Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Bloedsuikergehalte

Bloedsuikergehalte

Wanneer uw lichaam energie nodig heeft, wordt er in de lichaamscellen glucose verbrand. Deze suikerachtige stof kunt u vinden in verschillende koolhydraatrijke voedingsstoffen en worden via de darmwand en de lever, na afbreking door enzymen, afgegeven aan het bloed. Hierdoor zal de glucose worden vervoerd om als brandstof te dienen of wordt deze beschikbaar gemaakt als reserve energie.

Het menselijk lichaam is zeer goed in staat om dit soort processen op een juiste manier uit te voeren. Hiervoor beschikt het lichaam over zijn eigen drempels en voorwaarden, en kan zichzelf corrigeren als het suikergehalte in uw bloed van de normale norm afwijkt. Bij een te hoog bloedsuikergehalte zal het lichaam de productie van insuline gaan opvoeren. De deuren van de verbrandingscellen gaan hierdoor open en glucose wordt afgegeven door het bloed. Op een gegeven moment wordt het bloedsuikergehalte te laag en stopt het lichaam met de productie van insuline. De deurtjes van de verbrandingscellen gaan weer dicht en het evenwicht is hersteld.

Diabetes

Maar bij sommige mensen is dit functioneren verstoord en bestaat er de kans op diabetes. Het lichaam kan dan zelf niet meer opmerken of het bloedsuikergehalte te hoog, dan wel te laag is en zal zichzelf niet meer corrigeren.

Insuline wordt niet (type 1) of nauwelijks (type 2) geproduceerd en de deurtjes van de verbrandingscellen blijven gesloten.
Hoe meer het bloedsuikergehalte afwijkt van de normale norm, des te gevaarlijker kan het worden. Diabetes kan dan ook een verhoogde bloeddruk, flauwvallen of zelfs in een coma raken, veroorzaken als er niet tijdig wordt ingegrepen.

Het is dus zeker aan te raden om uw bloedsuikergehalte in de gaten te houden en regelmatig een bloedsuikertest te laten uitvoeren. Deze kunt u zelf uitvoeren met een bepaalde prikpen, maar wij adviseren om dit bij een arts te laten doen. Is de uitslag negatief dan kan deze u gelijk de juiste hulp aanbieden of doorverwijzen naar een specialist.

Uitvoeren van de test:

  • Tijdens deze test wordt er met een prikpen een druppel bloed van u afgenomen en in een apparaatje gestopt. Na enkele seconden verschijnt het bloedsuikergehalte op het apparaat.
  • In sommige gevallen wordt ter controle ook een buisje bloed afgenomen en opgestuurd naar het laboratorium. De uitslagen krijgt u dan tijdens de volgende afspraak.

 

Het resultaat:

  • Normaal bevat uw lichaam een bloedsuikergehalte zo tussen de 4,0 en de 8,0 mmol/liter.

Voordelen van de bloedsuiker test:

  • Makkelijk door de testnemer uit te voeren
  • Geeft een goed beeld van diabetes risico’s
  • Door regelmatig te testen bent u er op tijd bij als de waardes afwijken
  • Is goed te combineren met andere testen en metingen

 

Nadelen van de bloedsuiker test:

  • Alleen uitgaan van bloedsuikertest is niet altijd voldoende.
  • Tegenwoordig zijn er ook steeds meer doe het zelf testen op de markt; maar de betrouwbaarheid van de apparaten zijn moeilijk na te gaan. Wees zeker en laat deze test door een arts uitvoeren.
  • Niet iedereen kan tegen (een druppeltje) bloed.