteindelijk gaat protesteren in de vorm van blessures. Probeer dus eerst de afstand te vergroten en later, wanneer u een goede ontspannen loophouding heeft, pas de snelheid.
Geen rust nemen
Hardlopen is gewoon lekker en na verloop van tijd wil men waarschijnlijk steeds vaker gaan lopen. Dit is natuurlijk geen probleem, mits het lichaam niet te intensief belast wordt. Maar na een zware training is rust wel nodig! Want u heeft uw spieren en gewrichten zo intensief belast, dat deze tijd nodig hebben om weer te herstellen (lees ook over supercompensatie). Neem na een zware training dus echt een rustdag en ga de dag erna weer ‘fris’ van start.
Signalen negeren
Hardlopen en pijntjes gaan helaas vaak samen en zeker beginners kunnen daar flink gedemotiveerd door raken. Want zeker bij de beginnende loper kunnen er altijd kleine pijntjes optreden, welke vaak (door rust) ook weer verdwijnen. Maar deze signalen moet u natuurlijk wel in de gaten houden. Want vooral een scherpe pijn (of zwelling) in de gewrichten is iets wat u niet moet negeren, omdat de klachten anders erger kunnen worden. Raadpleeg in ieder geval een arts wanneer u hierover twijfelt.
Geen rekening houden met voeding
Veel resultaat bij het sporten behaalt u door rekening te houden met de 4 pijlers. Met de pijler sport bent u al bezig en u weet in inmiddels dat de pijler rust ook zeer belangrijk is. Maar ook de pijlers motivatie en vooral voeding zijn hiermee nauw verbonden. Door te sporten gebruikt het lichaam veel energie, welke natuurlijk weer aangevuld moeten worden. Bij een simpele training zal dit geen probleem zijn, maar des te zwaarder u sport des meer uw lichaam schreeuwt om energie. En wanneer u hier geen rekening mee houdt, zal het lichaam een langere hersteltijd ondervinden. Houdt u dus geen rekening met voeding dan zal uw lichaam steeds vermoeider aanvoelen en is de kans groot dat u geen puf meer heeft voor de volgende training.
Geen warming up of cooling down doen
Sporten is een aanslag op uw lichaam en dat is ook de bedoeling. Want na het herstellen wordt uw lichaam iets sterker en, wanneer u binnen enkele dagen traint, blijft dit proces doorlopen. Door uw lichaam uit te dagen, gaat u dus groeien in resultaten. Maar dit wilt u natuurlijk wel op lange termijn, anders hebben al uw inspanningen geen zin gehad. Om deze reden moet u dus goed voorbereid zijn op uw aankomende training en dat doet u vooral door een warming up aan uw training toe te voegen. Want door 5 á 10 minuten rustig op te bouwen, zijn uw spieren en gewrichten beter voorbereid op de training die gaat volgen.
Na de training heeft u veel afvalstoffen in uw lichaam gevormd en deze moeten uit het lichaam worden verwijderd. Veel water drinken helpt hier natuurlijk bij, maar ook een cooling down is zeer belangrijk. Door weer 5 á 10 minuten rustig af te bouwen (en eventueel te rekken), zal de spierspanning weer verminderen en worden de afvalstoffen effectiever afgevoerd. Doe dus altijd een warming up voor de training en een cooling down erna.
Tip: kijk voor meer fouten bij het onderdeel veel voorkomende valkuilen.
Wandelen
Iedereen is wel bekend met het wandelen. Want alleen, met uw hond, wandelmaatje of uw gezinsleden, is het heerlijk om te wandelen in de frisse buitenlucht. En alhoewel u hier geen ijzersterke conditie of meer spiermassa van krijgt, is het wel een beweegvorm welke wonderen doet voor uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid.
Daarnaast is wandelen ook een veilige manier om aan de gezondheid te werken. Doordat er een geringe belasting voor de gewrichten is, is wandelen zeer geschikt voor mensen met overgewicht of slijtage aan de gewrichten. En gaat u daarbij naar buiten om leuke paden, plekken of interessante routes te ontdekken, dan zult u dit snel opnieuw willen doen. Een mooie manier dus om aan de dagelijkse beweegnorm te voldoen.
