Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Uw kind aan het oefenen krijgen

Uw kind aan het oefenen krijgen

Kind aan het oefenen krijgenZelf zwemles geven hoeft niet moeilijk te zijn, als u uw kind maar weet te motiveren. Want vooral bij de zwemslagen moet uw kind toch een aantal banen / een bepaalde afstand /een bepaalde tijdsduur oefenen; en wat doet u als uw kind na een paar minuten al geen zin meer heeft en wil gaan spelen. Want die glijbaan ziet er erg spannend uit, de stroomversnelling stroomt zo lekker en bommetjes maken is eigenlijk veel leuker! Afleidingen zijn er in een zwembad dus genoeg!

Wat de perfecte gebruiksaanwijzing voor uw kind is, weet u natuurlijk het beste. En lukt het motiveren niet direct, heb dan geduld, wees positief en blijf proberen. Soms is het even zoeken naar de juiste oplossing, maar wanneer u deze gevonden hebt, zal dit zeker zijn vruchten afwerpen.

Natuurlijk kunt u ook de volgende tips gebruiken die u kunnen helpen bij het gemotiveerd houden van uw kind:

 

1.Spelenderwijs
Alhoewel het bij de zwemslagen iets moeilijker is, kunt u de overige basiselementen prima op een spelenderwijze manier oefenen. Drijven als oefening vinden kinderen eigenlijk niet zo leuk, maar een wedstrijdje drijven tegen papa of mama maakt het al een stuk aantrekkelijker. Wie ligt het stilst, het mooist en het langst?

Dit geldt ook voor het onder water zwemmen: want wat is er leuker dan door papa’s poortje heen zwemmen of met mama de bodem aanraken. Zelfs watertrappelen kan een uitdaging zijn: Probeer 30 rondjes met de benen te maken (tel samen af) en doe daar gekke oefeningen bij. Maak er een spel van en uw kind vergeet al snel dat het aan het oefenen is.

 

2. Biedt uitdaging
Maak de oefeningen steeds moeilijker en breng hierdoor uitdaging in de oefenstof. Wow 10 tellen drijven, wat goed! Je kan vast en zeker ook 15 tellen!
Als een kind iets saai vind, bent u de aandacht (en daarmee de motivatie) snel kwijt. Maak oefening daarom uitdagend en stimuleer daarmee zijn of haar wil om te oefenen. Door de uitvoering positief te stimuleren, vergroot u het zelfvertrouwen van uw kind en prikkelt u de motivatie tot het uitvoeren van moeilijkere oefeningen.

 

3.Heb geduld!
Raak niet gefrustreerd als het even niet lukt: kinderen blijven kinderen, en dat is maar goed ook! Bedenk dat het aanleren van een nieuwe vaardigheid nu eenmaal tijd kost. Want eerst leert uw kind een ruwe beweging aan (rondje benen), dit wordt steeds meer verfijnd (juiste voetenstand), totdat de laatste details (correcte beenslag) worden beheerst en er sprake is van een automatische beweging. Uw kind hoeft, door veelvuldig oefenen, niet meer over de beweging na te denken.

 

4.Materiaalgebruik
Gebruik verschillende materialen: kinderen willen niet veelvuldig 1 oefening uitvoeren, maar willen variatie. Met dit feit moet u rekening mee houden, maar kunt u ook gebruik ter motivatie. Want wanneer een kind een beenslag moet oefenen met een zwemplankje, wordt dit snel saai. Wisselt u dit af met een flexibeam of opduik-ring, dan vind uw kind dit opeens wel weer leuk. De oefening blijft hetzelfde, maar uw kind ervaart dit niet zo.

Tip: leg deze materialen wel weg of in ieder geval uit het gezichtsveld van uw kind. Want verschillende materialen met verschillen vormen en kleuren zorgen ervoor dat uw kind veel prikkels krijgt. Hierdoor is uw kind meer met de materialen bezig, dan met het oefenen.

 

5.Betrek anderen erbij
Vreemde ogen dwingen: In sommige gevallen zal het zeer moeilijk zijn om uw kind gemotiveerd te krijgen of te houden. In dit geval kunt u derden inschakelen, waardoor uw kind het oefenen misschien toch wat serieuzer gaat nemen. Komt het badpersoneel toevallig langslopen, dan kunt u hen altijd om hulp vragen. Deze zal wellicht hulp bieden of uw kind geregeld een (enigszins) strenge blik toewerpen.

 

6.Een beloning
Werk met beloningssystemen: Er zijn talloze manieren om uw kind gemotiveerd te houden. Of dit nu gaat om zwemles, school of de kamer opruimen, een beloningssysteem kan u veel ellende besparen. Zoek eens op internet naar een leuke kalender, een stickersysteem of een grappige spaarpot. Het is zelfs mogelijk om deze zelf op de computer in elkaar te zetten en uit te printen. Heeft u weinig inspiratie en kunt u niets leuks op internet vinden? Bekijk dan eens een aantal afleveringen over de methode van (super) nanny’s. Deze hebben vaak ook erg leuke ideeën.

 

7.Gebruik nooit – maar dan ook nooit – dwang!
Een kind dwingen om iets te doen lijkt misschien een ideale oplossing, maar je bereikt vaak het tegenovergestelde. Uw kind raakt gedemotiveerd, doet niet meer zijn of haar best en ontwikkeld een steeds minder zelfvertrouwen. In het ergste geval krijgt uw kind zelfs faalangst of blokkeert wanneer het nieuwe dingen moet proberen. Hierdoor zal de tijdsduur van het zwemtraject veel langer duren en gaat uw kind steeds meer met tegenzin naar de zwemles.

 

 

Tip: Positief stimuleren, en vooral het hebben van succesbelevingen, zorgt ervoor dat uw kind nieuwe (en vaak enge) dingen de basis wordt en hierdoor blijft groeien in zijn of haar ontwikkeling.