Specialist in online sport, voeding & leefstijl programma’s

Hartslag en rusthartslag

De Hartslag

Meten van de hartslagHet hart is opgebouwd uit spierweefsel en trekt samen om het (zuurstofrijke) bloed door het lichaam heen te pompen. Het bloed bevat voedingsdeeltjes (als eiwitten, koolhydraten) in verschillende vormen en vervoert deze door slagaders, door aders en haarvaten. De deeltjes worden door het bloed afgegeven aan de lichaamscellen die het nodig hebben.

In het lichaam vinden veel processen plaats; de temperatuur moet op de juiste hoogte worden gehouden, stress en spanning worden afgevoerd en kleine beschadigingen in de spieren moeten worden hersteld. Hierdoor zal het lichaam harder moeten werken, wat goed is te merken aan een verhoogde hartslag.

Vanuit verschillende onderzoeken in het verleden is naar voren gekomen dat de gemiddelde mens bij bepaalde hartslagzones meer vet, dan wel meer suikers verbrand. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is de aanwezigheid van zuurstof, welke door het rondpompen van het bloed bij de verschillende lichaamsdelen terecht komt. Meer hierover leert u bij de conditietesten en de overige pagina’s over trainen op de hartslag.

 

 

Rusthartslag

Uw hartslag kan u dus veel vertellen over de zwaarte uw training, maar ook over een aantal andere persoonlijke factoren. Wanneer u een dag voor de meting flink gaat trainen met gewichten, is uw lichaam de dag erna hard bezig met herstellen en opbouwen. Door al deze herstelprocessen moet het hart meer bloed naar de aangedane lichaamsdelen sturen, wat zich uit in een hoger hartslag. Maar doordat u momenteel niet aan het trainen of bewegen bent, wordt hierbij gesproken over de rusthartslag. Ook wanneer u ziek begint te worden of veel stress ervaart zult u dit merken aan een verhoogde rusthartslag.

Aangezien uw rusthartslag u veel informatie kan geven over uw huidige belastbaarheid, is dit een goede factor om te gaan gebruiken bij de verschillende metingen. U meet uw hartslag per minuut, doet dit bij voorkeur onder dezelfde meetomstandigheden, en kunt gebruiken maken van een pols- of halsmeting en een hartslagmeter. In de meeste gevallen ligt de rusthartslag tussen de 60 – 80 slagen per minuut.

Snel verder naar Algemene testen:

Weegschaal

BMI (body massa index)

Hartslag en rusthartslag

Cholesterol

Bloeddruk

Bloedsuikergehalte (glucose)

Grondstofwisseling

 

Overige testonderdelen:

Vetpercentage metingen

Conditietesten

Krachttesten

Lenigheidstesten