Bij het wandelen kunnen we u de volgende tips geven:
Wandelen kan ook binnen op een loopband
Laat de auto vaker staan en wandel de afstand
Stap elke keer 2 bushaltes eerder uit en loop de rest
Wandel wat grotere stukken met de kinderwagen of uw hond
Probeer in ieder geval elke keer minimaal 15-20 minuten te wandelen
Gebruik wandelen ter afwisseling van het hardlopen
Twijfelt u om te gaan wandelen? Niet denken maar doen!
Wandelen opbouwen
Alhoewel de meeste mensen natuurlijk prima kunnen lopen, is het wandelen een ander verhaal. Want kleine stukjes is meestal niet het probleem, maar langere afstanden vaak wel. En de echte wandelaars weten maar al te goed dat wandelen echt opgebouwd moet worden. Zeker voor mensen die een inactief leven leiden, een zittend beroep hebben, kampen met ernstig overgewicht of herstellende zijn van een ziekte of blessure.
Ga dus eerst een stukje wandelen en probeer uw beginniveau aan de hand van uw gevoelscijfer of hartslagfrequentie in te schatten. Hierna kunt u kiezen uit het beginnend, gemiddeld of gevorderd niveau en gaat u deze in tijdsduur en intensiteit verder uitbouwen.
Beginnend niveau
Week 1 – 4 | |
Frequentie | 2x per week |
Intensiteit | 60 – 70% HFMax Gevoelscijfer 6/7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 15-20 min |
Week 5 – 8 | |
Frequentie | 2 á 3x per week |
Intensiteit | 60 – 70% HFMax Gevoelscijfer 6/7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 20-30 min |
Week 9 – 12 | |
Frequentie | 2 á 3x per week |
Intensiteit | 60 – 70% HFMax Gevoelscijfer 7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 30-45 min |
Gemiddeld niveau
Week 1 – 4 | |
Frequentie | 3x per week |
Intensiteit | 60 – 70% HFMax Gevoelscijfer 7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 30-45 min |
Week 5 – 8 | |
Frequentie | 3x per week |
Intensiteit | 70% HFMax Gevoelscijfer 7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 45-60 min |
Week 9 – 12 | |
Frequentie | 3 á 4x per week |
Intensiteit | 75 – 80% HFMax Gevoelscijfer 7/8 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 60 min |
Gevorderd niveau
Week 1 – 4 | |
Frequentie | 3 á 4x per week |
Intensiteit | 75 – 80% HFMax Gevoelscijfer 7/8 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 60-75 min |
Week 5 – 8 | |
Frequentie | 3 á 4x per week |
Intensiteit | 75 – 85% HFMax Gevoelscijfer 8 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 60-90 min |
Week 9 – 12 | |
Frequentie | 3 á 4x per week |
Intensiteit | 80 – 85% HFMax Gevoelscijfer 8 |
Type | Duurtraining |
Tijd | > 75 min |
Power walking
Een vervolg op het normale wandelen is Powerwalking. Misschien heeft u deze sport weleens op tv gezien of buiten iemand heel snel zien wandelen. Deze personen hebben van het wandelen een echte sport gemaakt, waarbij ze het lichaam effectiever aan het trainen zijn.
Bij Power walking ligt het tempo dus hoger, waardoor hart, longen en spieren harder moeten werken. Aangezien het lichaam zwaarder wordt belast, moet er dus ook meer op een goede techniek (zie handig om te weten) worden gelet. Anders zullen er eerder blessures optreden en zult u snel weer op de bank belanden.
Bij Power walking hebben de volgende tips:
Hou uw gevoelscijfer in de gaten en probeer deze tussen een 7 en 8 te houden.
Let op uw ademhalig. Deze ligt vrij hoog, waarbij u de activiteit minimaal 15-20 minuten kunt volhouden.
Lopen op topsnelheid is wel voor gevorderden. Begin dus eerst met wandelen
Power walking kan ook met kleine gewichten in de hand (Wogging genoemd).
Hardlopen
In Nederland doen ruwweg duizenden mensen wekelijks aan een sport. Een groot deel daarvan doen aan hardlopen in de sportaccommodatie of in de frisse buitenlucht. Soms gaan deze sporters alleen hardlopen, terwijl anderen dit liever in groepsverband (een loopgroep) doen. En voor andere is dit weer een onderdeel van een andere sport, zoals Atletiek of Aquajogging.
Hardlopen is vooral prettig omdat u zich nergens aan hoeft te houden. U stapt in uw sportkleding en gaat de deur uit. Van hieruit kunt u de hardlooptraining zelf bepalen. Want gaat u een rondje om de plas lopen, verkent u nieuwe looproutes of gaat u systematisch aan een doel (zoals een marathon) werken?
Wat uw doel ook is, hardlopen is gewoon lekker! Zo komen tijdens het lopen verschillende hormonen in uw hoofd vrij, welke een gelukmakend gevoel geven. Maar hoe fijn het hardlopen ook aanvoelt, het is wel een sport die u echt moet gaan opbouwen! Want gaat u regelmatig over uw grenzen heen, dan zullen er lichamelijke pijntjes gaan optreden en zal uw motivatie snel verdwijnen.
Bij het wandelen kunnen we u de volgende tips geven:
Hardlopen kan ook binnen op een loopband
Doe altijd een warming up van minimaal 5 minuten
Doe altijd een cooling down van minimaal 5 minuten
Bouw het hardlopen echt op. Zo voorkomt u (grotendeels) blessures
Gebruik wandelen ter afwisseling van het hardlopen (interval). Probeer in ieder geval elke keer minimaal 15-20 minuten te bewegen
Kies persoonlijke doelen om gemotiveerd te blijven
Hou uw vorderingen bij voor meer motivatie
Twijfelt u om te gaan hardlopen? Niet denken maar doen!
Hardlopen opbouwen
Veel mensen denken te makkelijk over hardlopen en komen zichzelf naar verloop van tijd weer tegen. Want men besluit om te gaan hardlopen en heeft misschien zelfs al goede sportkleding uitgekozen. En zo begint deze persoon meerdere keren per week met hardlopen, wat in het begin meestal vrij goed gaat. Maar het lichaam is deze schokkende belasting niet gewend en al snel zullen pijntjes in de rug of knieën gaan optreden.
Uiteindelijk raakt het lichaam zo uitgeput, of doen bepaalde lichaamsdelen zo’n zeer, dat er weer gestopt wordt met hardlopen. En dat is zonde, want u was zo goed bezig! Leer dus van de ervaren hardlopen, want zij weten maar al te goed dat het hardlopen moet worden opgebouwd. En dat u hier ook de tijd voor moet nemen. Maar heeft u hier het geduld voor, dan zal uw motivatie hoog blijven en kunt u zich uiteindelijk tot de gevorderde hardlopers rekenen.
Opbouwen kunt u doen door kleine stukjes te gaan lopen en de tijdsduur verder uit te bouwen. Ook kunt u de intervalmethode gebruiken en hardlopen af te wisselen met stukjes wandelen. Gebruik hiervoor onderstaand schema, waarbij u in 3 maanden het hardlopen onder de knie gaat krijgen. Hierna kunt u gerichter gaan trainen aan de hand van uw gevoelscijfer of hartslagfrequentie.
Week 1 | Week 2 | Week 3 | Week 4 | Week 5 | Week 6 | |
Frequentie: | 2 á 3x p.w | 2 á 3x p.w | 2 á 3x p.w | 3x p.w | 3x p.w | 3x p.w |
Wandelen | 3 min. | 3 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 0 min. |
Hardlopen | 1 min. | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 3 min. |
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. |
Hardlopen | 1 min. | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 3 min. |
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. |
Hardlopen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 3 min. | 3 min. |
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. |
Hardlopen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 3 min. | 3 min. |
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. |
Hardlopen | 1 min. | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. |
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. | 1 min. | 1 min. |
Hardlopen | 2 min. | 2 min. | ||||
Wandelen | 3 min. | 2 min. | ||||
Hardlopen | ||||||
Wandelen | ||||||
Hardlopen | ||||||
Totale tijdsduur | 18 min. | 20 min. | 20 min. | 22 min. | 25 min. | 27 min. |
Week 7 | Week 8 | Week 9 | Week 10 | Week 11 | Week 12 | |
Frequentie: | 3x p.w | 3x p.w | 3x p.w | 3 á 4x p.w | 3 á 4x p.w | 3 á 4x p.w |
Wandelen | 0 min. | 0 min. | 0 min. | 0 min. | 0 min. | 0 min. |
Hardlopen | 3 min. | 4 min. | 5 min. | 7 min. | 8 min. | 10 min. |
Wandelen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 1 min. | 1 min. |
Hardlopen | 3 min. | 4 min. | 5 min. | 7 min. | 9 min. | 10 min. |
Wandelen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 1 min. | 2 min. |
Hardlopen | 3 min. | 4 min. | 5 min. | 7 min. | 8 min. | 12 min. |
Wandelen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 3 min. |
Hardlopen | 3 min. | 4 min. | 5 min. | 6 min. | 9 min. | 14 min. |
Wandelen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. | 3 min. |
Hardlopen | 3 min. | 4 min. | 5 min. | 6 min. | 8 min. | |
Wandelen | 1 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | 2 min. | |
Hardlopen | 3 min. | 3 min. | 3 min. | 5 min. | ||
Wandelen | 2 min. | 2 min. | 2 min. | 1 min. | ||
Hardlopen | 3 min. | |||||
Wandelen | 2 min. | |||||
Hardlopen | ||||||
Totale tijdsduur | 30 min. | 35 min. | 40 min. | 45 min. | 50 min. | 55 min. |
Tip: Wilt u dit schema liever uitprinten of op uw telefoon gebruiken, download deze dan in PDF-formaat.
Hardlopen verbeteren
Bent u inmiddels gewend om minimaal 20 minuten achter elkaar hard te lopen, dan bent u klaar om het hardlopen te gaan verbeteren. Want uw uithoudingsvermogen is gegroeid en uw lichaam is inmiddels gewend geraakt aan het lopen. En alhoewel dat een goede basis is om het hardlopen te verbeteren, moet u ook hierbij verstandig te werk gaan. Want uw hoofd wil misschien wel die extra kilometers pakken, maar of uw spieren en gewrichten het daar mee eens zijn is maar de vraag.
Let er in ieder geval wel op dat u de afstand of uw snelheid nooit met meer dan 10% per week vergroot of verhoogd. U kunt dan ook beter meerdere dagen per week gaan trainen (en dus de frequentie verhogen), dan die ene trainingsdag te hard van stapel lopen. Zorg er bij een hogere trainingsfrequentie wel voor dat er een rustdag tussen de trainingsdagen zitten.
Het hardlopen verbeteren vraagt dus om een verstandig aanpak en mentale discipline. Maar wanneer u dit regelmatig oefent, zult u hier de rest van uw (hardloop) leven baat van hebben. En dat is natuurlijk ook de bedoeling; om een levenlang te blijven hardlopen.
Minimaal niveau | |
Frequentie | 2 á 3x per week |
Intensiteit | 60 – 70% HFMax Gevoelscijfer 6/7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 20-30 min |
Gemiddeld niveau | |
Frequentie | 3 á 4x per week |
Intensiteit | 65 – 75% HFMax Gevoelscijfer 6/7 |
Type | Duurtraining |
Tijd | 30-60 min |
Gevorderd niveau |
|
Frequentie | 4 á 5x per week |
Intensiteit | 70 – 80% HFMax Gevoelscijfer 7/8 |
Type | Duurtraining |
Tijd | > 60 min |
Let op: deze niveau’s zijn een leidraad en kunnen per persoon verschillen. U kunt dus altijd uw snelheid verhogen of de afstand vergroten. En is de training te zwaar, doe dan een stapje terug en bouw weer rustig op.
Freerunning
Wilt u tijdens het hardlopen ook nog springen, klimmen, uzelf optrekken of uw snelheid verhogen, dan is Freerunning (ook wel Streetrunning) echt iets voor u. Bij deze loopsport maakt u gebruik van alles in de omgeving en probeert hier een trainingselement van te maken. En aangezien elke omgeving anders is, kunt u ook uw hardlooptrainingen blijven variëren.
Deze gevarieerde training heeft als voordeel dat het hardlopen nooit saai wordt en u uw lichaam flink blijft uitdagen. Een nadeel is natuurlijk wel dat bij deze sport blessures op de loer liggen en dus alleen geschikt voor gevorderde lopers is.
Beginnen met Freerunning is alleen niet zo gemakkelijk, aangezien deze vorm als sport nog in de kinderschoenen staat. Enkele gymnastiekverenigingen bieden Freerunning aan, maar voor de rest moet u goed zoeken. En dat is misschien ook wel het mooie aan Freerunning: een uitdagende sport, welke (nog) door weinig mensen wordt beoefend.
Bekijk het filmpje van RTV Oost over Freerunning
Overige informatie
Welke wandel- of loopsport u ook gaat beoefenen; het kan altijd handig zijn om extra informatie te raadplegen. Zo blijft uw kennis up to date, leert u leuke routes kennen, kunt u zich opgeven voor een wandeltocht of gaan hardlopen met een maatje. Kijk voor meer informatie over wandelen & hardlopen op de volgende websites: